Ελλάδα 2.0: «Άνοιγμα» και στις μικρές τράπεζες για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάδα 2.0: «Άνοιγμα» και στις μικρές τράπεζες για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
Πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ήδη δύο – τρεις ακόμη τράπεζες. Μέσα στο Δεκέμβριο, οι πρώτες επιχειρησιακές συμβάσεις ώστε τον Ιανουάριο να ξεκινήσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις.

Στην προκήρυξη ενδιαφέροντος συμμετοχής και για τις μη συστημικές τράπεζες και στην υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων και με αυτές για τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ήδη δύο – τρεις ακόμη τράπεζες.

Μέσα στο Δεκέμβριο, οι πρώτες επιχειρησιακές συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν με τις μεγάλες τράπεζες ώστε τον Ιανουάριο να ξεκινήσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις. Ενόψει αυτού, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν «οργώσει» το τελευταίο διάστημα την ελληνική περιφέρεια προκειμένου να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις και δη τις μικρομεσαίες για το πώς θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τις δανειοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, συντάσσοντας τα κατάλληλα business plan για να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά τους σχέδια σε πέντε επιλέξιμους τομείς: Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιοποίηση, Έρευνα και Ανάπτυξη, Εξωστρέφεια – Εξαγωγές και Αύξηση Μέσου Μεγέθους Επιχειρήσεων.

Όπως έχει τονίσει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, η γρήγορη απορρόφηση των δανείων των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) που θα κληθούν να μοχλεύσουν οι τράπεζες για μεγάλα και μικρότερα επενδυτικά έργα, θα κρίνει την επιτυχία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, δίνοντας λύση στο μακροχρόνιο επενδυτικό κενό της χώρας. «Αναζητούμε επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια που δεν έχουν ως κύριο στόχο την επιδότηση του ΤΑΑ, καθώς μαθηματικά, το κίνητρο αυτό οδηγεί τις περισσότερες επενδύσεις σε αποτυχία», έχει τονίσει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Η περίοδος διαθεσιμότητας των πόρων του ΤΑΑ θα ξεκινήσει με τη θέση σε ισχύ της Επιχειρησιακής Συμφωνίας και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Αυγούστου 2026, με την επιφύλαξη της εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων ΤΑΑ νωρίτερα.

Με την παραλαβή των αιτήσεων και των προτεινόμενων προς χρηματοδότηση σχεδίων Επιλέξιμων Επενδύσεων, προβλέπεται ότι η Τράπεζα θα προβαίνει αυτόνομα με βάση τις εσωτερικές της διαδικασίες και πολιτικές και τις βέλτιστες χρηματοπιστωτικές πρακτικές σε καταρχήν έλεγχο της επιλεξιμότητας της προτεινόμενης επένδυσης και της πιστοληπτικής ικανότητας του φορέα της.

Εφόσον η αξιολόγηση είναι καταρχήν θετική από την Τράπεζα, η υπαγωγή των προτεινόμενων σχεδίων στις Επιλέξιμες Δράσεις του ΤΑΑ και η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες περί σώρευσης κρατικών ενισχύσεων, την αρχή της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης καθώς και με τους ελάχιστους στόχους των θεματικών αξόνων της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης θα επιβεβαιώνεται από αξιολογητή του καταλόγου αξιολογητών που θα συνταχθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Η αξιολόγηση κάθε προτεινόμενου σχεδίου Επιλέξιμης Επένδυσης προβλέπεται ότι θα πραγματοποιείται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος ανάλογα με το μέγεθος και τον σκοπό του και σε κάθε περίπτωση όχι περισσότερο των 4 μηνών.

Μετά την έγκριση από τον Αξιολογητή, η Τράπεζα θα προβαίνει στην οριστική έγκριση της βιωσιμότητας του επενδυτικού σχεδίου καθώς και της πιστοληπτικής ικανότητας του φορέα της Επιλέξιμης Επένδυσης, σύμφωνα με την εγκεκριμένη εσωτερική πιστοδοτική της διαδικασία και την ισχύουσα πιστοδοτική πολιτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider