Ελλάδα
07-11-2021 | 09:06

Το νέο χρονοδιάγραμμα για το βιολογικό project των 113 εκατ. ευρώ σε Κορωπί-Παιανία

Το νέο χρονοδιάγραμμα για το βιολογικό project των 113 εκατ. ευρώ σε Κορωπί-Παιανία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπεται πλέον για το πολύ σημαντικό έργο της συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης ακαθάρτων των περιοχών Κορωπίου-Παιανίας, ύψους περίπου 113 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα, η Περιφέρεια Αττικής «άναψε το πράσινο φως» στην έγκριση αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος εργασιών για το έργο: «Συλλογή – Μεταφορά, Επεξεργασία και Διάθεση Ακαθάρτων Περιοχών Κορωπίου- Παιανίας» προϋπολογισμού 112.900.193,61 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Ειδικότερα, η Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Αττικής έχει εγκρίνει τη χορήγηση παράτασης της προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά διακόσιες ογδόντα πέντε (285) ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή σχεδόν για έξι μήνες, ήτοι μέχρι 30-6-2022 για την κατασκευή των έργων και μέχρι την 30-6-2023 για τη δοκιμαστική λειτουργία.

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια και την ανάδοχο κοινοπραξία (υπό την ΕΡΕΤΒΟ, μαζί με την ΑΑΓΗΣ και την Κλ. Ρούτσης τότε) είχε υπογραφεί στο μακρινό 2013 με τη διάρκεια των εργασιών να έχει οριστεί για 36 μήνες (3 χρόνια). Στην πορεία προέκυψαν προβλήματα, καθυστερήσεις, συνεχείς παρατάσεις και αναθεωρημένα χρονοδιαγράμματα (δασαρχείο, αρχαιολογία, εκδόσεις αδειών κ.α.).

Αν και το έργο δημοπρατήθηκε πριν από 10-11 χρόνια και ενώ η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη το καλοκαίρι του 2013, με αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 36 μήνες (24 μήνες για μελέτη-κατασκευή και 12 μήνες για δοκιμαστική λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων), το έργο δεν έχει ακόμα λειτουργήσει. Και όπως προκύπτει, μετά από παρατάσεις που «έστειλαν» τις εξελίξεις για τον Σεπτέμβριο του 2021, δόθηκε και νέο χρονοδιάγραμμα για το 2022 (κατασκευή) και το 2023 (για τη δοκιμαστική λειτουργία).

Προφανώς και πρόκειται για σημαντικό έργο με περιβαλλοντική και οικονομική αξία που ακόμα όμως δεν έχει ολοκληρωθεί, με τη χώρα μας κατά καιρούς να έχει δεχθεί παρατηρήσεις αλλά και πρόστιμα για τέτοιες καθυστερήσεις.

Το έργο, βάσει παλιότερων στοιχείων, προέβλεπε κατασκευή των αγωγών προσαγωγής ακαθάρτων στο κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου και Παιανίας (συνολικού μήκους 16.750 μ.), του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου και Παιανίας, έργα βιολογικής επεξεργασίας, σήραγγα,  υποθαλάσσιο αγωγό κ.α.

Οσον αφορά πάντως σε ένα άλλο έργο, αυτό της κατασκευής του μεγάλου δικτύου αποχέτευσης στην Παλλήνη συνολικού μήκους 172 χλμ., τα οποία υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 58 εκατ. ευρώ, φαίνεται να προχωρά με καλούς ρυθμούς. Υπενθυμίζεται πως η σχετική  σύμβαση για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου  Παλλήνης υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο και το έργο βρίσκεται πλέον σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόσφατα επισκέφτηκε την περιοχή ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, μαζί με τον Δήμαρχο Παλλήνης Αθ. Ζούτσο, δηλώνοντας ότι «ξεκίνησε ένα έργο πνοής με ισχυρό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο, για το Δήμο Παλλήνης αλλά και ολόκληρη την Ανατολική Αττική. Ένα έργο που μετά από δεκαετίες αναμονής γίνεται πραγματικότητα και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιοτική αναβάθμιση των κατοίκων όλης της Αν. Αττικής».

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που εκτελούνται αυτό το διάστημα στη χώρα μας, το οποίο αναμένεται να βάλει οριστικό τέλος στην, επί δεκαετίες, υποβάθμιση της υγείας, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής  των κατοίκων ενός εκ των  μεγαλύτερων Δήμων της Ανατολικής Αττικής, δημιουργώντας νέες αναπτυξιακές δυνατότητες για την περιοχή.

Επιπλέον, θα απαλλάξει τους κατοίκους από το κόστος εκκένωσης βόθρων που φθάνει έως και 2.000 ευρώ το χρόνο, ενώ εξασφαλίστηκε η δωρεάν σύνδεση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το δίκτυο.

Παράλληλα αποτελεί ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο έργο αφού θα κατασκευαστούν παράλληλα, σε μια εργολαβία, το πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο, συνολικού μήκους 172 χλμ., 13 αντλιοστάσια για τη μεταφορά των λυμάτων προς Ψυττάλεια καθώς και οι πάνω από 9.000 συνδέσεις με τα ακίνητα, προκειμένου μόλις ολοκληρωθεί το έργο να είναι στη διάθεση των πολιτών απολύτως λειτουργικό. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα ολοκληρωθεί πλήρως σε 48 μήνες (4 έτη) από την υπογραφή της σύμβασης.  

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Νέα όρια για μερικές από τις πλέον επιβλαβείς χημικές ουσίες στα απόβλητα