Premia Properties: Τον Ιούλιο η ΑΜΚ με μετρητά – Στόχος η μετεξέλιξη σε ΑΕΕΑΠ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia Properties: Τον Ιούλιο η ΑΜΚ με μετρητά – Στόχος η μετεξέλιξη σε ΑΕΕΑΠ
Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου. Η διεύρυνση του free float και το placement. Η «φαρέτρα» της περαιτέρω ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου.

Απώτερος στόχος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Premia είναι η μετατροπή της σε μια μεγάλη εγχώρια ΑΕΕΑΠ, κίνηση που μπορεί να συμβεί όποτε κρίνουν σκόπιμο η διοίκηση και οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης. Για την οποία «τρέχουν» αυτήν την περίοδο οι διαδικασίες για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη δεύτερη με τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Αυτά ανέφερε χτες, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties, κ. Κων/νος Μαρκάζος σε εκπροσώπους του Τύπου κατά τη διάρκεια διαδικτυακής παρουσίασης. Η Premia «χτίζει τα θεμέλια» ώστε στο προσεχές μέλλον να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ, έχοντας ως στόχο μέσα στην 3ετία να έχει ενεργητικό περίπου 300 εκατ. ευρώ και σε βάθος 5ετίας χαρτοφυλάκιο αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, υλοποιεί και νέα, τρίτη στη σειρά, ΑΜΚ ύψους 75 εκατ. ευρώ, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό. Εξ αυτών, τα 27,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από εισφορά 7 ακινήτων (συνολικής αξίας 54 εκατ. ευρώ) και δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 3,9 εκατ. ευρώ που έχουν εκδοθεί από την Premia, ενώ τα υπόλοιπα 47,5 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, στην τιμή των 1,44 ευρώ ανά μετοχή. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Μαρκάζος ανέφερε ότι στις αρχές Ιουνίου υποβλήθηκε ο σχετικός φάκελος με το ενημερωτικό στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι σχετικές εγκρίσεις αναμένονται αρχές Ιουλίου, κατά συνέπεια η ΑΜΚ θα «τρέξει» μέσα στη δεύτερη με τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Επιθυμία της διοίκησης και των βασικών μετόχων της Premia, που θα εξυπηρετήσει και το ευρύτερο σχέδιο περί μετατροπής σε ΑΕΕΑΠ, είναι η διεύρυνση του free float σε επίπεδα άνω του 50%, με είσοδο νέων μετόχων, ενώ η εταιρεία έχει απευθυνθεί και σε διεθνείς επενδυτές. Από το «κομμάτι» της ΑΜΚ που σχετίζεται με καταβολή μετρητών, ο βασικός μέτοχος έχει δεσμευθεί για συμμετοχή με τουλάχιστον 5,5 εκατ. ευρώ (περίπου), ενώ ποσό 40 εκατ. ευρώ θα αφορά σε δημόσια προσφορά. Μέρος της τελευταίας εκτιμάται ότι θα γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση (δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα νούμερα) καθώς ήδη υπάρχουν επαφές με υποψήφιους επενδυτές για placements (θεσμικοί κ.α.), πάντα στην τιμή των 1,44 ευρώ της ΑΜΚ. Κατά τη διοίκηση της εταιρείας, «η ΑΜΚ είναι μόνο αναπτυξιακή και όχι για αποπληρωμή δανείων, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις».

Πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Μαρκάζος, χωρίς να είναι δεδομένο, αναμένεται να υπάρξει και νέα ΑΜΚ στο προσεχές μέλλον, ακόμα και μέσα στο 2021, ενώ η «ατζέντα» της ενίσχυσης της Premia περιλαμβάνει και την έκδοση ομολογιακού, νέες εισφορές περιουσιακών στοιχείων, εξαγορές κ.α. Μάλιστα, η επίτευξη «χτισίματος» χαρτοφυλακίου ύψους 300 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας ίσως έρθει και νωρίτερα, καθώς αφότου ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου, η εισηγμένη θα διαθέτει περιουσιακή βάση 169 εκατ. ευρώ και μετρητά έως 44,5 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακή χρηματοδότηση. Συνολικά, θα διαθέτει 16 ακίνητα, μικτής αξίας 129 εκατ. ευρώ, που θα αποφέρουν έσοδα από ενοίκια 9,3 εκατ. ευρώ και θα αντιπροσωπεύουν μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 181,5 χιλ. τ.μ.

Η Premia έχει φτάσει σε χαρτοφυλάκιο logistics σχεδόν 175.000 τ.μ. (μετά την εισφορά ακινήτων), με αποδόσεις μεγαλύτερες του 8%, με τον τομέα αυτόν να παραμένει σημαντικός για τη στρατηγική του ομίλου, καθώς έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα (λόγω υποδομών που γίνονται ή χρειάζονται αλλά και λόγω της διεθνούς τάσης ως προς την παραγωγή αξίας). Επίσης, ο τομέας των big boxes παραμένει ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και ενδιαφέροντος με συγκεκριμένους ποιοτικούς μισθωτές, ενώ η εισηγμένη σχεδιάζει ενίσχυσης της θέσης της στα κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα (ήδη κατέχει τα 10 σχολεία ΣΔΙΤ, με εκτιμώμενα καθαρά έσοδα 30 εκατ. ευρώ και πληρωμές διαθεσιμότητας 135 εκατ. ευρώ έως το 2041, οπότε ολοκληρώνεται το ΣΔΙΤ). Για την ώρα, δεν αναμένονται κινήσεις σε τομείς όπως τα ξενοδοχεία ή τα οικιστικά. Στο μέλλον, αναλόγως συνθηκών μπορεί η Premia να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης σε άλλους τομείς real estate.

Ο CEO του γκρουπ σημείωσε ότι η Premia αναζητάει καλά ακίνητα και αποδόσεις άνω του 7% παντού (διαγωνισμοί, πλειστηριασμοί από τράπεζες κ.α.), ενώ ανέφερε ότι η εισηγμένη θα είναι μια investment εταιρεία και όχι development. «Θα είμαστε μια μεγάλη επενδυτική εταιρεία στην οποία μπορεί κάποιος να τοποθετηθεί, μέσω του μεγέθους», σημείωσε ο κ. Μαρκάζος. Ωστόσο, η εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται ανά περίσταση με τους developers που υπάρχουν στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider