Συμφωνία EBRD - Alpha Bank για δάνειο 105 εκατ. ευρώ στην Cepal Hellas

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία EBRD - Alpha Bank για δάνειο 105 εκατ. ευρώ στην Cepal Hellas
Η χρηματοδότηση αυτή θα υποστηρίξει το Project Galaxy – μεγαλύτερη συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μέχρι σήμερα.

Δάνειο ύψους 105 εκατ. ευρώ θα χορηγήσουν στην Cepal Hellas, η Alpha Bank και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση & την Ανάπτυξη (EBRD), προκειμένου να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των εργασιών της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Cepal Hellas εξειδικεύεται στη διαχείριση δανείων και απαιτήσεων από πιστώσεις και είναι μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης στην Ελλάδα, εποπτευόμενη από την κεντρική τράπεζα. Επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της, η Cepal στοχεύει στο να συμβάλει ακόμη περισσότερο στη μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων στη χώρα.

Στη δανειακή χρηματοδότηση της Cepal η EBRD θα συμμετάσχει με ποσό μέχρι 50 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου θα καλύψει η Alpha Bank. Εμμέσως, η χρηματοδότηση αυτή θα υποστηρίξει το Project Galaxy – μεγαλύτερη συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μέχρι σήμερα.

Από πλευράς EBRD, η χρηματοδότηση εντάσσεται στο Πλαίσιο της Τράπεζας για την αντιμετώπιση των NPLs (EBRD’s NPL Resolution Framework) που θέσπισε η EBRD το 2017 προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πρόκλησης των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πολλές από τις οικονομίες όπου η Τράπεζα πραγματοποιεί επενδύσεις.

Παρά το ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στη μείωση των NPLs, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει η πιο σημαντική πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εξακολουθεί να συνιστά συστημικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η μείωση των επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κρίσιμο βήμα για την εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών, τη μείωση των προβλέψεων που σχηματίζουν οι τράπεζες και την απελευθέρωση κεφαλαίων για νέα δάνεια, προκειμένου έτσι να υποστηριχθεί η ελληνική οικονομία.

Μέχρι σήμερα, η EBRD έχει επενδύσει πάνω από 4,7 δισ. ευρώ σε περίπου 80 επενδυτικά έργα στον επιχειρηματικό, χρηματοπιστωτικό, ενεργειακό, καθώς και τον τομέα υποδομών στην Ελλάδα, ενώ έχει επίσης υποστηρίξει με κεφάλαια 50,6 εκατ. ευρώ τρεις συναλλαγές σε χαρτοφυλάκια NPLs στη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Πέρασε στη Cepal η διαχείριση των NPLs

gazzetta
gazzetta reader insider insider