JP Morgan: Αισιοδοξία και εμπιστοσύνη τα μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Αισιοδοξία και εμπιστοσύνη τα μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι
Θετική η JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες με την επίσκεψη των στελεχών της στην Αθήνα. Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες.

Η αισιοδοξία και η εμπιστοσύνη αποτελούν τα δύο κύρια σημεία στα οποία εστιάζει η JP Morgan αναφορικά με την πορεία των ελληνικών τραπεζών, μετά τις επαφές που πραγματοποίησαν στελέχη του αμερικανικού οίκου με τραπεζίτες και ανθρώπους της αγοράς στην Αθήνα.

Όπως επισημαίνει η JP Morgan, η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πλάνο δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη, τη στιγμή που οι τράπεζες είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μονοψήφιων δεικτών NPEs και έτσι μετά από χρόνια πιέσεων, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη βιώσιμη ανάπτυξη και την επίτευξη αποδόσεων. Οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίζονται αισιόδοξες σε ό,τι αφορά τους στόχους αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων ROTE στο 8% - 10% το 2022-23 και ενώ η JP Morgan εντοπίζει κάποια επιφυλακτικότητα στο σκέλος των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ), άλλες κρίσιμες παράμετροι όπως οι προμήθειες και τα κόστη εμφανίζουν καλύτερη τάση από τις αρχικές προσδοκίες.

Ο αμερικανικός οίκος έχει εδώ και καιρό δει τις ελληνικές τράπεζες ως ένα ελκυστικό re-rating story με βάση το ROTE. Με τον εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/TBV) να διαμορφώνεται τώρα κοντά στο 0,5x για το 2022, τη γενική αισιοδοξία για τα μακροοικονομικά και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν σε μεγάλο βαθμό τιμολογηθεί και περάσει στους τίτλους, το πρώτο σκέλος του trade έχει ολοκληρωθεί. Από εδώ και στο εξής η πιθανή βελτίωση του ROTE στο 8% - 10% και η αυξημένη εμπιστοσύνη της αγοράς μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω re-rating προς το 0,7x - 0,8x τα επόμενα 2-3 χρόνια. Επιπλέον, όπως σημειώνει η JP Morgan, oι ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο, η εκχωρήσεις περουσιακών στοιχείων και οι πληρωμές μερισμάτων προσφέρουν ένα «καθαρό ουρανό» για την περαιτέρω αναρρίχηση των τραπεζών.

Επιμέρους, η Eurobank που παραμένει η κορυφαία επιλογή (top pick) για τον οίκο και η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να φτάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPE έως το τέλος του έτους, ενώ η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς θα ακολουθήσουν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτό αποτελέσει σημαντικό σημείο καμπής για τον κλάδο καθώς προηγήθηκαν περισσότερα από δέκα επώδυνα χρόνια, με τις τράπεζες και τις αρχές να στρέφουν πλέον την προσοχή τους στον περιορισμό του κινδύνου δημιουργίας και σχηματισμού νέων NPEs. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της JP Morgan, τα δείγματα είναι ενθαρρυντικά και υποσχόμενα καθώς σε συναντήσεις με τους servicers, οι τελευταίοι ανέφεραν ότι οι οργανικές πληρωμές βελτιώνονται, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στον νέο Πτωχευτικό μειώνουν σταδιακά το κόστος εισπράξεων αλλά και το κόστος κινδύνου (CoR). Ευρύτερα, οι τράπεζες είναι αισιόδοξες ως προς την ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου (CoR) στις 50 - 80 μ.β.

Ως προς το σκέλος των αποτιμήσεων των ελληνικών τραπεζικών τίτλων, η JP Morgan εκτιμά πως το αίσθημα της αισιοδοξίας έχει ήδη αποτυπωθεί σε σημαντικό βαθμό στις τιμές τους και επομένως η βελτίωση του ROTE αποτελεί το βασικό «οδηγό» για ένα περαιτέρω re-rating. Σύμφωνα με τον οίκο, το συνυπολογιζόμενο από την αγορά COE για τον κλάδο έχει περιοριστεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών και για κάποιες τράπεζες στα επίπεδα των τραπεζών της Ευρωζώνης. Με εκτιμώμενο P/TBV για το 2022 στο 0,48x οι ελληνικές τράπεζες τελούν υπό διαπραγμάτευση με discount 40% με ομότιμες τράπεζες της Ν.Α Ευρώπης με παρόμοιο ROTE, και σε 7% - 9% ROTE, η JP Morgan «βλέπει» περιθώρια για τα επίπεδα του 0,7x - 0,8x το 2022-23.

jp morgan

Έτσι, η JP Morgan θέτει σύσταση «overweight» για τη Eurobank (τιμή στόχος στα 1,5 ευρώ με upside 29%), με την Alpha Bank («overweight», τιμή στόχος στα 1,20 ευρώ, upside 35%) να αποτελεί ένα story ανάπτυξης και την Εθνική Τράπεζα («overweight», τιμή στόχος στα 3,3 ευρώ, upside 20%) να ξεχωρίζει για το αμυντικό της προφίλ (ισολογισμό) και τον καλύτερο στην κατηγορία δείκτη fully loaded CET1 στο 15,7%, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετασχηματισμού, με πλεονάζοντα κεφάλαια που ανέρχονται περίπου στο 40% της κεφαλαιοποίησής της, προσφέροντας δυνατότητες για απόδοση κεφαλαίου. Για την Τράπεζα Πειραιώς, (τιμή στόχος στα 1,9 ευρώ, upside 29%) αν και ο θεμελιώδης μετασχηματισμός της τράπεζας και το ιστορικό της διοίκησής της αποτελούν τα δύο θετικά σημεία, τα μικρότερα κεφαλαιακά αποθέματα και ο μεγαλύτερος χρονικός ορίζοντας για την κανονικοποίηση του ROTE δικαιολογούν ένα σχετικό discount σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τράπεζες, κατά τη JP Morgan, που θέτει «ουδέτερη» σύσταση για τον τίτλο της τράπεζας σε αυτό το σημείο του κύκλου.

jp morgan

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider