ΔΕΗ: Σε τροχιά επιτυχίας βάζει την ΑΜΚ η συμφωνία με τη CVC

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Σε τροχιά επιτυχίας βάζει την ΑΜΚ η συμφωνία με τη CVC
Το deal «φωτογραφίζει» την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στα επίπεδα των 9 ευρώ. Σε πάνω από 1 δισ. ευρώ ο στόχος για τα αντληθέντα κεφάλαια.

Το πρώτο βήμα για την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ έγινε με τη συμφωνία με τη CVC Capital Partners για τη συμμετοχή του private equity fund ως βασικού επενδυτή (cornerstone investor) με ένα ποσό έως 395 εκατ. ευρώ, στην προοπτική «εισόδου» του με τουλάχιστον 10% στη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης.

Πέρα από την απόκτηση ενός ισχυρού εταίρου, η σημαντικότερη θετική πτυχή της συμφωνίας είναι πως κλείστηκε με τιμή συμμετοχής έως 9 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή χωρίς discount από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία – σε αντίθεση με ό,τι συνήθως συμβαίνει σε παρόμοιες συναλλαγές. Επομένως, δείχνει και τα επίπεδα στα οποία θα καθορισθεί η τιμή διάθεσης της μετοχής στην ΑΜΚ, στέλνοντας «σήμα» για τη διαμόρφωση των προσφορών κοντά στο τρέχον ύψος διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση το διαφαινόμενο ενδιαφέρον επενδυτών για την ΑΜΚ στις διερευνητικές επαφές που προηγήθηκαν, η ΔΕΗ έχει οριστικοποιήσει την απόφασή της ώστε ο πήχυς για την άντληση κεφαλαίων να ανέβει πάνω από το 1 δισ. ευρώ (με επικρατέστερο σενάριο το 1,2 δισ.), έναντι του αρχικού ενδεικτικού στόχου των 750 εκατ. ευρώ.

Έτσι, με την οριστικοποίηση πλέον του deal με το private equity fund, το ποσό που προτίθεται αυτό να καταβάλει, για να «χτίσει θέση» στην επιχείρηση, προεξοφλεί το γεγονός ότι η ζήτηση θα υπερβεί και πάλι κατά πολύ αυτό τον αναθεωρημένο στόχο.

Επιπλέον ενδιαφέρον για «είσοδο» με 5%

H CVC Capital Partners διαχειρίζεται κεφάλαια 75 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, ενώ έχει ήδη σημαντική παρουσία στη χώρα μας, προχωρώντας στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Vivartia. Η συμφωνία με τη ΔΕΗ αποδεικνύει έμπρακτα το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει προσελκύσει η αύξηση κεφαλαίου της επιχείρησης από ξένους θεσμικούς επενδυτές, χάρις στις αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται από το αναθεωρημένο business plan της.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι έως τώρα διερευνητικές επαφές έχουν δείξει το ενδιαφέρον και άλλων μακροπρόθεσμων επενδυτών για «είσοδο» στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ με ποσοστό γύρω στο 5%. Αν αυτό το ενδιαφέρον επιβεβαιωθεί στην ιδιωτική τοποθέτηση, αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν αρκετές προσφορές από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, για μεγάλα μπλοκ μετοχών.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, πρόθεση της ΔΕΗ είναι μέσω της ΑΜΚ να προσελκύσει μία «κρίσιμη μάζα» ξένων fund μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων, με όσο το δυνατόν πιο ευρεία διασπορά, καθώς η παρουσία τους στη μετοχική σύνθεση θα ενισχύσει το εταιρικό προφίλ της επιχείρησης, αλλά και θα συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων της.

Από την άλλη πλευρά, στόχος είναι μέσω της δημόσιας προσφοράς να διατεθεί περίπου το 10-15% των νέων μετοχών. Μάλιστα, χάρις στην προνομιακή κατανομή των νέων μετοχών σε επενδυτές που ήδη συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, διασφαλίζεται η προτεραιότητα των υφιστάμενων μετόχων.

Την Παρασκευή η έγκριση του Δ.Σ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, το ποσοστό του Δημοσίου θα περιοριστεί στα επίπεδα της καταστατικής μειοψηφίας. Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου θα εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης το εύρος του αριθμού των μετοχών που θα εκδοθούν καθώς και της τιμής διάθεσης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε να ανοίξει το βιβλίο προσφορών στις αρχές Νοεμβρίου. Επίσης, το ΔΣ θα ανάψει το πράσινο φως στη συμφωνία με τη CVC.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στόχος είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου. Οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο έπειτα από την έγκριση από το ΔΣ της κατανομής τους, όπως αυτή θα διαμορφωθεί από το bookbuilding.

Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ συγκεντρώνει μία «δύναμη πυρός» άνω των 2 δισ. ευρώ για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του αναπτυξιακού της σχεδίου.

Το business plan προβλέπει επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ μέσα στην προσεχή τριετία, ώστε να δημιουργηθεί ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 7,2GW. Με ορίζοντα το 2026, οι επενδύσεις θα αγγίξουν τα 8,4 δισ. ευρώ, για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ σε 9,1 GW, αναβάθμιση του δικτύου διανομής και δραστηριοποίηση στις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτροκίνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider