Evergrande: Προειδοποίηση για αδυναμία πληρωμών - Ευρύτερες επιπτώσεις από πιθανή χρεοκοπία, λέει η Fitch

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Evergrande: Προειδοποίηση για αδυναμία πληρωμών - Ευρύτερες επιπτώσεις από πιθανή χρεοκοπία, λέει η Fitch
Evergrande
«Οι συνολικές επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα θα είναι διαχειρίσιμες», τόνισε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. 

H Evergrande δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τόκους δανείων, που λήγουν στις 20 Σεπτεμβρίου, φέρεται να ανακοίνωσε το υπουργείο Στέγασης της Κίνας σε μεγάλες τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.

Η Evergrande βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες με τις τράπεζες σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης των πληρωμών και τη μεταφορά ορισμένων δανείων, ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι το υπουργείο συγκάλεσε συνάντηση με τράπεζες αυτήν την εβδομάδα.

Υποβάθμιση από S&P

Η S&P υποβάθμισε την κατασκευαστική σε «CC», με αρνητικό outlook, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών είναι εξαιρετικά υψηλός, μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάρθρωση χρέους ενώ το σενάριο χρεοκοπίας αποτελεί ορατή πιθανότητα.

Fitch: Ευρύτερες επιπτώσεις από πιθανή χρεοκοπία

Πολυάριθμοι τομείς θα μπορούσαν να εκτεθούν σε υψηλό πιστωτικό ρίσκο, αν η εταιρεία ακινήτων Evergrande χρεοκοπήσει, ανέφερε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. «Πιστεύουμε ότι μία χρεοκοπία θα ενισχύσει την πιστωτική πόλωση μεταξύ των κατασκευαστών οικιών και θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε μερικές μικρότερες τράπεζες. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι οι συνολικές επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα θα είναι διαχειρίσιμες».

Παράλληλα, η Fitch σημειώνει ότι 572 δισ. γουάν (88,8 δισ. δολάρια) από τα δάνεια της Evergrande κατέχονταν από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά οι τράπεζες μπορεί επίσης να έχουν έμμεση έκθεση σε προμηθευτές, στους οποίους οφείλονται 667 δισ. γουάν για αγαθά και υπηρεσίες.

«Οι μικρότερες τράπεζες με μεγαλύτερη έκθεση στην Evergrande ή σε άλλους προμηθευτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)», προειδοποίησε.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch υποβάθμισε τον όμιλο China Evergrande Group στο "CC" από "CCC+" στις 7 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί ως πιθανή, κάποια μορφή χρεοκοπίας του.

Εχθές, η κατασκευαστική ανακοίνωσε πως έχει προσλάβει συμβούλους προκειμένου να εξετάσει τις οικονομικές της επιλογές. Συγκεκριμένα, προσέλαβε τις Houlihan Lokey και Admiralty Harbour Capital να ενεργήσουν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για την αξιολόγηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης και τη διερεύνηση τρόπων διευκόλυνσης της ρευστότητας.

Παράλληλα, αναζητά αγοραστές για θυγατρικές της, όπως η China Evergrande New Energy Vehicle και η Evergrande Property Services, αλλά προς το παρόν δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με κανέναν επενδυτή και είναι αβέβαιο αν θα το καταφέρει. Επίσης, διερευνά την πώληση των κεντρικών της γραφείων στο Χονγκ Κονγκ.

Ποια είναι η Evergrande

Ο Hui Ka Yan ίδρυσε την Evergrande (η προηγούμενη επωνυμία ήταν Hengda Group) το 1996 στη νότια πόλη Guangzhou και επέκτεινε την εταιρεία ακινήτων, κυρίως μέσω δανεισμού. Η Evergrande Real Estate ελέγχει περισσότερα από 1.300 projects σε περισσότερες από 280 πόλειες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Ο όμιλος έχει πλέον επεκταθεί πολύ πέρα από την κατασκευή κατοικιών, με επενδύσεις σε ηλεκτροκίνητα οχήματα (Evergrande New Energy Auto), μια μονάδα παροχής διαδικτύου και υπηρεσιών μίντια (HengTen Networks), ένα θεματικό πάρκο (Evergrande Fairyland), έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο (Guangzhou F.C.) και μια εταιρεία μεταλλικού νερού και τροφίμων (Evergrande Spring), μεταξύ άλλων. Ο όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένα κέρδη από βασικές δραστηριότητες 30,1 δισ. γουάν (4,7 δισ. δολάρια) για το 2020, εμφανίζοντας πτώση για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ενώ τα έσοδά του υπολείπονταν σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία ακινήτων - «Βουτιά» για τη μετοχή και διαδηλώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider