Τράπεζες: Σε τέσσερα μέτωπα η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Σε τέσσερα μέτωπα η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM
Πορεία κόκκινων δανείων και πτωχευτικού νόμου, ΤΧΣ και Attica Bank μπαίνουν στο τραπέζι την ερχόμενη Τρίτη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την 12η αξιολόγηση. Στο επίκεντρο ο νόμος του ΤΧΣ, το οποίο θα κληθεί, όπως φαίνεται, σε ρόλο «διασώστη» για την Attica Bank.

Σε τέσσερα μέτωπα ανοίγουν την ερχόμενη Τρίτη σε επίπεδο επικεφαλής οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) για τις τραπεζικές μεταρρυθμίσεις.

Η πορεία των κόκκινων δανείων και η πορεία του πτωχευτικού νόμου αποτελούν το δίπτυχο που έχει μπει ήδη σε τροχιά, έχει ήδη πάρει και έχει δώσει θετικούς πόντους από/στην προηγούμενη αξιολόγηση. Τα κόκκινα δάνεια, με τον «Ηρακλή» και την παράτασή του έχουν ρεαλιστικό στόχο τον μονοψήφιο δείκτη NPE το 2022, με τη Eurobank να επιτυγχάνει μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 7,3% ήδη από το τρέχον έτος.

Ο πτωχευτικός νόμος έχει τεθεί σε καθολική εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, ωστόσο, απομένει η δημιουργία του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων των ευάλωτων που θα πτωχεύουν. Το εγχείρημα για τον Φορέα Απόκτησης Ακινήτων βρίσκεται στα πρώτα βήματα και προδιαγράφεται αυξημένης δυσκολίας, με προοπτική να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο και όχι στο τέλος Μαρτίου του 2022.

Πιο άμεση σύνδεση με τη λειτουργία του πτωχευτικού νόμου και εν τέλει με τη μείωση των κόκκινων δανείων έχουν στην παρούσα φάση και βρίσκονται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, η πορεία των πλειστηριασμών και η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, οι καθυστερήσεις με τις υποθέσεις του ν. Κατσέλη αποτέλεσαν «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια που προηγήθηκαν.

Τα δύο νέα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς την ερχόμενη Τρίτη είναι ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ζήτημα της Attica Bank.

Ο νόμος για το ΤΧΣ είχε φτάσει σε προχωρημένο στάδιο διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς το διάστημα πριν τον ανασχηματισμό της 31ης Αυγούστου, οπότε καταργήθηκε η θέση του αρμόδιου υφυπουργού για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το θέμα έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου να προχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο νόμος θα διαφοροποιηθεί με στόχο να οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στις επόμενες 3 – 4 εβδομάδες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προσχέδιο του νέου νόμου έχει δοθεί ήδη στους Θεσμούς και μεταξύ των αλλαγών/προσθηκών που περιλαμβάνει είναι το ΤΧΣ να καταλήξει θυγατρική του Υπερταμείου. Το κρίσιμο, πάντως, που πρέπει να ορίζει ο νέος νόμος είναι η στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου από τις ελληνικές τράπεζες, το χρονικό διάστημα στο οποίο θα εκπληρωθεί ο σκοπός αυτός και ο νέος ρόλος που θα διαδραματίσει το ΤΧΣ στην αναπτυξιακή περίοδο στην οποία έχουν εισέλθει οι τράπεζες. Σχετικά με τον χρόνο ζωής του Ταμείου που εκπνέει στο τέλος του 2022, παραμένει ασαφές αν στον νέο νόμο θα ορίζεται παράταση συγκεκριμένης διάρκειας όπως η 5ετία που έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα του Τύπου ή η παράταση θα ορίζεται περιγραφικά σε μικρότερη διάρκεια.

Οι αλλαγές στο νομοθέτημα του ΤΧΣ, πάντως, φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει χωρίς καμία ενημέρωση επί του προσχεδίου, πόσω μάλλον συζήτηση, με τη διοίκηση του Ταμείου, το οποίο, όπως φαίνεται, θα κληθεί σε ρόλο «διασώστη» για την Attica Bank.

Αυτό είναι το επόμενο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος από τους Θεσμούς την ερχόμενη Τρίτη 19 Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή έχει οριστεί να γίνει η μετατροπή των warrants σε μετοχές, με την Αttica Bank να εκδίδει μία νέα μετοχή για κάθε παραστατικό τίτλο. Συνολικά θα εκδοθούν 16.541.878 νέες κοινές μετοχές, οι οποίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ, με ενδεικτική ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης την 20ή Οκτωβρίου. Με δεδομένη την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα warrants, οι νέες μετοχές κατά τη μετατροπή θα μεταβιβαστούν για λογαριασμό του Δημοσίου στο ΤΧΣ. Το Ταμείο αναμένεται να βρεθεί με ποσοστό 68% στην Αttica Bank, η οποία θα κρατικοποιηθεί με στόχο την επανιδιωτικοποίησή της.

Οι Θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωση για το ποιο είναι το σχέδιο για την Αttica Bank, καθώς έχει δημοσιοποιηθεί ότι ενδιαφέρον (μη δεσμευτικό, ωστόσο) έχουν επιδείξει έξι υποψήφιοι επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι η Attica Bank έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από 120 έως 240 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider