ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Το ομολογιακό δάνειο και το επενδυτικό πλάνο των 100 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Το ομολογιακό δάνειο και το επενδυτικό πλάνο των 100 εκατ. ευρώ
Προς έκδοση ομολογιακού που θα εισαχθεί στο ΧΑ η εταιρεία. Προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης, θυγατρικής του ομίλου Viohalco.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται νεότερα αναφορικά με το ομολογιακό δάνειο που προτίθεται να εκδώσει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, μέλος του βιομηχανικού ομίλου Viohalco. Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη δημοσιοποίησε την πρόκληση για διενέργεια έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 5 Νοεμβρίου με θέμα, μεταξύ άλλων, την έκδοση κοινού Ομολογιακού Δανείου που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το ύψος του δανείου που θα επιχειρήσει να «σηκώσει» η εισηγμένη αλλά και άλλες λεπτομέρειες θα ξεκαθαρίσουν στην πορεία, με την αγορά ήδη να κάνει λόγο για το επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 100 εκατ. ευρώ που προωθεί το γκρουπ ή και την αναχρηματοδότηση δανείων που συχνά μπαίνουν στη λίστα των λόγων για τους οποίους εκδίδεται ένα τέτοιο δάνειο. Αλλά αυτά θα φανούν προσεχώς. Πάντως, κάποιες πληροφορίες από χρηματιστηριακές πηγές έκαναν λόγο για ομολογιακή έκδοση μεγαλύτερη από το ύψος του επενδυτικού προγράμματος.

Να σημειωθεί βέβαια ότι εσχάτως στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει ανακάμψει τόσο το ενδιαφέρον για έκδοση ομολογιών από πλευράς εισηγμένων (ή μη), που μάλιστα θα διαπραγματεύονται στο ΧΑ, με σχετικά ικανοποιητικούς όρους (όχι «αλμυρό» επιτόκιο) όσο και από πλευράς επενδυτών που «κοιτάζουν» προς τις αποδόσεις αυτών των προϊόντων, την ώρα που άλλες επιλογές δεν προσφέρουν κάποιες αντίστοιχες (π.χ. καταθέσεις).

Αυτή την τάση ενδιαφέρεται να εκμεταλλευθεί και ο όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο πλαίσιο της άντλησης κεφαλαίων για την ανάπτυξη του ομίλου με σχετικά χαμηλό κόστος, με τη ζήτηση συνήθως για τέτοια επενδυτικά προϊόντα να καλύπτεται από τους αγοραστές, θεσμικούς ή απλούς αποταμιευτές.

Να σημειώσουμε ότι, βάσει στοιχείων πρώτου 6μήνου 2021, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός του ομίλου ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανέρχεται σε 462 εκατ. ευρώ, εκ τω οποίων 299 εκατ. ευρώ αφορούν σε ομολογιακά δάνεια, ενώ ο βραχυπρόθεσμος φτάνει στα 268,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ομολογιακά δάνεια είναι τα 55,14 εκατ. ευρώ.

Εντός του πρώτου εξαμήνου η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ υπέγραψε κοινό ομολογιακό δάνειο, συνολικού ύψους 40.000.000 ευρώ με την «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ», με σκοπό την χρηματοδότηση για την κάλυψη τρεχουσών και ευρύτερων επιχειρηματικών αναγκών. Το δάνειο είναι διάρκειας πέντε ετών.

Για τη λήψη των τραπεζικών και ομολογιακών δανείων έχουν συσταθεί υποθήκες συνολικής αξίας 634 εκατομμυρίων ευρώ σε επίπεδο ομίλου και 542 εκατομμυρίων ευρώ σε επίπεδο εταιρείας.

Από κει και πέρα, η εισηγμένη προωθεί επενδυτικό πρόγραμμα των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τη νέα πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή βαφής, που εκτιμάται ότι θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα έως το 2023 κατά 73%. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει επένδυση 150 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση του πιο σύγχρονου θερμού έλαστρου σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ το νέο ψυχρό έλαστρο έξι κυλίνδρων επιτρέπει την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας τελικού προϊόντος στους 520 χιλ. τόνους. Η ΕΛΒΑΛ, που διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο σε δυναμικότητα θερμής έλασης εργοστάσιο αλουμινίου στην Ευρώπη και το 86% του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές σε 100 χώρες, εντοπίζει ισχυρές προοπτικές λόγω της αύξησης της ζήτησης για κουτιά αλουμινίου κατά 400 χιλ. τόνους με ορίζοντα το 2030. Διαθέτει παραγωγική δυναμικότητα 350.000 τόνων, που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί τα επόμενα 3 χρόνια σε 500 χιλ. και θα μπορούσε να αγγίξει τις 800.000 σε βάθος χρόνου.

Ευρύτερα ο όμιλος Viohalco έχει υλοποιήσει επενδύσεις της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2013 οπότε η έδρα του μεταφέρθηκε στο Βέλγιο, είχε δηλώσει πρόσφατα σε εκδήλωση κατόπιν δημοσιογραφικής ξενάγησης, στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στα Οινόφυτα ο Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ενώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει ένα ισχυρό στόρι ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και η προσθήκη κτιρίων και εγκαταστάσεων στο Εργοστάσιο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. στο 2ο χλμ. της οδού Οινοφύτων Αγ. Θωμά, στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Όπως αναφέρεται, στον χώρο της βιομηχανίας ΕΛΒΑΧΑΛΚΟΡ κατασκευάζονται 2 μεταλλικές αποθήκες, επεκτείνεται το βιομηχανοστάσιο, εγκαθίστανται σε νέα θέση οι πτυσσόμενες αποθήκες, κατασκευάζεται νέα αποθήκη χρωμάτων με κλειστό υπόστεγο, μηχανοστάσιο πυρόσβεσης, 2 υπόγειες δεξαμενές, ένα λεβητοστάσιο, φούρνος χρωμάτων και νέα εγκατάσταση για τη γραμμή βαφής. Συνολική κάλυψη 97.778,81 τ.μ., δόμηση 97.345,46 τ.μ., συνολικός όγκος 866.415,86 μ3.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΒΑΛ: Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για αύξηση παραγωγής στους 520.000 τόνους ετησίως

gazzetta
gazzetta reader insider insider