Ρεύμα: Στο 64,11% το μερίδιο της ΔΕΗ τον Οκτώβριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Στο 64,11% το μερίδιο της ΔΕΗ τον Οκτώβριο
Μικρή αύξηση κατά 1,49% του ποσοστού της επιχείρησης στην προμήθεια – Στο 35,89% οι ιδιώτες πάροχοι

Οριακή αύξηση κατά 1,49% παρουσίασε τον Οκτώβριο το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, με το ποσοστό της επιχείρησης να διαμορφώνεται στο 64,11%, από 62,62% τον Σεπτέμβριο.

Η άνοδος αυτή προήλθε από την ενίσχυση των ποσοστών της επιχείρησης στην υψηλή και τη μέσα τάση, ενώ αντίθετα στη χαμηλή τάση το μερίδιό της κινήθηκε καθοδικά. Έτσι, τον Οκτώβριο «κατέλαβε» το 14,95% στην υψηλή τάση, το 9,68% στη μέση και το 39,49% στη χαμηλή τάση.

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των ιδιωτών προμηθευτών διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο 35,89%, παρουσιάζοντας μικρή υποχώρηση έναντι του Σεπτεμβρίου. Κατ΄ αναλογία, οι ιδιώτες πάροχοι συνέχισαν να κερδίζουν μερίδιο στη χαμηλή τάση, με τις απώλειες να εντοπίζονται στη μέση και την υψηλή τάση.

Την ίδια στιγμή, η κατάταξη των εναλλακτικών προμηθευτών παρέμεινε σταθερή τον Οκτώβριο. Έτσι, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Protergia με 7,08%, ενώ ακολούθησαν οι ΗΡΩΝ με 6,59%, η Elpedison με 6,12% και η NRG με 4,54%.

Τις επόμενες θέσεις κατέλαβαν οι Watt+Volt (2,41%), η Volterra (2,31%), η Φυσικό Αέριο Αττικής (1,89%), η ΖeniΘ (1,57%), η Volton (1,33%) και η KEN (0,69%).

Ανατιμήσεις παρά τον διπλασιασμό της επιδότησης

Οι παραπάνω «επιδόσεις» των εταιρειών προμήθειας σημειώθηκαν στη σκιά του νέου αρνητικού ρεκόρ στο χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας τον Οκτώβριο, με την τιμή της αγοράς Επόμενης Ημέρας να σημειώνει νέο άλμα κατά 47% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο. Έτσι, η τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας έφτασε τα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 134,73 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, ο φετινός Οκτώβριος έκλεισε με τη χονδρεμπορική τιμή 4 και πλέον φορές μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Έτσι, συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2020, όταν η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς ήταν 47,22 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, το κόστος είναι αυξημένο κατά 319%, «βάζοντας φωτιά» όπως είναι φυσικό στους λογαριασμούς λιανικής.

Μάλιστα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, παρόλο που η κρατική επιδότηση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες διπλασιάστηκε τον Οκτώβριο για τους λογαριασμούς χαμηλής τάσης, στα 6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα από 3 λεπτά του ευρώ τον Σεπτέμβριο, δεν μπόρεσε να απορροφήσει το σύνολο των επιβαρύνσεων στα κυμαινόμενα τιμολόγια από την εκτίναξη της χονδρεμπορικής.

Έτσι, ένα νοικοκυριό που χρεώθηκε τον Σεπτέμβριο 49 ευρώ (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις), «καίγοντας» 300 κιλοβατώρες, τον Οκτώβριο θα πληρώσει για την ίδια κατανάλωση 62 ευρώ, δηλαδή 13 ευρώ υψηλότερα. Από τον τρέχοντα μήνα ωστόσο, και για τον Δεκέμβριο, η επιδότηση έχει υπερδιπλασιαστεί εκ νέου, στα 13 λεπτά του ευρώ, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσό των αυξήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider