Μαραθώνιος δισεκατομμυρίων για το διάστημα - Μπέζος και Μπράνσον «τσακώνονται» για την πρωτιά

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαραθώνιος δισεκατομμυρίων για το διάστημα - Μπέζος και Μπράνσον «τσακώνονται» για την πρωτιά
Ο Μπράνσον θα ταξιδέψει νωρίτερα, όμως ο Μπέζος θα φτάσει πιο μακριά, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφωνία για το ποιος θα είναι ο «πρώτος» δισεκατομμυριούχος που θα κατακτήσει το διάστημα.

Το απόγευμα της Κυριακής, στις 16:00 ώρα Ελλάδος, ο ιδρυτής της Virgin και της Virgin Galactic, Sir Ρίτσαρντ Μπράνσον, θα γίνει ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που θα συμμετάσχει σε δοκιμαστική πτήση με πλήρες πλήρωμα και με κατεύθυνση το διάστημα.

Μία επιτυχημένη πτήση, με τον Μπράνσον πάνω στο σκάφος VSS Unity της Virgin, θα είναι ορόσημο στον αγώνα για μια νέα εποχή εμπορικών διαστημικών ταξιδιών από ιδιωτικές εταιρείες και θα είναι το τελικό τεστ για το πρόγραμμα «Future Astronaut». Αν όλα πάνε καλά, θα σημαίνει επίσης πως ο Μπράνσον θα καταφέρει να γίνει και ο πρώτος δισεκατομμυριούχος αστροναύτης, κερδίζοντας το «στοίχημα» του χρόνου έναντι στον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει στο διάστημα στις 20 Ιουλίου, με τη δική του διαστημική εταιρεία, Blue Origin.

100 χμχ VS 80 χλμ

Οι πτήσεις των δύο δισεκατομμυριούχων απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες και ο στόχος τους είναι - φαινομενικά - ο ίδιος, όμως τόσο το «ακριβές όριο» που θα ξεπεράσουν, όσο και η εμπειρία που θα προσφέρουν τα αεροσκάφη τους έχουν γίνει σημεία αντιπαράθεσης.

Για την ακρίβεια, η πτήση της Virgin Galactic (Μπράνσον), θα φτάσει πάνω από τα 80 χλμ, το οποίο είναι το ύψος που αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ ως το σημείο που τελειώνει η ατμόσφαιρας της Γης, ενώ η Blue Origin (Μπέζος) θα ξεπεράσει τα 100 χλ, το ύψος που είναι γνωστό και ως Kármán Line και είναι ευρύτερα αποδεκτό ως συμβατικό όριο μεταξύ της γήινης ατμόσφαιρας και του διαστήματος.

Βέβαια, αν και ευρύτερη αποδεκτή, δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να ορίζει την Kármán Line ως το όριο για το διάστημα, με τις δύο εταιρείες να υπερασπίζονται τις επιλογές τους. Από τη μια, η εταιρεία του Μπράνσον να τονίζει πως η Virgin Galactic θα είναι η πρώτη εμπορική εταιρεία που θα ταξιδέψει αστροναύτες στο διάστημα, ενώ από την άλλη η εταιρεία του Μπέζος, Blue Origin υποστηρίζει πως η εμπειρία από το ύψος της Kármán Line θα είναι εντελώς διαφορετική... και πολύ καλύτερη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, καμία από τις δύο εταιρείες δεν μπορεί να πετάξει σε τροχιά. Και οι δύο θα φτάσουν μέχρι.... την άκρη του διαστήματος, θα σταθούν σε ελάχιστη βαρύτητα για λίγα λεπτά και έπειτα θα επιστρέψουν στη Γη.

Αυτό το στοίχημα, πιθανότατα, θα το κερδίσει ο Έλον Μασκ με την SpaceX.

Η επιτυχία των εγχειρημάτων και των δύο εταιρειών θεωρείται κλειδί για τη βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού. Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, η Virgin θα προσφέρει πτήσεις σε τακτική βάση την επόμενη χρονιά, ξεκινώντας από 600 μελλοντικούς αστροναύτες που έχουν εισιτήριο και που περίμεναν για τουλάχιστον μία δεκαετία την ευκαιρία να πετάξουν στο διάστημα.

Στις 16:00 το απόγευμα της Κυριακής δείτε LIVE την πτήση του Unity22:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταξίδι στο διάστημα στις 11 Ιουλίου για τον Ρίτσαρντ Μπράνσον, νωρίτερα από τον Τζεφ Μπέζος

"Συνταξιδιώτης" του Τζεφ Μπέζος στο διάστημα με 28 εκ. δολάρια

Ο Τζεφ Μπέζος πηγαίνει στο διάστημα με την πρώτη τουριστική πτήση της Blue Origin

gazzetta
gazzetta reader insider insider