Axia: Τι θα δείξει η Alpha Bank με την ολοκλήρωση του α' εξαμήνου - Ο αντίκτυπος του «Galaxy»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Axia: Τι θα δείξει η Alpha Bank με την ολοκλήρωση του α' εξαμήνου - Ο αντίκτυπος του «Galaxy»
Τι θα ανακοινώσει η Alpha Bank την Πέμπτη. Οι εκτιμήσεις της Axia και ο αντίκτυπος του «Galaxy» στα μεγέθη της τράπεζας.

Στα 83 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Alpha Bank για το β' τρίμηνο του έτους κάτι που μεταφράζεται σε δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 4,9%, εγγράφοντας παράλληλα τις ζημιές ύψους 2,1 δισ. ευρώ περίπου από την τιτλοποίηση «Galaxy».

Όπως εκτιμά η Axia (pro forma της ΑΜΚ ύψους 800 εκατ. ευρώ), τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να υποχωρήσουν τόσο σε τριμηνιαία βάση (7%) όσο και σε ετήσια (5%) στα 370 εκατ. ευρώ εξαιτίας της απουσίας των one-offs του α' τριμήνου και του περιορισμένου αντίκτυπου του «Galaxy», χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το όφελος από το πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ (πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης), με βελτίωση του σκέλους των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες, υποκείμενο κόστος κινδύνου στις 126 μ.β και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 17,1% και δείκτη CET1 στο 14,5% (άνετα πάνω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις).

Σύμφωνα με την Axia, στο επίκεντρο θα βρεθεί το στάδιο υλοποίησης του ενημερωμένου business plan της τράπεζας (στόχος μονοψήφιος δείκτης NPE το 2022 και δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTBV) στο 10% έως το 2024), και όχι συγκεκριμένα μεγέθη του ισολογισμού της.

Ωστόσο, αναλυτικότερα, η Axia αναμένει πως οι καθαρές ζημιές θα διαμορφωθούν στα 2,029 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο, έναντι 282 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο και κερδών 102 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο του 2020. Τα έσοδα από προμήθειες και αμοιβές αναμένεται να φτάσουν τα 91 εκατ. ευρώ λόγω της αυξημένης δραστηριότητας και της ολοένα και μεγαλύτερης θετικής συνεισφοράς του asset management και του bancassurance. Τα έσοδα από trading και τα λοιπά έσοδα θα διαμορφωθούν στα 22 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα λειτουργικά έσοδα να αναμένεται να φτάσουν τα 484 εκατ. ευρώ (-13% σε τριμηνιαία και -20% σε ετήσια βάση)

Ως προς το σκέλος των λειτουργικών εξόδων της τράπεζας, η Axia εκτιμά πως θα διαμορφωθούν στα 275 εκατ. ευρώ (-34% σε τριμηνιαία βάση και +5% σε ετήσια), κάτι που μεταφράζεται σε συνολικό δείκτη εξόδων προς έσοδα στο 54,6% έναντι 52,2% το προηγούμενο τρίμηνο και 53,8% το β' τρίμηνο του 2020. Επιπλέον, τα προ προβλέψεων κέρδη της Alpha Bank υπολογίζεται να φτάσουν τα 209 εκατ. ευρώ, ενώ τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αναμένεται να διαμορφωθούν στα 212 εκατ. ευρώ (-10% σε τριμηνιαία βάση, -3% σε ετήσια). Οι συνολικές ζημιές απομείωσης (impairements) εκτιμάται πως θα φτάσουν στα 2,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 2,1 δισ. ευρώ που συνδέονται με το «Galaxy» οδηγώντας σε προσαρμοσμένο CoR στις 126 μ.β, με τα NPEs να υποχωρούν στα 11.376 (δείκτης NPE 26,1%) έναντι 21.322 το α' τρίμηνο του έτους (δείκτης NPE 42,8%), λόγω του επιθετικού πλάνου εξυγίανσης του ισολογισμού της.

Axia

Αξίζει να επισημανθεί, πως η Axia διατηρεί τη σύσταση «buy» με τιμή στόχο τα 1,65 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, προβαίνοντας απλώς σε preview ενόψει των αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσει η τράπεζα στις 26 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider