Ελλάδα
16-07-2021 | 15:08

Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε.: 2500 MW αποθήκευσης και 2 δις ευρώ επενδύσεις σε αναμονή

Newsroom
Μοιράσου το
Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε.: 2500 MW αποθήκευσης και 2 δις ευρώ επενδύσεις σε αναμονή
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Για τις καθυστερήσεις που θα προκαλέσει στην αποθήκευση ενέργειας το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ κάνει λόγο η Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε.), αναφέροντας ότι με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων που ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα, αναστέλλεται η υλοποίηση ήδη αδειοδοτημένων έργων αποθήκευσης άνω των 1500 ΜW ενώ σημειώνει ότι η συνολική καθυστέρηση εκτιμάται ότι θα είναι άνω του ενός έτους, καθώς το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αποθήκευση αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει η Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε, το εν λόγω νομοσχέδιο μεταξύ άλλων, αναστέλλει έως την 31/12/2021 την υποβολή αιτήσεων, τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη χορήγηση προσφορών σύνδεσης για τα έργα αποθήκευσης που συνδυάζονται με μονάδες ΑΠΕ. Με τον τρόπο αυτό ακόμα και αδειοδοτημένα έργα αποθήκευσης ισχύος άνω των 1500 ΜW σταματούν κάθε δραστηριότητα ωρίμανσης, καθώς θα πρέπει να περιμένουν να ψηφιστεί το καινούργιο αδειοδοτικό πλαίσιο, το οποίο με την σειρά του εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεων.

Ο Μανώλης Καραπιδάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε. δήλωσε σχετικά: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τη συγκεκριμένη διάταξη στο σχέδιο νόμου προκαλεί μεγάλη καθυστέρηση στην αγορά ενέργειας, αφού υποχρεώνει ήδη εγκεκριμένα έργα να σταματήσουν την πορεία υλοποίησης τους, με αποτέλεσμα να μετατίθεται η αναγκαία για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, άμεση ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης και κατά συνέπεια η επίτευξη των στόχων της απολιγνιτοποίησης. Η προτεινόμενη διάταξη, χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση, μεταφέρει λανθασμένα μηνύματα στην Ε.Ε. σχετικά με το τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων τεχνολογιών αποθήκευσης από την χώρα μας».

Γενικότερα, η Πρωτοβουλία στηρίζει και προωθεί όλες τις τεχνολογίες αποθήκευσης και ως εκ τούτου ζητά από την Πολιτεία να μην δημιουργεί έργα αποθήκευσης διαφορετικών ταχυτήτων και να αποσύρει την επίμαχη διάταξη, η οποία αναστέλλει την αδειοδότηση συγκεκριμένων μόνο έργων αναίτια και επιλεκτικά.
Τα οφέλη από την ενσωμάτωση των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο είναι πολλαπλασιαστικά. Βελτιστοποιείται και μεγιστοποιείται η ενσωμάτωση των μεταβλητών ανανεώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών και προωθείται αποτελεσματικά ο απαραίτητος εξηλεκτρισμός των έτερων ενεργειακών τομέων της οικονομίας. Ειδικότερα, οι τεχνολογίες αποθήκευσης με συσσωρευτές που συνεργάζονται ή/και συνδυάζονται με Α.Π.Ε., αποτελούν γρήγορη και βιώσιμη λύση για την ανθεκτικότητα και την ευελιξία του Ηλεκτρικού Συστήματος.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε.) ιδρύθηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου σε συνεργασία με κορυφαίες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις στον ενεργειακό κλάδο. Στόχο έχει την ευρεία ενσωμάτωση των συστημάτων αποθήκευσης στις ενεργειακές αγορές για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.