Ελλάκτωρ: Πόσα «βάζει» η Reggeborgh στην ΑΜΚ – Έως 33% το ποσοστό της

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Πόσα «βάζει» η Reggeborgh στην ΑΜΚ – Έως 33% το ποσοστό της
Προχωρά η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου. Οι προθέσεις/δεσμεύσεις των Ολλανδών για τη συμμετοχή τους. Το χρονοδιάγραμμα και το μετοχικό μερίδιο.

Στη φάση της έναρξης περιόδου άσκησης και διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων προτίμησης και άσκησης του δικαιώματος προεγγραφής εισέρχεται από σήμερα η διαδικασία της ΑΜΚ του ομίλου Ελλάκτωρ (ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης στην ήταν η 16η/07/2021).

Κατά συνέπεια έχουμε εισέλθει στην… τελική ευθεία για την κεφαλαιακή ενίσχυση του γκρουπ με 120,5 εκατ. ευρώ (-1,6 εκατ. τις δαπάνες της ΑΜΚ), με την ημερομηνία λήξης διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων προτίμησης να έχει οριστεί για τις 29 Ιουλίου, ενώ η λήξη περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης και του δικαιώματος προεγγραφής έχει οριστεί, βάσει όσων αναφέρονταν στο ενημερωτικό δελτίο, στις 3 Αυγούστου. Λίγες ημέρες μετά για γίνει η διανομή τυχόν αδιάθετων από το Δ.Σ. και η σχετική ανακοίνωση από την Ελλάκτωρ για το τελικό αποτέλεσμα της ΑΜΚ, με την έγκριση εισαγωγής των νέων μετοχών από τις αρμόδιες αρχές να εκτιμάται για τις 11/08 και την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών (από την ΑΜΚ) να αναμένεται για τις 13 Αυγούστου, εφόσον βέβαια όλα πάνε βάσει χρονοδιαγράμματος.

Εχει ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι τη Δευτέρα αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε, εκ νέου, και η δήλωση-πρόθεση της Reggeborgh για τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Βάσει της οποίας, με το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Ελλάκτωρ. Με το ποσό αυτό θα εξασκήσει τα δικαιώματα των υφιστάμενων μετοχών και, εφόσον προκύψουν αδιάθετα δικαιώματα θα διαθέσει επιπλέον 16.289.185 ευρώ για την εξάσκησή τους. Έτσι, το μέγιστο ποσοστό που μπορεί να φτάσει είναι στο 33% του μετοχικού κεφαλαίο της Ελλάκτωρ μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Η επιστολή των Ολλανδών σημείωνε τα εξής:

1. Σε συνέχεια της από 7/4/2021 επιστολής της ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο ότι έχει κινηθεί η διαδικασία μέσω των χρηματιστηριακών εταιρειών, στις οποίες ο μέτοχος διατηρεί κωδικούς, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να εξασκηθούν πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης.

2. Διακρατεί 59.930.339 δικαιώματα (και αντίστοιχο αριθμό μετοχών) τα οποία δίνουν το δικαίωμα αγοράς 37.456.461 νέων μετοχών στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην τιμή έκδοσης 0,90 ευρώ ανά μετοχή, επένδυση ποσού 33.710.815 ευρώ.

3. Η REGGEBORGH στην επιστολή της με ημερομηνία 7/4/2021 έχει δεσμευθεί να συμμετέχει στην αύξηση με (α) εξάσκηση ιδίων δικαιωμάτων και (β) εξάσκηση τυχόν αδιάθετων δικαιωμάτων μέχρι του συνολικού ποσού των 50 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια επιβεβαιώνει συμμετοχή σε εξάσκηση τυχόν αδιάθετων δικαιωμάτων μέχρι του μέγιστου συνολικού ποσού των 16.289.185 ευρώ (το οποίο αντικατοπτρίζει την διαφορά των 50 εκατ. από το κόστος άσκησης των υφιστάμενων δικαιωμάτων της), σύμφωνα με τους όρους διάθεσης όπως περιγράφονται στο Ενημερωτικό Δελτίο.

Επί της ουσίας, η Reggeborgh για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της για τη συμμετοχή της στην ΑΜΚ, τη δέσμευσή της να στηρίξει τη διαδικασία αλλά υπενθυμίζει για ακόμα μία φορά το ύψος της συμμετοχής της, τα κεφάλαια που θα διαθέσει. Πηγές του γκρουπ, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, βάζουν το ανώτερο σημείο της συμμετοχής των Ολλανδών στην Ελλάκτωρ στο 33%.

Σημειώνεται ότι η δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος, εταιρεία Greenhill, συμφερόντων των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου, δεν είχε μέχρι προ ημερών ενημερώσει τη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τα δικαιώματα που σκοπεύει να ασκήσει και το ποσό που προτίθεται να διαθέσει στην αύξηση κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι για την ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ θα εκδοθούν και θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς έως 133.920.002 νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας €0,04 εκάστη με τιμή διάθεσης 0,90 ευρώ ανά μετοχή, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές μετοχές

Πάντως, να θυμίσουμε ότι με όσα αναφέρονταν στο Ενημερωτικό Δελτίο, και στην περίπτωση που συμμετέχουν τελικά στην ΑΜΚ μόνοι όσοι ήδη είχαν δηλώσει τέτοια πρόθεση (π.χ. οι Ολλανδοί), τότε μετά την ολοκλήρωση της αύξησης θα αλλάξουν οι ισορροπίες μεταξύ των βασικών μετόχων, με το ποσοστό της Reggeborgh να αυξάνεται στο 42,30% και της Greenhill Investments να υποχωρεί στο 20,32%. Ωστόσο, αφενός θα φανεί ποιοι μέτοχοι τελικά δώσουν το «παρών», αφετέρου οι Ολλανδοί υπογραμμίζουν ότι δεν σκοπεύουν άμεσα να ελέγχουν μετοχικό μερίδιο άνω του 33%.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν στην κεφαλαιακή ενίσχυση της κατασκευαστικής θυγατρικής ΑΚΤΩΡ.

Ειδικότερα, με βάση όσα αναφέρει το Ενημερωτικό Δελτίο, τα καθαρά κεφάλαια που δύναται να αντληθούν, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης και μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων εξόδων έκδοσης ποσού περίπου 1,6 εκατ., εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 118,9 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν και κατά σειρά προτεραιότητας ως εξής:

Α. Ποσό περίπου €98,6 εκατ. για τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.

Β. Ποσό περίπου €20,3 εκατ. για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντός 12-18 μηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider