Alpha Bank: Μπροστά στους στόχους σε όλα τα επίπεδα – Στο 13% ο δείκτης ΜΕΑ φέτος

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Μπροστά στους στόχους σε όλα τα επίπεδα – Στο 13% ο δείκτης ΜΕΑ φέτος
Τρεις νέες συναλλαγές εντός του έτους για τη μείωση των ΜΕΑ, στο 7% ο δείκτης το 2022. Στο ήμισυ των αρχικών προβλέψεων τα νέα κόκκινα δάνεια. Δρομολογεί νέα δάνεια 900 εκατ. ευρώ για τις πρώτες χρηματοδοτήσεις μέσω RRF.

Επιδόσεις που ξεπερνούν τις προηγούμενες προβλέψεις που είχε δώσει στους αναλυτές, παρουσιάζει η Alpha Bank, ως απόρροια της επιτάχυνσης υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου.

Ο CEO Βασίλης Ψάλτης, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δήλωσε: «Τον Μάιο πραγματοποιήσαμε μία συναλλαγή που άλλαξε τα δεδομένα στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο, καθώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην πρώτη αναπτυξιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου από το 2008. Με πολύ ισχυρή υποστήριξη από τους Μετόχους μας, ολοκληρώσαμε με μεγάλη επιτυχία αυτό το εγχείρημα άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 800 εκατ. και τοποθετήσαμε την Τράπεζά μας στη θέση του σημαντικού εταίρου των Πελατών μας, προκειμένου, με την υποστήριξή μας, να επωφεληθούν από την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική που θα προκύψει από την επερχόμενη διάθεση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πλέον, επικεντρώνουμε πλήρως την προσοχή μας στην υλοποίηση του Project Tomorrow».

Όπως ανέφερε η διοίκηση της Τράπεζας στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, μετά την ολοκλήρωση τον Ιούνιο της δεύτερης μεγαλύτερης τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) με πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη (Project Galaxy), έχει σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος στο σχέδιο για περαιτέρω μείωση των ΜΕΑ. Ήδη έχουν δρομολογηθεί - ταχύτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα - πολλαπλές συναλλαγές που υπερβαίνουν το ποσό των 8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με στόχο τη διαμόρφωση του Δείκτη ΜΕΑ Ομίλου στο 7% το 2022.

Στις συναλλαγές αυτές περιλαμβάνεται η τιτλοποίηση Cosmos, ύψους 3,5 δις. ευρώ, η οποία αναμένει προκαταρκτικό rating τον Σεπτέμβριο και υποβολή αίτησης ένταξης στον «Ηρακλή ΙΙ» τον Οκτώβριο. Επίσης, η πώληση του χαρτοφυλακίου Orbit 1,2 δις. ευρώ που θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται πριν το τέλος του έτους, καθώς και η συναλλαγή Sky, 2,2 δις. ευρώ, που και αυτή θα υπογραφεί στο τέλος της χρονιάς κατόπιν της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Πρόκειται για 3 συναλλαγές που θα ολοκληρωθούν εντός του 2021, μειώνοντας κατά 7 δις. ευρώ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οδηγώντας τον δείκτη ΜΕΑ στο 13% φέτος (από 18% που είχε ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha Bank όταν είχε παρουσιάσει το project Tomorrow).

Σημειώνεται ότι έναντι των τριών αυτών συναλλαγών, η Alpha Bank θα σχηματίσει πρόσθετες προβλέψεις 700 εκατ. ευρώ.

Το α΄ τρίμηνο του 2022 θα ολοκληρωθούν δύο ακόμη συναλλαγές 1,1 δις. ευρώ: η πώληση του χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων Solar, 400 εκατ. ευρώ και η πώληση άλλων χαρτοφυλακίων (wholesale και leasing) 700 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντική και επίσης καλύτερη των προσδοκιών ήταν και η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων. Όπως ανέφερε η διοίκηση της Alpha Bank, στο α΄ εξάμηνο του 2021 τα νέα κόκκινα δάνεια από moratoria που έχουν λήξει κατά τα τελευταία τρία τρίμηνα, ανήλθαν σε 400 εκατ. ευρώ, στο ήμισυ των προβλέψεων για ποσό 800 εκατ. ευρώ που είχε κάνει η Διοίκηση. Όπως αναφέρθηκε, παρά το ότι η δημιουργία νέων προβληματικών δανείων κινείται καλύτερα από τα προβλεπόμενα, όπως και το μέγεθος των προβλέψεων, η Διοίκηση προς το παρόν δεν έχει αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις συντηρητικές εκτιμήσεις της για το έτος.

