Επιχειρήσεις | Διεθνή
02-09-2021 | 08:40

Οπιοειδή: Η δικαιοσύνη των ΗΠΑ ενέκρινε την πτώχευση της Purdue

Newsroom
Μοιράσου το
Οπιοειδή: Η δικαιοσύνη των ΗΠΑ ενέκρινε την πτώχευση της Purdue
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αμερικανός δικαστής ενέκρινε χθες Τετάρτη το σχέδιο πτώχευσης που πρότεινε η φαρμακευτική βιομηχανία Purdue, το οποίο προβλέπει την καταβολή 4,5 δισ. δολαρίων σε θύματα και θεσμούς που επλήγησαν από την κρίση των οπιοειδών και εγγυάται πρακτικά ασυλία στους ιδιοκτήτες της, την οικογένεια Σάκλερ.

Το σχέδιο είχε ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του 95% των πιστωτών της και 43 αμερικανικών πολιτειών, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της φαρμακοβιομηχανίας.

Προβλέπει την εκκαθάριση της Purdue Pharma και τη δημιουργία στη θέση της νέου επιχειρηματικού σχήματος, το οποίο θα διαχειρίζεται τραστ με αποστολή την αντιμετώπιση της κρίσης των οπιοειδών.

Ορισμένες πολιτείες εξέφραζαν ως τον Ιούλιο ακόμη την αντίθεσή τους στο σχέδιο που υπέβαλε η Περντιού, εξαιτίας της νομικής προστασίας που προέβλεπε για τα μέλη της οικογένειας Σάκλερ έναντι μελλοντικών διώξεων για τα πεπραγμένα της εταιρείας, πλην υποθέσεων στις οποίες αποδεικνύεται εσκεμμένη διάπραξη αδικήματος.

Ο εισαγγελέας της πολιτείας Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για τις πτωχεύσεις.

Άλλες πολιτείες, που τηρούσαν εξαιρετικά επιθετική στάση έναντι της Περντιού και της οικογένειας των ιδιοκτητών τους, ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη και η Μασαχουσέτη, αποδέχθηκαν στις αρχές Ιουλίου τις προτάσεις διαμεσολαβητή, που προέβλεπαν ιδίως ότι τα μέλη της οικογένειας θα υποχρεωθούν να δώσουν στη δημοσιότητα «δεκάδες εκατομμύρια έγγραφα» που αποκαλύπτουν τα ντεσού αυτού του τεράστιου σκανδάλου — ιδίως τα μηνύματα που αντάλλασσαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τους συνηγόρους.

«Καμιά συμφωνία δεν είναι τέλεια και κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αποζημιώσει ποτέ τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έγιναν εξαρτημένοι και τις αναρίθμητες οικογένειες που έκανε κομμάτια αυτή η κρίση, όμως αυτά τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για να προληφθούν μελλοντικοί θάνατοι και ζημίες εξαιτίας της επιδημίας των οπιοειδών», τόνισε χθες Τετάρτη η Λετίσια Τζέιμς, εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η εξαιρετικά επιθετική προώθηση του αναλγητικού OxyContin από την Περντιού, με την ενεργή παρότρυνση της οικογένειας Σάκλερ παρότι τα μέλη της γνώριζαν πόσο εθιστικό ήταν, θεωρείται από πολλούς ο πυροκροτητής της κρίσης των οπιοειδών.

Με πάνω από 500.000 θανάτους από υπερβολική δόση σε 20 χρόνια στις ΗΠΑ, χαρακτηριζόταν η σοβαρότερη κρίση δημόσιας υγείας στη χώρα προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.