Το μεγάλο project των Ιωάννου, Ανδριόπουλου, Δαυίδ δίπλα στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μεγάλο project των Ιωάννου, Ανδριόπουλου, Δαυίδ δίπλα στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης»
Η επένδυση 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη μικτής χρήσης κτηρίου στο Νέο Φάληρο από Dimand και Avax Development, μέσω της εταιρείας 3V.

Τελικά, όπως αποδεικνύεται, για το real estate, τις πολυτελείς κατοικίες και τα σημαντικά projects… «λεφτά υπάρχουν». Κάτι που φαίνεται από τα κεφάλαια που «πέφτουν» σε ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη ακινήτων, από την είσοδο επενδυτών, από την… προπώληση διαμερισμάτων και κατοικιών στο mega project της Lamda Development στο Ελληνικό, από τις συνεργασίες/συμφωνίες που συχνά «σκάνε» στο μέτωπο του real estate.

Στη λίστα των διεργασιών και των deal ήρθε να προστεθεί η επένδυση 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη μικτής χρήσης κτηρίου στο Νέο Φάληρο που ανακοινώθηκε αρχά το απόγευμα της Τετάρτης. Θα υλοποιηθεί, σε ορίζοντα τριετίας, από τη Dimand με την Avax Development και την EBRD, μέσω της εταιρείας 3V (της οποίας οι δύο τεχνικές εταιρείες θα ελέγχουν το 70%), που έχει στην κυριότητά της το οικόπεδο των 20 περίπου στρεμμάτων κοντά στο στάδιο «Καραϊσκάκης», ακίνητο που θεωρείται «φιλέτο».

Όπως λένε στην αγορά, εισέρχεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης, έπειτα από δεκαετίες, μία ακόμα επένδυση για την ανάπλαση τμημάτων της πρώην βιομηχανικής ζώνης του Φαλήρου, η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη έκτασης 18,7 στρεμμάτων, όπου θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων, επιφανείας 57.450 τ.μ., ενώ αναμένεται να υπάρξουν και συμπληρωματικές χρήσεις, π.χ. από υπηρεσίες του Δημοσίου. Πρόκειται για επένδυση η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Φορέας υλοποίησης της επένδυσης θα είναι η εταιρεία 3V, ιδιοκτήτρια του ακινήτου, στην οποία συμμετέχουν ο όμιλος ανάπτυξης ακινήτων Dimand (σε σύμπραξη με την EBRD), αλλά και η Avax Development, θυγατρική του ομίλου ΑΒΑΞ. Με βάση τους όρους που έγιναν γνωστοί, οι δύο εταιρείες έχουν αποκτήσει από ένα ποσοστό μειοψηφίας στην 3V, το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί σε 15% για την Avax Development και 55% για την Dimand σε ορίζοντα 12 μηνών από σήμερα. Επιπλέον, ποσοστό 20% στην εταιρεία λέγεται ότι θα διατηρήσει ο Χρ. Ιωάννου, μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΑΞ, ενώ ένα πρόσθετο 10% θα ελέγχεται από μέλος της οικογένειας Δαυΐδ.

Πρόκειται για το σχέδιο ώστε να αξιοποιηθεί το ακίνητο της πάλαι ποτέ κραταιής κλωστοϋφαντουργίας «ΒΕΛΚΑ» στο Νέο Φάληρο που είχε αγοραστεί από μέλη των οικογενειών Ιωάννου και Δαυίδ μέσω της 3V ΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η επένδυση ενδέχεται και να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» το χρονοδιάγραμμα αλλά και το είδος των χρήσεων. Να σημειωθεί βέβαια ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει ζήτηση για βιοκλιματικά και «πράσινα» κτίρια (γραφείων π.χ.). Μένει να αποσαφηνιστεί, και αποφασιστεί, αν στις μικτές χρήσεις προβλέπεται η δημιουργία γραφειακού συγκροτήματος, εμπορικών χώρων κ.α.

Πάντως, αναμένονται εξελίξεις, δηλαδή να ξεκινήσει το project, κάποια στιγμή μέσα στο 2022. Να σημειωθεί ότι η περιοχή αρχίζει να προσελκύσει εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι κοντά στην περίφημη «Αθηναϊκή Ριβιέρα», ενώ στις εγκαταστάσεις της πρώην ΧΡΩΠΕΙ δρομολογείται η δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας, μέσω ΣΔΙΤ, με το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ (ο ανάδοχος αναμένεται να προκύψει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022). Μάλιστα, η Dimand είναι μαζί με άλλες εταιρείες (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Intrakat κ.α.) εκ των διεκδικητών του διαγωνισμού.

Να σημειωθεί δε ότι η Dimand με διάφορες συνεργασίες (Prodea, EBRD, πρόσφατα την Premia) προωθεί αναπτύξεις στην ευρύτερη περιοχή έως και τον Πειραιά (όπως την ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της Παπαστράτος, τον Πύργο Πειραιά, τα οικιστικά projects επιπλωμένων διαμερισμάτων).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

AVAX Development και Dimand αποκτούν το 70% της 3V

gazzetta
gazzetta reader insider insider