Η «ακτινογραφία» της εταιρείας ακινήτων Noval Property

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «ακτινογραφία» της εταιρείας ακινήτων Noval Property
Noval
Ενισχύθηκε η αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων της θυγατρικής της Viohalco. Ποια είναι η «εικόνα» της ΑΕΕΑΠ.

Συνολικό χαρτοφυλάκιο άνω των 40 ακινήτων (43 μαζί με κάποια ημιτελή και αν συνυπολογιστούν οικόπεδα και γηπεδικές εγκαταστάσεις) διαθέτει η Noval Property, η θυγατρική ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco, σύμφωνα με την κατάσταση επενδύσεων της εταιρείας στις 30/06/2021.

Όπως ενημέρωσε χτες ο real estate βραχίονας του ισχυρού βιομηχανικού γκρουπ, η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων της Noval Property ανήλθε σε 389,7 εκατ. ευρώ κατά την 30η Ιουνίου 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 29% σε σχέση με την 30η Ιουνίου 2020 και 7% σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Οι ανωτέρω αυξήσεις εύλογης αξίας προήλθαν, μεταξύ άλλων, από την ανάπτυξη ακινήτων, όπως η ολοκλήρωση του κτηρίου γραφείων The Orbit στην Αθήνα και η ολοκλήρωση της κατασκευής της επέκτασης του εμπορικού κέντρου River West, την απόκτηση πλήρους κυριότητας ακινήτων μέσω εταιρικού μετασχηματισμού και την αγορά τριών ακινήτων, παράλληλα με την πώληση δύο ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι για τη Noval ΑΕΕΑΠ εκκρεμεί το θέμα της εισόδου της στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλιότερα δεδομένα υπήρχε πρόθεση για εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μέσα στο 2021.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού ολοκληρώθηκε και η επέκταση του εμπορικού κέντρου καθώς επιπλέον 20.000 τετραγωνικά μέτρα μισθωμένου εμπορικού χώρου προστίθενται στο εμπορικό κέντρο RIVER WEST, ανεβάζοντας την συνολική μισθώσιμη επιφάνεια σε 62.050 τ.μ. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε στα 30 εκατ. ευρώ και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον κλάδο μέχρι σήμερα. Η συνολική ανάπτυξη, ιδιοκτησίας Noval Property, καταλαμβάνει έκταση 83,5 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις του River West, το megastore της ΙΚΕΑ και πλέον το River West Οpen, με νέες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, καταστήματα εστίασης και εξωτερικούς χώρους πρασίνου.

Το κτίριο γραφείων Orbit, στην Λ. Κηφισίας (Αμπελόκηποι), ξεχωρίζει για τον μοντέρνο αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό και τα βιοκλιματικά του χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι επιφάνειας 36.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 17.000 τ.μ. αφορούν την ανωδομή. Το ακίνητο είναι μισθωμένο στην εταιρεία τεχνολογίας Beat. η Noval «τρέχει» κι ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης υφιστάμενων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της. Επίσης, μέσα στο 2021 από κοινού με το ξένο επενδυτικό fund Brooklane Capital, προχώρησε στην απόκτηση ακινήτου που ανήκε στην Ektasis Development. Πρόκειται για το πρώην ακίνητο της Kodak στην οδό Χειμάρρας, στην Λ. Αμαρουσίου-Χαλανδρίου. Αποτελείται από οικόπεδο (με υφιστάμενο κτίσμα) επιφάνειας 17 στρεμμάτων, Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός πολυτελούς πάρκου γραφείων επιφάνειας της τάξεως των 20.000 τ.μ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ (μαζί με την αξία κτήσης του οικοπέδου).

Η Noval Property είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο περιλαμβάνει 43 ακίνητα κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και επιλεκτικά στη Βουλγαρία, αποτελείται από κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και πρώην βιομηχανικά κτήρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 453.000 τ.μ. περίπου.

Σύμφωνα με την κατάσταση εξαμήνου, η συνολική αξία κτήσης του χαρτοφυλακίου ανέρχονταν στις 30/06 σε 351,5 εκατ. ευρώ, η συνολική αντικειμενική αξία σε 250,2 εκατ. ευρώ και η αξία αποτίμησης σε άνω των 389 εκατ. ευρώ.

Η Noval Property διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο διαχειρίζεται, αναπτύσσει και επεκτείνει, στοχεύοντας σε ανταγωνιστικές αγοραίες τιμές ενοικίασης, σε υψηλής εμπορευσιμότητας και αισθητικής κτήρια, καθώς και στη σύνδεση της αγοράς ακινήτων με την αξία ενοικίασής τους.

Το ισορροπημένο μείγμα του χαρτοφυλακίου, ενισχύεται τόσο από τη σημαντική γεωγραφική διασπορά των ακινήτων της Εταιρίας, όσο και από την ίδια τη δομή του, καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, οικιστικά και τουριστικά ακίνητα, καθώς και βιομηχανικά κτήρια. Η εμπορική αξία του χαρτοφυλακίου της Noval Property την κατατάσσει δεύτερη ανάμεσα στις υφιστάμενες Α.Ε.Ε.Α.Π. της Ελλάδας.

Ανάμεσα στους μισθωτές υπάρχουν τόσο εταιρείες του ομίλου Viohalco όσο και ονόματα όπως οι ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ, CROWN Hellas Can ΑΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ, H&M HENNES & MAURITZ AEE, ΝΙΚΕ RETAIL ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ, ΖΕΥΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, INDITEX GROUP, HOUSEMARKET AE, BP ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ, ALBERTA SHIPMANAGEMENT LTD, BEAT MOBILITY SERVICES ΜΟΝ ΑΕ, MICROSOFT HELLAS SA, ΔΕΚΑΘΛΟΝ ΕΛΛΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΕΠΕ, DIXONS SOUTH-EAST EUROPE AEBE, ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, JYSK AE, INFO QUEST TECHNOLOGIES MON AEBE κ.λπ.

Στο τέλος 6μήνου η εταιρεία εμφάνιζε συνολικά ταμειακά διαθέσιμα 15,9 εκατ. ευρώ (3,9% επί του συνόλου των επενδύσεων), απαιτήσεις λίγο άνω των 15 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 121,8 εκατ. ευρώ. Τα Ίδια Κεφάλαια (ως ισολογισμός με βάση τα Δ.Λ.Π.) προσέγγιζαν τα 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη συνοπτική χρηματοοικονομική κατάσταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξήθηκε η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου της Noval Property σε 389,7 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider