«Χτίζει» την Trade Estates ΑΕΕΑΠ ο όμιλος Fourlis

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χτίζει» την Trade Estates ΑΕΕΑΠ ο όμιλος Fourlis
Πως ενισχύσει την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων. Οι τομείς που «βλέπει» και η «κάθοδος» στο Ελληνικό. Στόχος ο διπλασιασμός του χαρτοφυλακίου των 185 εκατ. ευρώ. Ο παράγοντας χρηματιστήριο.

Η κάθοδος του ομίλου Fourlis στην έκταση εντός του οικοπέδου στο Ελληνικό και η δημιουργία ενός εμπορικού πόλου 30.000 τ.μ., τον οποίο θα αναπτύξει και θα εκμεταλλεύεται ο όμιλος, αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του βραχίονα ανάπτυξης ακινήτων του ομίλου.

Την επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ θα αναλάβει η εταιρεία Trade Estates του ομίλου, η οποία βρίσκεται υπό σύσταση, ενώ θα περιλαμβάνει τα εμπορικά «σήματα» του ομίλου (ΙΚΕΑ, Intersport, Athlete’s Foot) αλλά και τρίτους μισθωτές.

Το project του Εμπορικού Πάρκου Λιανικής (Retail Park) θα είναι από τα πρώτα έργα που θα παραδοθούν στο πλαίσιο της πρώτης φάσης κατασκευής της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού. Τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της επένδυσης αναμένεται να προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό αλλά και μέσω της εισαγωγής της ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ. Αλλωστε, η είσοδος της Trade Estates στο χρηματιστήριο αποτελεί βασικό στόχο του γκρουπ και εκκρεμεί εδώ και καιρό.

Η υπό σύσταση Trade Estates ΑΕΕΑΠ, η εταιρεία του ομίλου που δραστηριοποιείται στα ακίνητα, διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 185 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα στο χαρτοφυλάκιό της ανήκουν 4 ακίνητα retail που φιλοξενούν ΙΚΕΑ, εμπορικό κέντρο στον Ρέντη, logistic center στο Σχηματάρι, αλλά και logistic center στα Οινόφυτα. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, η οποία έχει λάβει από το 2019 την άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για σύσταση ΑΕΕΑΠ, αποτελείται από επτά ακίνητα, συνολικής έκτασης 177.450 τ.μ. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονταν σε πρόσφατη σχετική παρουσίαση του ομίλου, η πληρότητα προσεγγίζει το 100% (99,8%), η απόδοση (yield) το 7,3% ενώ τα έσοδα από ενοίκια ανέρχονται σε 13,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο χαρτοφυλάκιο ανήκουν 4 ακίνητα retail που φιλοξενούν ΙΚΕΑ (ένα στη Θεσσαλονίκης 24.000 τ.μ. με αξία πάνω από 43 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ, ένα στα Ιωάννινα 29.000 τ.μ. αξίας 12,9 εκατ. ευρώ, ένα στην Κύπρο 20.750 τ.μ. αξίας 32,1 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ και ένα στη Σόφια 20.300 τ.μ. αξίας 44,4 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,4 εκατ. ευρώ). Επίσης, ανήκει εμπορικό κέντρο στον Ρέντη (6.600 τ.μ., αξίας 16 εκατ. ευρώ), logistic center στο Σχηματάρι (46.600 τ.μ., αξίας 25,3 εκατ. ευρώ, έσοδα από ενοίκια 2 εκατ. ευρώ), αλλά και logistic center στα Οινόφυτα (30.200 τ.μ., αξίας 8,8 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου, ο στόχος είναι σε βάθος διετίας η νέα ΑΕΕΑΠ να έχει διπλασιάσει την αξία αποτίμησης των ακινήτων της, δηλαδή να ανέλθει στα επίπεδα των 350-400 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προχωράει τον σχεδιασμό για τον εμπλουτισμό του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της με νέα ακίνητα, τα οποία θα προέλθουν είτε μέσω της ανάπτυξης/προσθήκης νέων καταστημάτων του ομίλου είτε μέσω της συνεργασίας με τρίτους. Δηλαδή δεν αποκλείεται το μοντέλο αναζήτησης στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι μάλιστα που θα μπορούσαν δυνητικά να εισφέρουν στην εταιρεία ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα με αντάλλαγμα την απόκτηση μετοχών της Trade Estates.

Πληροφορίες της αγοράς έκαναν λόγο για συνεργασία ανάμεσα στον όμιλο Fourlis με την Ten Brinke Ελλάς για πλάνο δημιουργίας εμπορικών πάρκων σε Πάτρα και Ηράκλειο. Οσον αφορά στην Πάτρα, πρόκειται για ακίνητο 21,5 στρεμμάτων, που αποκτήθηκε από την Ten Brinke πέρυσι, στο πλαίσιο σχετικού πλειστηριασμού. Το τίμημα ανήλθε σε 3,3 εκατ. ευρώ. Στο Ηράκλειο της Κρήτης το νέο εμπορικό πάρκο αναμένεται να υλοποιηθεί, κοντά στο αεροδρόμιο σε έκταση 42 στρεμμάτων.

Επίσης, η Trade Estates έχει πλειοδοτήσει για το εμπορικό Florida στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης στο σχετικό διαγωνισμό του fund Pradera. Πρόκειται για χώρο 30.000 τ.μ. με μισθωτές αλυσίδες όπως οι Κωτσόβολος, Jumbo, AB Βασιλόπουλος.

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων αναμένεται να επικεντρωθεί με βάση το σχεδιασμό της διοίκησης στην απόκτηση logistics center και εμπορικών καταστημάτων μεγάλης επιφάνειας (big boxes).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider