Φράγμα Χαβρία: Πρόσκληση για διάλογο στους 3 «μνηστήρες»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φράγμα Χαβρία: Πρόσκληση για διάλογο στους 3 «μνηστήρες»
Πρόσκληση σε ανταγωνιστικό διάλογο για το project των 106 εκατ. ευρώ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, INTRAKAT-SUEZ-ΕΥΑΘ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ οι διεκδικητές.

Μετά από μια μικρή καθυστέρηση ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του «φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων, με ΣΔΙΤ», ύψους περίπου 106 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ στα 86 εκατ. ευρώ) αρχίζει σταδιακά να… ρολάρει και να περνάει στην επόμενη φάση του.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε την έγκριση του Τεύχους «Πρόσκλησης Συμμετοχής σε Διάλογο» του Σταδίου Β.Ι της Β΄ Φάσης του Διαγωνισμού. Δηλαδή, με πιο απλά λόγια, εκκινεί η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων βέβαια είναι οι 3 κοινοπραξίες που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον αλλά και πέρασαν στην επόμενη (τρέχουσα) φάση, ήτοι οι α) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, β) INTRAKAT – SUEZ ΕAU FRANCE S.A.S. – ΕΥΑΘ, γ) ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Κατά τη β΄ φάση θα διεξαχθεί ανταγωνιστικός διάλογος που θα οριστικοποιήσει το αντικείμενο του έργου και άλλες παραμέτρους, ενώ στην τρίτη φάση θα δοθούν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές από τις οποίες θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου. Στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να συμβασιοποιηθεί μέσα στο 2022.

Προ ολίγων ημερών, στις 4/11, υποβλήθηκε από τους συμβούλους στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου (Διεύθυνση Έργων Ύδρευσης, Αποχέτευσης & Επεξεργασίας Λυμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών) το επικαιροποιημένο σχέδιο της «Πρόσκλησης Συμμετοχής σε Διάλογο», με αποτέλεσμα να ανάψει το πράσινο φως για τις περαιτέρω διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι το project έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, η διάρκεια του έργου είναι 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούν στην κατασκευή του Φράγματος, των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και των απαραίτητων δικτύων και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 85,4 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ στα 105,9 εκατ. ευρώ). Το φράγμα Χαβρία, όπως ανέφερε χτες ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, είναι το πρώτο φράγμα που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ ενώ συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα έργων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνολικού ύψους άνω των 1,7 δις ευρώ.

Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορά στην Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του προτεινόμενου έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών: του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ), των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ, των εξωτερικών δικτύων.

Η σκοπιμότητα του Έργου αφορά στην ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και την Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.

Με το έργο θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και θα εξασφαλιστεί η άρδευση 24.000 στρεμμάτων. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος της περιοχής της Χαλκιδικής σε πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού και στη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων.

Το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού προέβλεπε πως ο ιδιώτης επενδυτής θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του φράγματος, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης, ενώ θα επιστρέψει το έργο στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider