Πώς η Evergrande οδηγείται στα πρόθυρα κατάρρευσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η Evergrande οδηγείται στα πρόθυρα κατάρρευσης
Δύο βασικά λάθη φαίνεται πως έχει διαπράξει η Evergrande που οδηγούν τον κινεζικό κολοσσό στα όρια της χρεοκοπίας.

Δύο βασικά λάθη φαίνεται πως έχει διαπράξει η Evergrande που οδηγούν τον κινεζικό κολοσσό στα όρια της χρεοκοπίας, όπως επισημαίνει το CNBC, έχοντας τρομοκρατήσει τους επενδυτές, σύμφωνα με ένα διευθυντή χαρτοφυλακίου.

Το πρώτο βασικό λάθος είναι ότι ο γίγαντας της ακίνητης περιουσίας έχει δανειστεί υπέρογκα κεφάλαια, αναφέρει η επικεφαλής σταθερού εισοδήματος του Matthews Asia, Τερέζα Κονγκ στο CNBC. Η Evergrande, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο, έχοντας πλέον υποχρεώσεις που ξεπερνά τα 300 δισ. δολάρια. Το δεύτερο είναι ότι η εταιρεία έχει μια άκρως αμφισβητούμενη εταιρική διακυβέρνηση. Έτσι, όταν υπάρχουν και τα δύο μαζί, αποτελούν ένα πραγματικό χτύπημα, δήλωσε η Κονγκ, όπου είναι επίσης διαχειριστής χαρτοφυλακίου.

Παράλληλα, η εταιρεία προειδοποίησε τους επενδυτές δύο φορές μέσα σε τόσες εβδομάδες ότι θα μπορούσε να χρεοκοπήσει. Την Τρίτη, ο Evergrande είπε ότι κινδυνεύει από μια αθέτηση χρεοκοπίας, ενώ την Τρίτη τόνισε ότι οι πωλήσεις ακινήτων της θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται σημαντικά αυτόν τον μήνα, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στις ταμειακές ροές.

Η Evergrande βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες με τις τράπεζες σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης των πληρωμών και τη μεταφορά ορισμένων δανείων, ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι το υπουργείο συγκάλεσε συνάντηση με τράπεζες αυτήν την εβδομάδα.

Fitch: Ευρύτερες επιπτώσεις από πιθανή χρεοκοπία

Πολυάριθμοι τομείς θα μπορούσαν να εκτεθούν σε υψηλό πιστωτικό ρίσκο, αν η εταιρεία ακινήτων Evergrande χρεοκοπήσει, ανέφερε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. «Πιστεύουμε ότι μία χρεοκοπία θα ενισχύσει την πιστωτική πόλωση μεταξύ των κατασκευαστών οικιών και θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε μερικές μικρότερες τράπεζες. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι οι συνολικές επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα θα είναι διαχειρίσιμες».

Παράλληλα, η Fitch σημειώνει ότι 572 δισ. γουάν (88,8 δισ. δολάρια) από τα δάνεια της Evergrande κατέχονταν από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά οι τράπεζες μπορεί επίσης να έχουν έμμεση έκθεση σε προμηθευτές, στους οποίους οφείλονται 667 δισ. γουάν για αγαθά και υπηρεσίες.«Οι μικρότερες τράπεζες με μεγαλύτερη έκθεση στην Evergrande ή σε άλλους προμηθευτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)», προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider