Η Microsoft αμφισβητεί σύμβαση cloud computing μεταξύ της NSA και της Amazon

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Microsoft αμφισβητεί σύμβαση cloud computing μεταξύ της NSA και της Amazon
Το συμβόλαιο της NSA, αξίας έως και 10 δισ. δολαρίων, έχει την κωδική ονομασία "WildandStormy" και αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του συστήματος αποθήκευσης των απόρρητων εγγράφων της υπηρεσίας, ανέφερε το Nextgov.

Η Microsoft υπέβαλε διαμαρτυρία στο Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας κατά της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), αμφισβητώντας την ανάθεση μιας σύμβασης cloud computing.

Η διαμαρτυρία, που κατατέθηκε στις 21 Ιουλίου, επιδιώκει να αμφισβητήσει την απόφαση της NSA να αναθέσει τη σύμβαση ύψους 10 δισ. δολαρίων στην Amazon, ανέφεραν την Τρίτη οι εμπορικές εκδόσεις Nextgov και Washington Technology.

Το συμβόλαιο της NSA με την Amazon έρχεται μετά την απόφαση του Πενταγώνου να ακυρώσει τη σύμβαση cloud 10 δισ. δολαρίων, γνωστή ως JEDI, ή Joint Enterprise Defense Infrastructure. Η συμφωνία JEDI, που εμπλέκεται σε μια μακρά νομική μάχη μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών Amazon και Microsoft, έχει γίνει ένα από τα πιο πολύπλοκα συμβόλαια για το Πεντάγωνο.

Το συμβόλαιο της NSA, αξίας έως και 10 δισ. δολαρίων, έχει την κωδική ονομασία "WildandStormy" και αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του συστήματος αποθήκευσης των απόρρητων εγγράφων της υπηρεσίας, ανέφερε το Nextgov.

Σε δήλωσή του στο CNBC, εκπρόσωπος της NSA είπε ότι ο οργανισμός «πρόσφατα ανέθεσε σύμβαση για υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους», αρνούμενος να επεκταθεί περαιτέρω στο θέμα.

«Ο ανεπιτυχής υποψήφιος υπέβαλε διαμαρτυρία στο Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας. Ο Οργανισμός θα ανταποκριθεί στη διαμαρτυρία σύμφωνα με τους κατάλληλους ομοσπονδιακούς κανονισμούς », πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εκπρόσωπος της Microsoft είπε στο CNBC σε δήλωσή του: «Με βάση την απόφαση, υποβάλλουμε διοικητική διαμαρτυρία μέσω του Γραφείου Κυβερνητικής Λογοδοσίας. Ασκούμε τα νόμιμα δικαιώματά μας και θα το κάνουμε προσεκτικά και υπεύθυνα ».

Το προσοδοφόρο συμβόλαιο JEDI είχε ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών πληροφορικής του Πενταγώνου για υπηρεσίες που παρέχονται σε διάστημα έως και 10 ετών. Στη Microsoft ανατέθηκε η σύμβαση cloud computing το 2019, επικρατώντας του ηγέτη της αγοράς Amazon Web Services.

Ένα μήνα αργότερα, η μονάδα υπολογιστικού νέφους της Amazon, AWS, κατέθεσε μήνυση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενη για την σύμβαση JEDI.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι η προκατάληψη του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά της Amazon και του τότε διευθύνοντος συμβούλου της, Τζεφ Μπέζος, επηρέασε το Πεντάγωνο να παραχωρήσει τη σύμβαση στη Microsoft.

Πέρυσι, ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου δημοσίευσε μια έκθεση που έλεγε ότι η συμφωνία δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, ο γενικός επιθεωρητής σημείωσε στην έκθεση 313 σελίδων που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2020 ότι είχε περιορισμένη συνεργασία αξιωματούχων του Λευκού Οίκου καθ 'όλη τη διάρκεια της ανασκόπησής του και, ως εκ τούτου, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την εκτίμησή του για τους ισχυρισμούς περί ηθικής παράβασης.

Ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η ίδια η δικαστική διαμάχη δεν ήταν κατ' ανάγκη ο κύριος λόγος για τη αλλαγμένη προσέγγιση. Αλλά δεδομένου του πόσο πολύ άλλαξε το τοπίο κατά τη διάρκεια του ενδιάμεσου χρόνου, ο οργανισμός διαπίστωσε ότι οι ανάγκες του είχαν επίσης μετατοπιστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider