Quest: Σχέδια για επενδύσεις και split της μετοχής το 2022

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Quest: Σχέδια για επενδύσεις και split της μετοχής το 2022
H πώληση της Cardlink αυξάνει την ρευστότητα του Ομίλου και τις πιθανότητες για εξαγορές.

Επενδύσεις κι ενδεχόμενες εξαγορές περιλαμβάνουν τα σχέδια του Ομίλου της Quest για το 2022 μετά και την αυξημένη ρευστότητα του Ομίλου από την πώληση της Cardlink στη Γαλλική εταιρεία Worldline. Παράλληλα βέβαια και μετά την είσοδο της εταιρείας στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25, ο Όμιλος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάσπασης (split) της μετοχής, με στόχο να αυξήσει την εμπορευσιμότητά της.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η διοίκηση της εισηγμένης κατά την χθεσινής (25/11) τηλεδιάσκεψης των αναλυτών για το τρέχον έτος αναμένει ισχυρή διψήφια αύξηση εσόδων και κερδών στον τομέα της Πληροφορικής και του e-commerce, ενώ ανοδική πορεία αναμένεται να καταγράψει και ο κλάδος των κλιματιστικών, ο οποίος διαθέτει και υψηλό περιθώριο κέρδους.

Στην περίπτωση της Πληροφορικής μάλιστα, οι προοπτικές προδιαγράφονται ακόμη καλύτερες δεδομένου και του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται με αρωγό το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της κινητικότητας που καταγράφεται στην εγχώρια αγορά, η διοίκηση της εταιρείας δεν αποκλείει να προχωρήσει στο μέλλον σε εξαγορά άλλης εταιρείας του κλάδου, πέρα από τις επενδύσεις που περιλαμβάνονται στα σχέδιά της.

Αναφορικά με τις επενδυτικές δαπάνες, η διοίκηση αναμένει να κινηθούν υψηλότερα από το 2020, φτάνοντας τα 20 - 25 εκατ. ευρώ, αρκετά όμως χαμηλότερα όμως από τις αρχικές εκτιμήσεις, οι οποίες έκαναν λόγο για έως και 70 εκατ. ευρώ. H επιβράδυνση στο κομμάτι των επενδύσεων για το 2021 οφείλεται σε καθυστερήσεις που προκύπτουν από «τρίτους» παράγοντες, και δεν συνεπάγεται ματαίωση αλλά μετάθεση τους για το νέο έτος. Να θυμίσουμε ότι οι επενδύσεις του Ομίλου στο εννεάμηνο 2021 ανήλθαν σε €13,3 εκ και η πλειονότητα αυτών αφορούσε στην ανάπτυξη των υποδομών του κλάδου ταχυδρομικών υπηρεσιών, στην εξαγορά του 60% Intelli Solutions από την Uni Systems στον τομέα της πληροφορικής κ.ά. Το κέντρο διαλογής όπως διευκρινίστηκε θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2022, ενώ μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εξαγορά της Γ.Ε. Δημητρίου. Να θυμίσουμε ότι στην περίπτωση της Γ.Ε. Δημητρίου, η οποία αποτελεί και την μεγαλύτερη «εκκρεμότητα» της Quest, εξακολουθεί να αναμένεται η δικαστική απόφαση σχετικά με την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης της, το οποίο προβλέπει την είσοδο της Quest ως στρατηγικού επενδυτή και το «καθολικό restart» της επιχείρησης.

Για το σύνολο της χρήσης τα μεγέθη σε όλες τις γραμμές αναμένεται να κινηθούν ανοδικά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι υγειονομικές συνθήκες δεν θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων (lockdown) όπως συνέβη τις προηγούμενες δύο πανδημικές χρονιές. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι ελλείψεις προϊόντων αλλά και οι αρρυθμίες που εμφανίζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση μικρότερη από αυτή του εννεαμήνου. Σημειωτέον ότι η εταιρεία ενδέχεται να καταγράψει καθυστερήσεις στις παραλαβές και παραδόσεις προϊόντων, ενώ δυνητικά δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν αυξημένες ελλείψεις σε τεχνολογικά προϊόντα, όπως αυτά της Apple και της Xiaomi, λόγω των ελλείψεων σε ημιαγωγούς που παρατηρούνται διεθνώς.

Επιπλέον, η διοίκηση εμφανίστηκε εξαιρετικά ευχαριστημένη με την είσοδο της μετοχής στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 και όπως αναφέρθηκε θα εξετάσει το ενδεχόμενο split της μετοχής προκειμένου να βοηθηθεί η διασπορά. Οι τελικές αποφάσεις βέβαια για την αύξηση των μετοχών με παράλληλη μείωση της τιμής τους θα παρθούν από το διοικητικό συμβούλιο και κατόπιν γενικής συνέλευσης, την επόμενη χρονιά.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος ποσού €1,25 ανά μετοχή (μικτό ποσό), €1,1875 (Καθαρό ποσό μετά από την παρακράτηση φόρου 5%) και εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών που θα κατέχει η Εταιρεία. Το προσωρινό μέρισμα θα δοθεί στις 7 Φεβρουαρίου, ενώ το συνολικό θα εξεταστεί στις αρχές του 2022.

Υπενθυμίζεται πως ο Όμιλος Quest κατά το εννεάμηνο του 2021 κατέγραψε σε ενοποιημένη βάση πωλήσεις €669,3 εκ., κέρδη EBITDA €57,9 εκ. και κέρδη προ φόρων €120,1 εκ., επιτυγχάνοντας αύξηση 39,9% στις πωλήσεις, 35,4% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 59,1% στα προ φόρων κέρδη (ΕΒΤ) και πενταπλασιασμό στα καθαρά μετά φόρων κέρδη (ΕΑΤ) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όμιλος Quest: Αύξηση πωλήσεων κατά 39,9% στο εννεάμηνο - Πενταπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη

Για κέρδη ρεκόρ ετοιμάζονται οι εταιρείες πληροφορικής

Ανεβάζει ταχύτητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός - Τσαμάζ, Μπρουμίδης, Ζαρκαλής, Γεωργιόπουλος για το μέλλον στις τηλεπικοινωνίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider