Moderna: Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρία θα εγκατασταθεί στον Καναδά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moderna: Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρία θα εγκατασταθεί στον Καναδά
Moderna
Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Moderna θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο παρασκευής εμβολίων με αγγελιαφόρο RNA και ένα κέντρο καινοτομίας στον Καναδά.

Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Moderna θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο παρασκευής εμβολίων με αγγελιαφόρο RNA και ένα κέντρο καινοτομίας στον Καναδά, ανακοίνωσαν σήμερα η καναδική κυβέρνηση και η εταιρία.

"Καταλήξαμε πριν από λίγες ημέρες σε ένα μνημόνιο συνεννόησης με τη Moderna για την κατασκευή εδώ, στην πατρίδα μας, στον Καναδά, μιας υπερσύχρονης τεχνολογικά εγκατάστασης για την παρασκευή εμβολίων που βασίζονται στο mRNA, η οποία θα μπορεί να μας βοηθήσει σε περίπτωση πανδημίας", ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Καινοτομίας, Επιστημών και Βιομηχανίας Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν.

Οι νέες εγκαταστάσεις της Moderna θα επιτρέψουν την παρασκευή εμβολίων κατά αρκετών μορφών ασθενειών.

"Αν εμφανιστεί ένας νέος ιός, ένα νέο στέλεχος του ιού Ζίκα, του 'Εμπολα, του κορονοϊού ή της γρίπης, η καναδική κυβέρνηση θα μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια εν μέρει ή εξ ολοκλήρου. Αυτό θα ανήκει στη διακριτική της ευχέρεια. Είναι μια συνεργασία με βάση τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα που μας ενδιαφέρει", δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Moderna.

Είναι μια "μέρα συναισθηματικά φορτισμένη", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι αυτό το εργοστάσιο θα είναι το πρώτο της Moderna εκτός του αμερικανικού εδάφους.

Ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρίας έκανε γνωστό ότι τα σχέδια έχουν ολοκληρωθεί και το μόνο που μένει είναι να καθοριστεί η τοποθεσία.

"Η επιλογή της τοποθεσίας θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών συζητώντας με τις διάφορες επαρχίες", δήλωσε ο Μπανσέλ από το συνεδριακό κέντρο του Μόντρεαλ, ένα από τα μεγαλύτερα εμβολιαστικά κέντρα κατά της Covid-19 στο Κεμπέκ.

Η οικονομική συμμετοχή του Καναδά σε αυτό το μνημόνιο συνεννόησης δεν έχει γίνει γνωστή. Η εταιρία θα επενδύσει "εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια" στις νέες εγκαταστάσεις, δήλωσε ο Σαμπάνι.

Ο Στεφάν Μπανσέλ αναμένει ότι το μελλοντικό εργοστάσιο, που θα μπορεί να παράγει τα πρώτα του εμβόλια το 2024, θα παράγει σχεδόν 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, μια ποσότητα που αποκάλεσε ως "μια ικανότητα εκκίνησης".

"Τους τελευταίους έξι με εννέα μήνες, δεκάδες χώρες ήρθαν σε επαφή μαζί μας για να κατασκευάσουμε εργοστάσια στα εδάφη τους. Ο Καναδάς ήταν η χώρα που κινήθηκε ταχύτερα. Προβλέπουμε να κατασκευάσουμε και άλλα εργοστάσια ανά τον κόσμο με βάση ένα παρόμοιο μοντέλο.

Το εμβόλιο της Moderna είναι ένα από τα τέσσερα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές του Καναδά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider