Goody’s, Everest, La Pasteria: Διατηρούνται ως έχουν τα brands μετά τη συγχώνευση

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goody’s, Everest, La Pasteria: Διατηρούνται ως έχουν τα brands μετά τη συγχώνευση
Είναι γνωστό άλλωστε πως το CVC τάσσεται υπέρ της λογικής των ενοποιήσεων εταιρειών, όταν κρίνεται αναγκαίος και επωφελής ο μετασχηματισμός της δομής ενός σχήματος.

Δεν θα υπάρξει μεταβολή στα brands των εταιρειών Goody’s, Everest και La Pasteria, μετά τη συγχώνευσή τους σε ένα ενιαίο εταιρικό σχήμα. Τα εμπορικά σήματα των θυγατρικών της Vivartia θα διατηρηθούν ως έχουν, με τον βασικό μέτοχο, το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, να προσβλέπει σε ακόμη μεγαλύτερες συνέργειες στον κλάδο της εστίασης.

Η συγχώνευση των Everest, La Pasteria, Evercat και Goody’s, με απορρόφηση των τριών πρώτων εταιρειών από την τελευταία, επιδιώκει μεν τη δημιουργία ενός πανίσχυρου «παίκτη» στον κλάδο της εστίασης, λογίζεται δε ως ένα τυπικό ζήτημα, το οποίο είχε δρομολογηθεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Είναι γνωστό άλλωστε πως το CVC τάσσεται υπέρ της λογικής των ενοποιήσεων εταιρειών, όταν κρίνεται αναγκαίος και επωφελής ο μετασχηματισμός της δομής ενός σχήματος.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης των τεσσάρων εταιρειών, που υπογράφηκε από τα διοικητικά τους συμβούλια στις 26 Οκτωβρίου και έχει αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, αναφέρει πως αποφασίστηκε η συγχώνευση με απορρόφηση, δεδομένου ότι οι εταιρείες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, καθώς εκμεταλλεύονται σήματα εστίασης και συμμετέχουν σε πληθώρα θυγατρικών οι οποίες λειτουργούν καταστήματα εστίασης.

Με τη συγχώνευση αναμένεται να δημιουργηθεί ένα ισχυρό σχήμα, ενισχυμένο τόσο σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων πόρων, θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα περιουσιακά στοιχεία των συγχωνευόμενων εταιρειών, ενώ η Goody’s, όπως θα διαμορφωθεί μετά τη συγχώνευση, λόγω μεγέθους, θα μπορεί να εκμεταλλευτεί αποδοτικότερα και με μεγαλύτερη ευελιξία τυχόν επιχειρηματικές ευκαιρίες και να πετύχει καλύτερους όρους συνεργασίας στον ευρύτερο χώρο των υπηρεσιών εστίασης.

Παράλληλα, θα επιτευχθεί μείωση των λειτουργικών δαπανών, καθώς και αρτιότερη οργάνωση και ορθολογικότερη κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ στελεχών και του προσωπικού - δεδομένου ότι και οι απορροφούμενες εταιρείες δραστηριοποιούνται σε συναφείς τομείς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και κατ’ επέκταση βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας και των οικονομικών αποτελεσμάτων τους - ενώ θα είναι εκμεταλλεύσιμη η πλεονάζουσα ρευστότητα των εταιρειών.

Να σημειωθεί πως η συγχώνευση θα συντελεστεί με λογιστική ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των απορροφούμενων εταιρειών (Everest, La Pasteria, Evercat), όπως αυτά εμφανίζονται τους ισολογισμούς μετασχηματισμού με ημερομηνία 30.06.2021 και θα μεταφερθούν αυτούσια στον ισολογισμό της Goody’s, ήτοι της απορροφώσας εταιρείας.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Goody’s ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ και διαιρείται σε 3.500.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ η καθεμία, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, το μετοχικό της κεφάλαιο θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 6.500.000 κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ η καθεμία.

Πήρε αναβολή η απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου της Vivartia

Να σημειωθεί εδώ πως το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Vivartia. Ωστόσο η απόφαση για το θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής διά της κεφαλαιοποίησης αποθεματικών και, αντιστοίχως, μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής, πήρε αναβολή.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν, άλλωστε, πως η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στη Vivartia έχει να κάνει με τα στρατηγικά πλάνα του νέου βασικού μετόχου, καθώς ο Όμιλος, υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, επιδιώκει να μεγιστοποιήσει την παρουσία του στον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deals των τελευταίων χρόνων, η MIG μεταβίβασε στις αρχές του χρόνου στο CVC το σύνολο των μετοχών που κατείχε στη Vivartia - 92,8% - με την αποτίμηση της συμφωνίας να ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συγχωνεύονται Goody’s, Everest, La Pasteria και Evercat – Τα σχέδια για νέο leader στην εστίαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider