Ελπίδες αλλά και προβληματισμός στο λιανεμπόριο για τις πρόωρες θερινές εκπτώσεις

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελπίδες αλλά και προβληματισμός στο λιανεμπόριο για τις πρόωρες θερινές εκπτώσεις
Οι θερινές εκπτώσεις θα είναι ουσιαστικά έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο, η πρώτη σημαντική για την αγορά περίοδος, που τα καταστήματα θα λειτουργήσουν σε συνθήκες κανονικότητας.

Με την προσδοκία για τόνωση του τζίρου τους αλλά και προβληματισμό, υποδέχθηκαν οι έμποροι την απόφαση για έναρξη των θερινών εκπτώσεων νωρίτερα, κατά μία εβδομάδα, φέτος.

Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 5 Ιουλίου και όχι την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, κατ΄ εξαίρεση και μόνο για φέτος, «λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας καθώς και την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς» σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης. Από την πλευρά τους οι έμποροι, κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική απόφαση καθώς ανακοινώθηκε την Παρασκευή και μόλις δύο μέρες πριν από την έναρξη τους. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης σημειώνει ότι «η απόφαση αυτή είναι πιθανόν να ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες της αγοράς» προσθέτει ωστόσο πως «η καθυστερημένη ανακοίνωσή της, χωρίς προηγουμένως να δοθεί ο χρόνος στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν κατάλληλα, δημιούργησε αναστάτωση και κακό κλίμα στην αγορά, που ήδη βρίσκεται σε τεταμένη κατάσταση».

Το λιανεμπόριο προέρχεται από ένα πολύμηνο lockdown και στη συνέχεια από μία μακρά περίοδο με αυστηρούς περιορισμούς, όπως το χρονικό όριο των τριών ωρών και τις μεθόδους click away και click inside που δεν διευκόλυναν τις αγορές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ουσιαστικά είχε χαθεί και χειμερινή εκπτωτική περίοδος καθώς η αγορά λειτούργησε μόνο μέσω e-shop- με την χαμένο τζίρο να υπολογίζεται στα 4,5 δισ. ευρώ - ενώ και τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα υπήρχαν περιορισμοί στα καταστήματα λόγω του lockdown.

Έτσι οι θερινές εκπτώσεις θα είναι ουσιαστικά έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο, η πρώτη σημαντική για την αγορά περίοδος, που τα καταστήματα θα λειτουργήσουν σε συνθήκες κανονικότητας με μοναδικό περιορισμό τον ανώτατο αριθμό ατόμων στο εσωτερικό τους, βάσει των τ.μ.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κλάδος του λιανεμπορίου τον Απρίλιο έδειξε σημάδια ανάκαμψης με τον Γενικό Δείκτης Κύκλου Εργασιών να παρουσιάζει αύξηση κατά 38,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου και αύξηση 10,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021.

Γενναίες εκπτώσεις υπόσχονται οι έμποροι

Η αγορά πάντως και ιδιαίτερα κλάδοι όπως της ένδυσης και της υπόδησης έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα αποθέματα των προϊόντων που έμειναν αδιάθετα από την περίοδο lockdown και τα οποία δεν πωλήθηκαν ούτε στη συνέχεια λόγω της χαμηλής καταναλωτικής κίνησης. Οι θερινές εκπτώσεις αποτελούν μία ευκαιρία ώστε να διατεθούν στους καταναλωτές σε χαμηλές τιμές και παράλληλα οι επιχειρήσεις να βάλουν έσοδα στα ταμεία τους παίρνοντας μία ανάσα ρευστότητας.

Έτσι, μέσα στο Σαββατοκύριακο οι προετοιμασίες τόσο στα μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και στις μεγάλες αλυσίδες θα είναι πυρετώδεις ώστε από τη Δευτέρα τα καταστήματα να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους καταναλωτές με ελκυστικές τιμές και μεγάλες προσφορές, όπως υπόσχεται ο εμπορικός κόσμος.

Σημειώνεται τέλος ότι οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου ενώ τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μια εβδομάδα νωρίτερα φέτος οι θερινές εκπτώσεις - Ξεκινούν τη Δευτέρα 5 Ιουλίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider