Διεθνή
22-11-2021 | 14:48

Personio: Από αποταμίευση 200 ευρώ σε αποτίμηση 6 δισ. μέσα μόλις 6 χρόνια

Newsroom
Μοιράσου το
Personio: Από αποταμίευση 200 ευρώ σε αποτίμηση 6 δισ. μέσα μόλις 6 χρόνια
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μέσα σε μόλις έξι χρόνια, η εταιρεία λογισμικού Personio έγινε μία από τις πιο πολύτιμες startups της Ευρώπης, με αξία 6,3 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, ο CEO Hanno Renner, θυμάται μια εποχή που τα χρήματα δεν περίσσευαν στην εταιρεία. Μιλώντας στο CNBC, o Renner είπε πως η εταιρεία είχε μόλις 200 ευρώ στον λογαριασμό της προτού λάβει την πρώτη της πραγματική χρηματοδότηση.

Ο Renner ίδρυσε την Personio στο Μόναχο το 2015 μαζί με τους Roman Schumacher, Arseniy Vershinin και Ignaz Forstmeier. Οι τέσσερίς τους ήταν συμφοιτητές στο Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας και Μάνατζμεντ. 

Η ιδέα για την Personio, η οποία εστιάζει στην εξυπηρέτηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ήρθε όταν ένας φίλος παραπονέθηκε ότι δυσκολευόταν να διαχειριστεί τις υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού στην εταιρεία όπου εργαζόταν ως επικεφαλής τεχνολογίας επειδή δεν είχε το κατάλληλο λογισμικό. Έτσι, οι 4 τους αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια λύση. Ως φοιτητές δεν είχαν γραφείο έτσι εργάζονταν σε οποιοδήποτε χώρο έβρισκαν στο κολλέγιο για να χτίσουν το πρώτο προϊόν λογισμικού της Personio. Συγκέντρωσαν όσες αποταμιεύσεις είχαν για να αντιμετωπίσουν τα κόστη.

Μόλις βρήκαν πελάτες οι οποίοι πλήρωσαν για να χρησιμοποιήσουν αυτό το πρώτο προϊόν λογισμικού, χρησιμοποίησαν τα έσοδα για να αγοράσουν τις πρώτες τους άδειες λογισμικού, να νοικιάσουν έναν μικρό χώρο γραφείων και να προσλάβουν λίγους υπαλλήλους.

Και έπειτα, τον Ιούλιο του 2016, η Personio άντλησε 2,1 εκατομμύρια ευρώ σε έναν γύρο χρηματοδότησης, από επενδυτές που περιλάμβαναν την Global Founders Capital, η οποία έχει στηρίξει εταιρείες αντίστοιχες της LinkedIn ή της Facebook.

Ο Renner είπε ότι προτού η Personio μπορέσει να λάβει αυτόν τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, οι ιδρυτές της έπρεπε να διασφαλίσουν ότι έχουν πληρώσει όλα τα τιμολόγια, κάτι που όπως εξήγησε, είναι συνηθισμένος όρος μιας συμφωνίας χρηματοδότησης.

Όπως είπε ο Renner: «Έχω ακόμη screenshot από εκείνο τον τραπεζικό λογαριασμό. Είχαμε 200 ευρώ στην τράπεζα προτού λάβουμε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, ο οποίος ήταν 2 εκατ. ευρώ εκείνη την εποχή, αλλά ήταν πολύ ενδιαφέρον με πόσο λίγα χρήματα κινούμασταν έως τότε».

Η οικονομική κατάσταση της Personio άλλαξε έκτοτε δραματικά. Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, η Personio άντλησε 270 εκατ. δολάρια και είχε αποτίμηση 6,3 δισ. δολαρίων. Ήταν ένα άλμα για την εταιρεία, η οποία αποτιμάτο στα 1,7 δισ. δολάρια στον αμέσως προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης. 

Συνολικά, η Personio έχει αντλήσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια από τους επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.