Μπροστά από τους στόχους που είχε θέσει, βρίσκεται η Τράπεζα και σε επίπεδο νέων χρηματοδοτήσεων και αυτό δεν περιλαμβάνει ακόμη χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).

Όπως ανέφερε η Διοίκηση της Τράπεζας σχετικά με τα projects του RRF, έχει εγκρίνει και θα δρομολογήσει άμεσα χρηματοδοτήσεις (νέα δάνεια) ύψους 900 εκατ. ευρώ για έργα στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών. Ο στόχος για τις νέες χορηγήσεις στο τέλος του έτους ανέρχεται σε 5,4 δις. ευρώ. Οι πρόσφατες συμφωνίες με ΔΕΗ και Blackstone επιβεβαιώνουν πως ο στόχος για το έτος θα ξεπεραστεί.

Σταθερά πάνω από τους στόχους κινείται και το πλάνο της Τράπεζας αναφορικά με την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς παίκτες σε καίριους οικονομικούς τομείς. Η συμφωνία με την Nexi αναμένεται να προσθέσει άλλες 60 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Τράπεζας, σε σύνολο 140μ.β. για όλες τις κινήσεις της Διοίκησης, αντισταθμίζοντας πλήρως τον αναμενόμενο αντίκτυπο 100μ.β. από την περαιτέρω απομείωση και πώληση προβληματικών δανείων.

Αποτελέσματα 6μήνου – Κεφαλαιακή Επάρκεια

Η Διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε ότι στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2021, περιλαμβάνεται και η, αναμενόμενη, ζημία ύψους 2 δισ. ευρώ, εξαιτίας της ολοκλήρωσης της συναλλαγής Galaxy, μέσω τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) αξίας 10,8 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης κεφαλαίων έκλεισε το τρίμηνο στο 17,4%, πολύ πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά, όπως τόνισε η Διοίκηση της Τράπεζας - μετά και το αποτέλεσμα στα πρόσφατα stress tests της ΕΚΤ - την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια της Alpha Bank. Όπως είπε ο CEO, Βασίλης Ψάλτης, χάρη στην υψηλή ποιότητα του Ισολογισμού της η Alpha Bank πέτυχε, για άλλη μία φορά, την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών στην Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2021. Συγκεκριμένα, πέτυχε τον υψηλότερο τελικό Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας με πλήρη εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων, ο οποίος διαμορφώνεται σε 8,3% υπό το δυσμενές σενάριο και αυξάνεται σημαντικά σε 10,2%, λαμβανομένης υπόψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Σταθερά πάνω από τους στόχους κινείται και το πλάνο της Τράπεζας αναφορικά με την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς παίκτες σε καίριους οικονομικούς τομείς. Η συμφωνία με την Nexi αναμένεται να προσθέσει άλλες 60 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Τράπεζας, σε σύνολο 140μ.β. για όλες τις κινήσεις της Διοίκησης, αντισταθμίζοντας πλήρως τον αναμενόμενο αντίκτυπο 100μ.β. από την περαιτέρω απομείωση και πώληση προβληματικών δανείων.

Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ανήλθαν στα 0,2 δισ. ευρώ για το εξάμηνο, με την κερδοφορία να ανέρχεται στο 6,1%, έναντι στόχου 5% για το έτος.

Οι βασικές πηγές εσόδων κινούνται εντός στόχων ενώ σε πρωταγωνιστή στο τρίμηνο αναδεικνύεται το Asset Management, όπου η Τράπεζα έχει δει τα αμοιβαία να αυξάνονται κατά 0,8 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι σχεδόν το ένα τέταρτο του στόχου αύξησης που έχει θέσει ως το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Προσαρμοσμένα κέρδη 213 εκατ. ευρώ - Σημαντική βελτίωση στο κόστος πιστωτικού κινδύνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider