Ελλάδα
01-10-2021 | 07:50

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT-SUEZ-ΕΥΑΘ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ συνεχίζουν για το φράγμα Χαβρία

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT-SUEZ-ΕΥΑΘ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ συνεχίζουν για το φράγμα Χαβρία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Συνεχίζουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την υλοποίηση του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική και οι τρεις ενδιαφερόμενοι όμιλοι που είχαν καταθέσει εμπρόθεσμα Φάκελο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το project των περίπου 106 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ στα 86 εκατ. ευρώ).

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε προ ημερών την Πρόκριση στην επόμενη Β΄ Φάση του Διαγωνισμού όλων των Υποψηφίων, ήτοι των ομίλων ή κοινοπραξιών: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, INTRAKAT – SUEZ– ΕΥΑΘ,  ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Σύμφωνα με το από 17-09-2021 Πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, οι Φάκελοι Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και των τριών υποψηφίων είναι πλήρεις και παραδεκτοί, όλοι οι υποψήφιοι πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής που ορίζονται στην σχετική πρόσκληση, αποδεικνύουν ότι διαθέτουν, αφενός την απαιτούμενη Χρηματοοικονομική και Οικονομική Επάρκεια και, αφετέρου, την απαιτούμενη Τεχνική Ικανότητα για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό και την ανάθεση της Σύμβασης Σύμπραξης. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για διαγωνισμό για το έργο: «Υλοποίηση φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων» που γίνεται με μοντέλο ΣΔΙΤ.

Κατά τη β΄ φάση θα διεξαχθεί ανταγωνιστικός διάλογος που θα οριστικοποιήσει το αντικείμενο του έργου και άλλες παραμέτρους, ενώ στην τρίτη φάση θα δοθούν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές από τις οποίες θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι το project έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, η διάρκεια του έργου είναι 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούν στην κατασκευή του Φράγματος, των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και των απαραίτητων δικτύων και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 85,4 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ στα 105,9 εκατ. ευρώ).

Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορά στην Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του προτεινόμενου έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών: του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ), των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ, των εξωτερικών δικτύων.

Η σκοπιμότητα του Έργου αφορά στην ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και την Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.

Με το έργο θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και θα εξασφαλιστεί η άρδευση 24.000 στρεμμάτων. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος της περιοχής της Χαλκιδικής σε πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού και στη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων.

Το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού προέβλεπε πως ο ιδιώτης επενδυτής θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του φράγματος, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης, ενώ θα επιστρέψει το έργο στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 4,5 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο κατασκευαστικό του ομίλου