Η Intel επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για να παράξει τσιπ στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Intel επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για να παράξει τσιπ στην Ευρώπη
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ προέβλεψε ότι η αγορά των τσιπ αυτοκινήτων θα διπλασιαστεί σε 115 δισ. δολάρια σε μέγεθος έως το 2030.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ προέβλεψε ότι η αγορά των τσιπ αυτοκινήτων θα διπλασιαστεί σε 115 δισ. δολάρια σε μέγεθος έως το 2030, καθώς η εταιρεία δεσμεύτηκε να επενδύσει δισεκατομμύρια περισσότερα κεφάλαια για να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη.

Απαντώντας στην παγκόσμια έλλειψη τσιπ όλων των σχημάτων και μεγεθών, το κορυφαίο στέλεχος της Intel παρουσίασε σχέδια για την κατασκευή τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων και για μελλοντική επέκταση αξίας έως και 94,5 δισ. δολάρια. Τα εργοστάσια θα κατασκευάζουν τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης για τσιπ που τροφοδοτούν αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές και όλα τα είδη καταναλωτικών συσκευών, είπε σε εκδήλωση της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Μόναχο την Τρίτη.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις ημιαγωγών αυξήθηκαν 29% σε ετήσια βάση στα 45,4 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, αύξηση 2,1% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Ημιαγωγών. Η βιομηχανία παρήγαγε και απέστειλε ποσότητα ρεκόρ τσιπ τους τελευταίους μήνες, ανέφερε η Ένωση.

Ο Γκέλσινγκερ μίλησε σε μια εκδήλωση της βιομηχανίας αυτοκινήτων επειδή τα σύγχρονα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα τσιπ από τα παλαιότερα μοντέλα, δεδομένης της στροφής προς ηλεκτρικά οχήματα και πιο πολύπλοκων ενσωματωμένων υπολογιστών για παροχή χαρακτηριστικών όπως η υποβοηθούμενη οδήγηση. Ο CEO προέβλεψε ότι οι ημιαγωγοί θα αποτελούσαν το 20% του κόστους υλικών των premium αυτοκινήτων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, από 4% το 2019.

«Σας χρειαζόμαστε και εσείς μας χρειάζεστε», είπε ο Γκέλσινγκερ στα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας στην εκδήλωση. «Αυτό είναι ένα συμβιωτικό μέλλον που καινοτομούμε και προμηθεύουμε, καθώς το αυτοκίνητο γίνεται ένας υπολογιστής με ελαστικά».

Αν και η έλλειψη τσιπ έχει επηρεάσει μια σειρά από εταιρείες ηλεκτρονικών όπως και άλλες, έχει πλήξει ιδιαίτερα τη βιομηχανία αυτοκινήτων. Εταιρείες όπως η Ford και η General Motors έχουν μειώσει την παραγωγή τους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα χαμηλά αποθέματα και υψηλές τιμές για καινούργια και μεταχειρισμένα οχήματα. Ορισμένες εταιρείες πωλούν αυτοκίνητα χωρίς συγκεκριμένα τσιπ, ενώ υπόσχονται ότι θα τα εγκαταστήσουν αργότερα.

Ο Γκέλσινγκερ είπε ότι η Intel βρίσκεται σε συζητήσεις με πελάτες στην Ευρώπη που επιδιώκουν να την προσλάβουν ως κατασκευαστή επί συμβάσει για την παραγωγή τσιπ μέσω της επιχείρησης της Foundry Services.

Τα σχέδια επέκτασης της Intel για την Ευρώπη φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας ανάκαμψης. Τον Φεβρουάριο, η Intel εγκατέστησε τον Γκέλσινγκερ ως διάδοχο του CEO Μπομπ Σουάν. Η εταιρεία αποκάλυψε σχέδια για επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας αμέσως μετά, δεσμεύοντας 20 δισ. δολάρια για την κατασκευή νέων εργοστασίων στις ΗΠΑ.

Η επιχείρηση Foundry Services που διαπραγματεύεται τώρα με πελάτες στην Ευρώπη ιδρύθηκε στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Γκέλσινγκερ. Ανταγωνίζεται την Taiwan Semiconductor Manufacturing και την Samsung Electronics.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider