Τράπεζες: Νέο επεισόδιο προπηλακισμού για τους Covid ελέγχους - Ανησυχία για τον Δεκέμβριο

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Νέο επεισόδιο προπηλακισμού για τους Covid ελέγχους - Ανησυχία για τον Δεκέμβριο
Στο Στρατοδικείο παραπέμπεται αύριο μόνιμος λοχίας του στρατού για... «κατάπτυστο» επεισόδιο που δημιούργησε σε κατάστημα της Τρ. Πειραιώς επί της οδού Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Φουντώνουν οι ανησυχίες των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς ο Δεκέμβριος είναι μήνας πληρωμών.

Ένα νέο σοβαρό επεισόδιο με θύμα τραπεζοϋπάλληλο που επιχείρησε να πραγματοποιήσει τον επιβεβλημένο έλεγχο ταυτοποίησης πελάτη με τα «πιστοποιητικά Covid» για την είσοδό του στο κατάστημα, έρχεται να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες των τραπεζοϋπαλλήλων.

Το νέο περιστατικό σημειώθηκε σε κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη επί της οδού Τσιμισκή, νωρίς το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Ο απείθαρχος πελάτης, μόνιμος λοχίας του στρατού (!), βρισκόταν μαζί με άλλους πελάτες στην Τράπεζα και όταν του ζητήθηκαν τα έγγραφα πιστοποίησης κινήθηκε απειλητικά κατά της γυναίκας τραπεζοϋπαλλήλου. Παρενέβησαν οι υπόλοιποι πελάτες, αλλά αυτός όχι μόνο δεν συνετίστηκε, αλλά κατέβασε τη μάσκα και έφτυσε την υπάλληλο στο πρόσωπο! Κατόπιν τράπηκε σε φυγή από την έξοδο κινδύνου, αλλά δεν πήγε μακριά. Ξοπίσω του έτρεξαν οι άλλοι πελάτες που ήταν μέσα στο κατάστημα και τον ακινητοποίησαν μέχρι να φτάσει η αστυνομία.

Τόσο ο «αντιρρησίας» λοχίας – πελάτης, όσο και η παθούσα, με την παρουσία και κλιμακίου του αντιπροσωπευτικού σωματείου εργαζομένων της Τράπεζας που έφτασε πάραυτα για τη στήριξή της, βρέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι (αλληλεγγύη ενστόλων;) η παθούσα ερωτήθηκε «εκατό φορές» από τους αστυνομικούς εάν είναι σίγουρη ότι θέλει να υποβάλει μήνυση. Τελικώς η μήνυση υπεβλήθη και ο λοχίας έμεινε στο κρατητήριο λόγω αυτόφωρου. Αύριο θα δικαστεί στο Στρατοδικείο στο οποίο το αντιπροσωπευτικό Σωματείο Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς θα παραστεί ως πολιτική αγωγή. Δύο ακόμη στοιχεία της υπόθεσης που δίνουν τροφή για προβληματισμό και δημιουργούν ερωτήματα: α) ο λοχίας επικαλέστηκε ότι έχει πάσχει από ψυχολογική αστάθεια, β) τρεπόμενος σε φυγή, άφησε τα πράγματά του στο κατάστημα της Τράπεζας και σε αυτά βρέθηκε πιστοποιητικό εμβολιασμού...

Το νέο επεισόδιο εντείνει τις ανησυχίες των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς μπαίνει ο Δεκέμβριος που είναι κατ΄ εξοχήν μήνας πληρωμών (φόροι, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.) και η προσέλευση κόσμου στα καταστήματα θα είναι αυξημένη.

Στην περίπτωση του πρόσφατου επεισοδίου το αντιπροσωπευτικό Σωματείο Εργαζομένων της Τρ. Πειραιώς ζήτησε security για το συγκεκριμένο κατάστημα της Θεσσαλονίκης και η Διοίκηση εξετάζει το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις τράπεζες έχουν προηγηθεί δύο ακόμη σοβαρά επεισόδια προπηλακισμού τραπεζοϋπαλλήλων, το ένα, μάλιστα, εξ αυτών, με μαχαίρι.

Η ΟΤΟΕ έχει αποστείλει εξώδικο στις τράπεζες, ζητώντας από τις Διοικήσεις τους να διασφαλίσουν τη σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα των υπαλλήλων στα καταστήματα, καθώς είναι καθημερινά τα περιστατικά bullying που αντιμετωπίζουν πλέον οι εργαζόμενοι στα καταστήματα. Το αίτημα της ΟΤΟΕ να προσληφθούν υπάλληλοι εταιρειών security που θα είναι αρμόδιοι να πραγματοποιούν τους ελέγχους των πιστοποιητικών των πελατών για την είσοδό τους στο κατάστημα, δεν έχει υιοθετηθεί από τις τράπεζες, καθώς προσθέτει ένα σημαντικό κόστος σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider