Πώς επηρέασε η πανδημία το λιανεμπόριο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς επηρέασε η πανδημία το λιανεμπόριο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών
PC, tablet και... κουρευτικές μηχανές αγόρασαν οι Έλληνες.

Επιχειρησιακές αρρυθμίες καθώς και αλλαγή προτεραιοτήτων των καταναλωτών έφερε η πανδημία στο λιανεμπόριο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, με τις μεγάλες αλυσίδες να προσπαθούν να επενδύσουν σε online κανάλια και logistics για να περιορίσουν την ζημιά από το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων. Ακόμα και σήμερα μάλιστα, όπου τα φυσικά καταστήματα σήκωσαν και πάλι ρολά, πολλοί είναι οι καταναλωτές εκείνοι που συνεχίζουν να ψωνίζουν online με το ποσοστό τους όμως να εκτιμάται ότι θα βαίνει μειούμενο καθώς θα οδηγούμαστε στην ανοσία της αγέλης.

Παρά την υγειονομική κρίση βέβαια και τα συνεπακόλουθά της, ο κλάδος ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών ειδών έδειξε αντιστάσεις, λαμβάνοντας ώθηση από την τηλεργασία αλλά κι από την παραμονή μας στο σπίτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία το προηγούμενος έτος η συνολική αγορά ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών ειδών κινήθηκε ικανοποιητικά όλη την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τα 2,04 δισ. ευρώ και καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1%.

Σανίδα σωτηρίας της, όπως αποδεικνύεται, αποτέλεσαν τόσο τα tablet και τα laptops όσο και τα είδη προσωπικής φροντίδας και σπιτιού, όπως για παράδειγμα κουρευτικές μηχανές και ρομποτικές σκούπες.

Τι συσκευές αγόρασαν οι Έλληνες

Ειδικότερα και βάσει στοιχείων της Gfk αλλά και του Κωτσόβολου, σημαντική αύξηση όλη την προηγούμενη χρονιά κατέγραψαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα tablet, λόγω των αυξημένων αναγκών για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση. Η αύξηση μάλιστα θα ήταν μεγαλύτερη αν οι πωλήσεις δεν περιορίζονταν από την διαθεσιμότητα - να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι καταγράφηκαν έντονες ελλείψεις σε αυτές τις προϊοντικές κατηγορίες μετά το κλείσιμο εργοστασίων παραγωγής στην Κίνα.

Ανοδικά φαίνεται να κινήθηκαν και τα περιφερειακά, συμπεριλαμβανομένων των IoT συσκευών ενώ το μόνο είδος της εν λόγω υποκατηγορίας που κατέρρευσε ήταν οι κονσόλες παιχνιδιών. Ακόμα και σήμερα μάλιστα παραγγελίες που έχουν γίνει καιρό πριν δεν έχουν παραδοθεί αφού η διαθεσιμότητα στα πολυαναμενόμενα νέα μοντέλα που παρουσιάστηκαν προς το τέλος της χρονιάς είναι σχεδόν... ανύπαρκτη.

Δύο ακόμα υποκατηγορίες που παρουσίασαν μεγάλη αύξηση ήταν αυτές της προσωπικής φροντίδας και των ηλεκτρικών σκουπών. Κουρευτικές μηχανές υψηλότερης μέσης τιμής καθώς και ρομποτικές σκούπες και stick ηγήθηκαν της αύξησης εξαιτίας του κλεισίματος των κομμωτηρίων και της συνεχούς παραμονής όλη της οικογένειας στο σπίτι.

Στα περσινά επίπεδα κινήθηκε το προηγούμενο διάστημα η κατηγορία των smartphones, η οποία ωστόσο κατέγραψε σημαντικές ανακατανομές στα μερίδια αγοράς των βασικών κατασκευαστών. Ευνοημένη από την προαναφερθείσα συνθήκη ήταν η Apple, η οποία ακολούθησε την παγκόσμια τάση και αύξησε τα μερίδιά της στην ελληνική αγορά σε αντίθεση με όλους του άλλους κατασκευαστές που έχασαν σε πωλήσεις.

Στον αντίποδα τώρα, εξαιτίας των κλειστών καταστημάτων, μεγάλη πτώση κατέγραψαν τα αξεσουάρ κινητής, τα προϊόντα ήχου, οι φωτογραφικές μηχανές και οι τηλεοράσεις. Στην περίπτωση των τελευταίων βέβαια, σημαντικότερο ρόλο έπαιξαν τα προβλήματα διαθεσιμότητας, η απουσία μεγάλων τεχνολογικών εκθέσεων αλλά και το κόστος των panel που αυξήθηκε αισθητά επηρεάζοντας κυρίως τα OEM Brands.

Υποχώρηση παρατηρήθηκε και στα είδη κλιματισμού και τις μικροσυσκευές κουζίνας. Στην πρώτη περίπτωση, βασικές αιτίες ήταν οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, η μικρή περίοδος καύσωνα αλλά και η παραφιλολογία για μετάδοση του κορονοϊού μέσα από την χρήση κλιματιστικών. Στην δεύτερη πάλι, αυτή των μικροσυσκευών κουζίνας, βασικό ρόλο έπαιξε η διάθεσή τους μέσω των Super Market και άλλων καταστημάτων όπως βενζινάδικα τα οποία παρέμειναν ανοιχτά καθ'όλη την διάρκεια των lockdown.

Πτώση της τάξης του 7,01% σε αξία παρουσίασαν και οι λευκές συσκευές με τα στεγνωτήρια να αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη πίεση και τις κατηγορίες ψύξης και πλυντηρίων πιάτων μικρότερη.

Τέλος κατάρρευση λόγω της δραματικής μείωσης της κινητικότητας κατέγραψε η υποκατηγορία με είδη σιδερώματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κωτσόβολος: Επέκταση εκτός ελληνικών συνόρων, νέα «ρομποτική» αποθήκη και επενδύσεις σε ψηφιακό μετασχηματισμό

Κωτσόβολος: Νέα συνεργασία με ZAKCRET SPORTS

PMM: Έρχονται νέα καταστήματα Public και επενδύσεις σε logistics 

gazzetta
gazzetta reader insider insider