Διεθνή
17-09-2021 | 12:15

O CEO της Chevron προειδοποιεί για υψηλές τιμές ενέργειας και ελλείψεις στην προσφορά

Newsroom
Μοιράσου το
O CEO της Chevron προειδοποιεί για υψηλές τιμές ενέργειας και ελλείψεις στην προσφορά
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο κόσμος θα παραμείνει αντιμέτωπος με τις υψηλές τιμές ενέργειας στο ορατό μέλλον καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιστέκονται στην ανάγκη τους να σκάψουν, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος της Chevron.

«Υπάρχουν πράγματα που μπερδεύουν τα σήματα των αγορών αυτή τη στιγμή, που δεν τα έχουμε ξαναδεί. Τελικά όλα θα πάρουν τον δρόμο τους, αλλά μπορεί να πάρει πολύ καιρό», είπε ο CEO Mike Wirth σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Ο ίδιος αναμένει ότι οι τιμές φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, χωρίς να το ορίσει.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί φέτος καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από την πανδημία του κορονοϊού, μεγάλοι παραγωγοί διστάζουν να επενδύσουν τη ρευστότητά τους σε νέα projects, κάτι που σηματοδοτεί αλλαγή στάσης σε σχέση με προηγούμενες περιόδους αύξησης των τιμών. Αυτό εγείρει ανησυχίες για ελλείψεις. Ήδη, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη έλλειψη φυσικού αερίου των τελευταίων δεκαετιών, με τις τιμές να εκτοξεύονται σε επίπεδα-ρεκόρ προτού καν έρθει ο χειμώνας, οπότε η ζήτηση φτάνει συνήθως στο υψηλότερο επίπεδό της.

Ένας λόγος που τα στελέχη είναι επιφυλακτικά απέναντι στο να επενδύσουν δολάρια στην προσφορά είναι ότι οι μέτοχοι δεν έχουν δείξει ότι το στηρίζουν. Θέλουν η ρευστότητα να επιστρέφει απευθείας σε αυτούς από το να επενδύεται σε νέα έργα. Παρότι οι αυξημένες τιμές εμπορευμάτων «στέλνουν σήμα ότι θα μπορούσαμε να επενδύσουμε περισσότερο», οι τιμές των μετοχών στέλνουν διαφορετικό σήμερα στις αίθουσες συσκέψεων, εξήγησε ο Wirth.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.