Τον Μάρτιο ο πρώτος διαγωνισμός με το νέο σχήμα στήριξης έργων ΑΠΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Μάρτιο ο πρώτος διαγωνισμός με το νέο σχήμα στήριξης έργων ΑΠΕ
Ο συνολικός μέγιστος προϋπολογισμός του σχήματος ανέρχεται σε 2,27 δισ. ευρώ περίπου και αποσκοπεί στην ενίσχυση έργων «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής 4,2 GW - Τιμές αναφοράς μέσω διαγωνισμών 600 MW τον Μάρτιο και 1 GW σε όλο το 2022

Τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 4,2 GW, οι οποίες θα υπαχθούν σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, ανοίγει η χθεσινή έγκριση από την Κομισιόν του σχήματος στήριξης που είχε υποβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι έως το τέλος του έτους να προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για καινούρια φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά, ώστε τον Μάρτιο να διεξαχθεί η δημοπρασία και οι μονάδες να «κλειδώσουν» αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τον Μάρτιο αναμένεται να δημοπρατηθούν μονάδες συνολικής ισχύος 600 MW. Μέσα σε όλο το 2022, αναμένεται να «κλειδώσουν» αποζημιώσεις φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά συνολικής ισχύος 1 GW.

Εκτός από τα χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά, δυνατότητα στήριξης έχουν έργα όλων των υπόλοιπων τεχνολογιών ΑΠΕ, καθώς και μονάδες υψηλής απόδοσης συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘΥΑ). Έτσι, στις επιλέξιμες «πράσινες» τεχνολογίες περιλαμβάνονται επίσης αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με εξοπλισμό αποθήκευσης, από βιοαέριο, βιομάζα, αέρια εκλυόμενα από χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και από υδροηλεκτρικούς, γεωθερμικούς και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με συγκεντρωτικά κάτοπτρα.

Ενισχύσεις έως 2,27 δισ. ευρώ

Για το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο 4,2 GW του συνόλου των τεχνολογιών που θα τεθεί σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, οι ενισχύσεις που θα μπορούν να δοθούν θα φτάνουν έως τα 2,27 δισ. ευρώ. Κάθε έργο θα υπογράφει 20ετή σύμβαση για την πώληση της ηλεκτροπαραγωγής του. Επίσης, το σχήμα εκπνέει το 2025, κάτι που σημαίνει πως έως τότε μπορεί να γίνει υπαγωγή μονάδων ΑΠΕ σε λειτουργική ενίσχυση.

Η διαφορά ανάμεσα στις τεχνολογίες έγκειται στον τρόπο με τον οποίο θα «κλειδώνουν» την αποζημίωσή τους (Τιμή Αναφοράς). Στην περίπτωση των πιο ώριμων τεχνολογιών (χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά), η Τιμή Αναφοράς θα προκύπτει μέσα από μειοδοτικούς διαγωνισμούς, όπως συνέβαινε και στο προηγούμενο σχήμα. Στα έργα που προκρίνονται από τους διαγωνισμούς, υποβάλλοντας τις μικρότερες προσφορές για Τιμή Αναφοράς, η ενίσχυση θα έχει τη μορφή πριμοδότησης αμφίδρομης σύμβασης επί διαφοράς.

Στην περίπτωση των υπόλοιπων τεχνολογιών, η Τιμή Αναφοράς θα είναι οριζόμενη διοικητικά, με την επιφύλαξη ορισμένων κατώτατων ορίων πάνω από τα οποία θα εφαρμόζονται διαδικασίες διαγωνισμού. Η αποζημίωση θα προσδιορίζεται με βάση το κόστος παραγωγής κάθε τεχνολογίας.

Επιστροφή επιπλέον κερδών

Για όλες τις τεχνολογίες, πάντως, θα υπάρχει μηχανισμός ώστε αν από την πώληση της ηλεκτρικής του ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, οποιοδήποτε έργο έχει μεγαλύτερα έσοδα από αυτά που προβλέπονται από το ύψος της αποζημίωσής του, τότε θα επιστρέφει στο κράτος τα επιπλέον ποσά. Αυτό συμβαίνει στην τρέχουσα συγκυρία για αρκετά έργα ΑΠΕ που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι Τιμές Αναφοράς τους είναι χαμηλότερες από τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του σχήματος σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθούν και έργα που βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Ανάλογη πρόβλεψη (χωρίς ωστόσο αυτή να εφαρμοσθεί), υπήρχε και στο προηγούμενο σχήμα λειτουργικής στήριξης, για την κατακύρωση Τιμής Αναφοράς μέσω διαγωνισμών από μονάδες ΑΠΕ που προορίζονται να εγκατασταθούν σε κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΧΟΧ) με τα οποία υπάρχει διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας με τη χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider