Ρεύμα: Υπό εξέταση η διεύρυνση των δικαιούχων ΚΟΤ και η μείωση των ΥΚΩ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Υπό εξέταση η διεύρυνση των δικαιούχων ΚΟΤ και η μείωση των ΥΚΩ
Για την αντιστάθμιση των αυξήσεων στα τιμολόγια, δύο από τα σενάρια που μελετώνται είναι η αλλαγή των κριτηρίων για ένταξη περισσότερων καταναλωτών στο κοινωνικό τιμολόγιο, καθώς και η επίσπευση μείωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, χάρις στις νησιωτικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης, που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία

Η υπαγωγή περισσότερων δικαιούχων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στα σενάρια τα οποία μελετά η κυβέρνηση για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, που επιφέρει το συνεχές ανοδικό ράλι στη χονδρεμπορική. Υπό εξέταση βρίσκεται επίσης και η μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, «επιταχύνοντας» το όφελος από τις νησιωτικές διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί τελεσίδικες αποφάσεις για κανένα από τα δύο παραπάνω σενάρια, η διεύρυνση των δικαιούχων του ΚΟΤ φαίνεται να έχει σχετικό προβάδισμα στο να συμπεριληφθεί στο τελικό «πακέτο» των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των παρεμβάσεων για τις αυξήσεις στο ρεύμα αναμένεται να «κλειδώσει» άμεσα, ώστε τα μέτρα να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ.

Αν όντως προκριθεί η διεύρυνση των δικαιούχων του ΚΟΤ, τότε θα δρομολογηθεί άμεσα η αύξηση των ορίων ένταξης, ώστε να μπορούν να υπαχθούν καταναλωτές με μεγαλύτερα εισοδήματα από τα υφιστάμενα κριτήρια. Έτσι, οι ελαφρύνσεις που θα εφαρμοσθούν για τα ευάλωτα νοικοκυριά, θα «αγγίξουν» περισσότερους δικαιούχους.

Επιδότηση των χρεώσεων του ΚΟΤ

Υπενθυμίζεται ότι στην 1η κατηγορία του Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ-Α) υπάγονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ενώ για τη δεύτερη κατηγορία (ΚΟΤ-Β) προβλέπονται όρια σε αξία ακίνητης περιουσίας και ετήσιο εισόδημα (το οποίο για παράδειγμα είναι 15.750 ευρώ για νοικοκυριό με δύο ανήλικα μέλη), με προσαύξηση για άτομα με αναπηρία ή τα οποία χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Όπως έγραψε χθες το insider.gr, σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων για την ελάφρυνση των λογαριασμών θα αφορά «στοχευμένα» τους δικαιούχους του ΚΟΤ, με γνώμονα την προστασία από τις αυξήσεις των οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτων καταναλωτών. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ελάφρυνση θα προέλθει από την ενίσχυση της επιδότησης της τιμής με την οποία χρεώνονται για τις κιλοβατώρες που καταναλώνουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, εκτιμάται πως θα αξιοποιηθεί σημαντικό μέρος από τα έσοδα των δημοπρασιών των δικαιωμάτων CO2, τα οποία πρόκειται να επιστρατευθούν για να δημιουργηθεί το «δίχτυ προστασίας» νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ανοδικό ράλι των τιμών ρεύματος. Λόγω των αυξημένων τιμών των δικαιωμάτων, τα έσοδα των δημοπρασιών αναμένεται φέτος να αγγίξουν τα 950 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι το προς αξιοποίηση κονδύλι είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Αξιοποίηση του οφέλους από τις διασυνδέσεις

Το δεύτερο σενάριο που μελετάται είναι να μειωθούν οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Τα αντίστοιχα ποσά συγκαταλέγονται στις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, κάτι που σημαίνει πως τυχόν ελάττωσή τους, θα ελαφρύνει τους λογαριασμούς όλων των κατηγοριών καταναλωτών (και τις μικρές επιχειρήσεις), όλων των προμηθευτών ρεύματος.

Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα ποσά που συγκεντρώνονται από τις ΥΚΩ αξιοποιούνται για την κάλυψη του αυξημένου κόστους ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, ώστε και οι καταναλωτές στα νησιά να υπόκεινται στις ίδιες ανταγωνιστικές χρεώσεις με αυτούς του διασυνδεδεμένου συστήματος. Ωστόσο, τα κόστη αυτά έχουν ήδη μειωθεί, με δεδομένο ότι βρίσκεται ήδη σε λειτουργία η διασύνδεση των Κυκλάδων, ενώ εδώ και λίγους μήνες και η Κρήτη καλύπτει μέρος των αναγκών της από τη διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που εξετάζεται είναι να «μεταφερθεί» εντός του 2021 (και επομένως να αξιοποιηθεί άμεσα), η μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ από την ελάττωση του κόστους ηλεκτροδότησης των παραπάνω νησιών. Εκτιμάται ότι η διασύνδεση των Κυκλάδων μειώνει τις ΥΚΩ κατά 70 εκατ. ευρώ, περίπου ετησίως, ενώ το καλώδιο Κρήτη-Πελοπόννησος θα περιορίσει τις χρεώσεις κατά 380 εκατ. ευρώ από το 2022, πρώτο χρόνο πλήρους λειτουργίας. Για να εφαρμοστεί πάντως αυτή η λύση χρειάζεται ρυθμιστική απόφαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Νέο ρεκόρ στη χονδρεμπορική – «Φρένο» στις αυξήσεις μέσω των δικαιωμάτων CO2

gazzetta
gazzetta reader insider insider