Attica Bank: Αγώνας 2 εβδομάδων για συμφωνία με επενδυτή – Προσδοκά ΑΜΚ με book building αρχές Οκτωβρίου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Αγώνας 2 εβδομάδων για συμφωνία με επενδυτή – Προσδοκά ΑΜΚ με book building αρχές Οκτωβρίου
Attica Bank
Ο επενδυτής δεν θα πρέπει να έχει ευκαιριακό επενδυτικό προφίλ, αλλά να είναι αξιόπιστος και μακροπρόθεσμος και, φυσικά, διατεθειμένος να βάλει στην Attica Bank τα κεφάλαια που χρειάζεται.

Ένα δεκαπενθήμερο εντατικών διεργασιών, με την προσδοκία να κλείσει συμφωνία με ξένο επενδυτή για τη συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, έχει να διανύσει η Attica Bank και οι σύμβουλοί της Axia Ventures και Euroxx, με στενή παρακολούθηση των εξελίξεων από την εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος, την κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία που έχει θέσει ο SSM στην Τράπεζα για την κάλυψη των κεφαλαιακών της κενών, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό είναι και το τελευταίο όριο για τη γνωστοποίηση από την Τράπεζα και τους συμβούλους της του επενδυτή που θα υποστηρίξει την αναπτυξιακή ΑΜΚ που έχει εξαγγείλει η Διοίκηση της Αttica Bank. Ο επενδυτής δεν θα πρέπει να έχει ευκαιριακό επενδυτικό προφίλ, αλλά να είναι αξιόπιστος και μακροπρόθεσμος και, φυσικά, διατεθειμένος να βάλει στην Attica Bank τα κεφάλαια που χρειάζεται.

Χθες, ενόψει της προετοιμασίας του εδάφους για τη διενέργεια της ΑΜΚ, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Αttica Bank ενέκρινε αύξηση της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων μετοχών από 0,30 ευρώ σε 18 ευρώ και reverse split με αναλογία 60 υφιστάμενων μετοχών σε 1 νέα. Ακολούθως, μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 137 εκατ. ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 18 ευρώ σε 0,20 ευρώ.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την οποία έχει εξαγγείλει η Διοίκηση της Αttica Bank έχει οριοθετηθεί μεταξύ 120 και 240 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό του εύρους της ΑΜΚ είναι αυτό που εκτιμάται πως έχει ανάγκη (ενδεχομένως ελάχιστη;) η Τράπεζα, με την ΤτΕ να είναι η μοναδική που γνωρίζει τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες.

Το τελευταίο διάστημα και με ανοιχτό το VDR για την παροχή πληροφόρησης στους ενδιαφερόμενους, ονόματα όπως αυτά της Bain Capital, της Davidson Kempner, της JC Flowers και της Ellington η οποία έχει αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας διαχείρισης «Θεά Άρτεμις» της Attica Bank, φημολογούνται ως υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι. Bain Capital και JC Flowers φέρονται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον από κοινού για να καταστούν στρατηγικός μέτοχος στην Attica Bank, βάζοντας κεφάλαια για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού. Το ζητούμενο, όμως, είναι ένα ξεκάθαρο επιχειρηματικό πλάνο δράσης της τράπεζας για την επόμενη μέρα, ικανό να αποδώσει κέρδη στον επενδυτή.

Η είσοδος ξένου στρατηγικού επενδυτή στην Attica Bank είναι προφανώς το ευκταίο (εάν κλείσει η συμφωνία, τότε η ΑΜΚ θα ακολουθήσει με τη διενέργεια book building τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου), αλλά απομένει να φανεί αν θα είναι και εφικτό. Και αυτό διότι ο επενδυτής θα θελήσει να κάνει εξονυχιστικό έλεγχο στην Τράπεζα, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει στον χρόνο των δύο εβδομάδων που απομένουν για due diligence μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ειδικά δε που για τον επενδυτή είναι κρίσιμο να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης των δανειακών χαρτοφυλακίων της Τράπεζας και δη αυτών που αφορούν στις τιτλοποιήσεις που έχει ανακοινώσει στο παρελθόν η Διοίκησή της. Καμία από τις τιτλοποιήσεις αυτές δεν έχει γίνει στην πράξη, αφού η Τράπεζα δεν έχει λάβει την αποαναγνώριση του ρίσκου τους από τον ισολογισμό της. Άρα, για τον επενδυτή είναι αδιάγνωστο το βάθος μίας πιθανής κεφαλαιακής «τρύπας» που μπορεί να προκύψει από τις τιτλοποιήσεις αυτές.

Το δεκαπενθήμερο που απομένει μέχρι να καταγραφεί το ενδιαφέρον ξένου επενδυτή για την ΑΜΚ, θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα και η ενδεχόμενη ενάσκηση των warrants της τράπεζας από τρίτους ενδιαφερόμενους. Αυτή αναμένεται μάλλον μηδενική, όπως συνέβη και με τη ζήτηση που εκδήλωσαν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της τράπεζας μέσα στην προθεσμία που έληξε χθες. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τα warrants θα πρέπει να αποκτηθούν τελικώς από το ΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι στο α΄ εξάμηνο 2021, η Αttica Bank κατάφερε να περιορίσει τις ζημιές της στα 19,5 από 29,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Έχοντας εξαγγείλει ένα τριετές πλάνο εξυγίανσης, η Διοίκηση της τράπεζας στοχεύει σε διπλασιασμό του ισολογισμού της Attica Bank μέχρι το 2023.
Μετά την ενεργοποίηση των διατάξεων για τον αναβαλλόμενο φόρο από το Υπουργείο Οικονομικών και την καταβολή στην Τράπεζα περίπου 152 εκατ. ευρώ, τα εποπτικά κεφάλαια της Attica Bank είναι ποιοτικά βελτιωμένα.

Η Διοίκηση της Attica Bank έχει αποφασίσει την τιτλοποίηση «Ωμέγα», η οποία περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της υφιστάμενης τιτλοποίησης με την αρχική ονομασία «Artemis» καθώς και σχεδόν το σύνολο των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (‘ΜΕΑ’) της Τράπεζας κατά την 31.12.2020.
Με την ολοκλήρωση της ανωτέρω συναλλαγής και την πώληση άνω του 50% των Mezzanine και Junior notes, η Τράπεζα θα δύναται να προβεί, κατόπιν έγκρισης της εποπτικής αρχής, σε από - αναγνώριση (de-recognition) του εν λόγω χαρτοφυλακίου, η οποία θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω θωράκιση και εξυγίανση του ισολογισμού της.

Με τη συναλλαγή «Ωμέγα» θα ολοκληρωθεί ο κύκλος διαδοχικών τιτλοποιήσεων της Attica Bank που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 συνολικού ύψους περί τα 3 δισ. ευρώ. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των συναλλαγών «Ωμέγα» και Astir 1 και 2, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα θα ανέρχονται σε μόλις 8 εκατ. ευρώ, ενώ η Attica Bank θα διαθέτει δείκτη ΜΕΑ, σε pro forma επίπεδο, λιγότερο του 1%, δηλ. ικρότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider