Χρ. Μπερμπάτη: Η επιτυχής έκδοση ΑΤ1 της Τρ. Πειραιώς αποδεικνύει ότι οι επενδυτές επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρ. Μπερμπάτη: Η επιτυχής έκδοση ΑΤ1 της Τρ. Πειραιώς αποδεικνύει ότι οι επενδυτές επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες
Το βάθος της ζήτησης των επενδυτών για τραπεζικό χρέος υψηλής απόδοσης, έδειξε την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς, προχωρώντας στην πρώτη έκδοση ομολόγου ΑΤ1 από ελληνική τράπεζα.

Το βάθος της ζήτησης των επενδυτών για τραπεζικό χρέος υψηλής απόδοσης, έδειξε την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς, προχωρώντας στην πρώτη έκδοση ομολόγου ΑΤ1 από ελληνική τράπεζα, και μάλιστα με το χαμηλότερο rating, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Global Capital. Όπως αναφέρει η επικεφαλής προγραμματισμού ομίλου, IR και ESG στην Τράπεζα Πειραιώς κα Χρυσάνθη Μπερμπάτη, η επιτυχία της έκδοσης αποδεικνύει την επιστροφή των διεθνών επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες.

Η συναλλαγή που αξιολογήθηκε πιστοληπτικά στην κλίμακα Ca / CCC / - rated είναι μία με τις υψηλότερες αποδόσεις και από τις πιο αυξημένου ρίσκου σε επίπεδο AT1 που εκδίδονται στην αγορά του ευρώ εδώ και χρόνια, και όπως αναφέρει στο Global Capital αναλυτής πιστωτικού κινδύνου, «είναι εξαιρετικά σπάνιο, να το θέσουμε ελαφρώς, για μια τράπεζα να εκδώσει μια συμφωνία AT1 με βαθμολογία στην κατηγορία CCC».

Η Τράπεζα είχε προαναγγείλει στους επενδυτές τον Μάρτιο την πρόθεσή της να προχωρήσει, πέραν της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, και σε πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση με την μορφή ομολογιακής έκδοσης ΑΤ 1. Ωστόσο, υπήρχε ακόμη μεγάλη αμφιβολία για το εάν οι πιστωτικοί επενδυτές θα υποστήριζαν τη συναλλαγή αυτή, η οποία, με βαθμολογία CCC, είναι μια από τις πιο ριψοκίνδυνες συναλλαγές που έχουν γίνει ποτέ στην αγορά AT1. Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται τώρα να στρέψουν την προσοχή τους στις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), όπου οι πράσινες «ετικέτες» και οι δομές που συνδέονται με τη βιωσιμότητα θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους, αναφέρει το δημοσίευμα του Global Capital.

Η Τρ. Πειραιώς άντλησε 600 εκατ. ευρώ από τις αγορές, με το κουπόνι του ομολόγου να διαμορφώνεται στο 8,75%. Οι τίτλοι ΑΤ1 που εξέδωσε είναι χωρίς τακτή και προσδιορισμένη ημερομηνία λήξης, με δυνατότητα ανάκλησης στην ονομαστική τους αξία το 2026.

«Το ομόλογο AT1 έστειλε ένα θετικό μήνυμα στην αγορά ότι η επενδυτική κοινότητα επιστρέφει στην Ελλάδα και επιθυμεί να ασχοληθεί με όλα τα τμήματα της κεφαλαιακής διάρθρωσης», δήλωσε στο Global Capital η Χρυσάνθη Μπερμπάτη, επικεφαλής προγραμματισμού ομίλου, IR και ESG στην Τράπεζα Πειραιώς.

H Τρ. Πειραιώς, λέει η κα Μπερμπάτη, είχε πραγματοποιήσει επαφές με 60 – 70 επενδυτές στο διήμερο roadshow που πραγματοποίησε ενόψει της έκδοσης ΑΤ1 και μόλις ένας από αυτούς τους επενδυτές δεν συμμετείχε τελικά στη συναλλαγή που έγινε την Τετάρτη 2/6. «Σε σύγκριση με τις προσπάθειες που είχαμε καταβάλει για την προσέγγιση της αγοράς κατά την έκδοση του ομολόγου μας Tier II το 2019, τώρα τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα, καθώς η Τράπεζα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο», τονίζει η κα Μπερμπάτη.

Σημειώνεται ότι, μετά τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου άντληση κεφαλαίων από την πρόσφατη ΑΜΚ, η Τρ. Πειραιώς είχε πει ότι μάλλον δεν θα χρειαζόταν να αντλήσει το συνολικό ποσό των 600 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε αρχικά με την έκδοση του AT1, καθώς μάλιστα ο δείκτης της common equity tier one (CET1) ratio ανέρχεται σε 15,5%. Ωστόσο, όπως λέει η κα Μπερμπάτη, η Τράπεζα ήταν επιφυλακτική για το γεγονός ότι, κάποια στιγμή, οι χαλαρότερες εποπτικές απαιτήσεις για το 2021-2022, εξαιτίας της πανδημίας, θα φτάσουν σε ένα τέλος. Κατόπιν αυτού, η Τράπεζα άνοιξε το βιβλίο προσφορών την Τετάρτη 2 Ιουνίου με ελάχιστο στόχο την άντληση κεφαλαίων 300 εκατ. ευρώ, με περιθώριο άντλησης περισσότερων κεφαλαίων αναλόγως της ζήτησης. Έτσι, κατέληξε στην έκδοση ολόκληρου του ποσού των 600 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας προσφορές που έφτασαν τα 2,25 δις. ευρώ από περίπου 200 επενδυτές. Το βιβλίο προσφορών ξεκίνησε με αρχικό pricing στο 9% - 9,25%, με το τελικό κουπόνι να διαμορφώνεται στο 8,75%.

Τον Απρίλιο, η Τρ. Πειραιώς προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,38 δις. ευρώ, η οποία σχεδιάστηκε με στόχο να βοηθήσει την Τράπεζα στην εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μια διαδικασία που μπορεί να είναι κοστοβόρα. Η επιτυχία της Τράπεζας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και η ταχύτητα με την οποία υλοποιείται όλο το έργο για τη βελτίωση του ισολογισμού, βοήθησε την εκδότρια τράπεζα να πείσει τις πιστωτικές αγορές ότι βαδίζει προς την σωστή κατεύθυνση.

«Πριν από αυτό ήταν δύσκολο για εμάς να απευθυνθούμε στην αγορά. Τώρα που το ζήτημα [των μη εξυπηρετούμενων δανείων] έχει τεθεί εκτός κάδρου, ο τραπεζικός τομέας έχει επιστρέψει στις κανονικές εργασίες και ελπίζουμε ότι θα προφτάσουμε τους ανταγωνιστές μας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έχω υπάρξει σε θέσεις IR στην Τρ. Πειραιώς για σχεδόν 15 χρόνια και τώρα υπάρχουν ονόματα που συζητούν τις ελληνικές τράπεζες, ενώ δεν το είχαν κάνει εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε η κα Μπερμπάτη.

Σημειώνεται ότι η Τρ. Πειραιώς χρησιμοποίησε το Ελληνικό Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού «Ηρακλής» για τη μείωση του δείκτη ΝΡΕ από το 45% στο τέλος του 2020, στο 13% όπως προβλέπεται για την τρέχουσα χρονιά. Η Τράπεζα σχεδιάζει να μειώσει περαιτέρω τον δείκτη NPE, κάτω από το 10% μέχρι το τέλος του 2021, ορίζοντας το μακροπρόθεσμο στόχο της για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 3%.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα στρέψει τώρα την προσοχή της σε ένα «μαραθώνιο» χτισίματος των κεφαλαίων MREL, όπως και οι άλλες τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Τα στοιχεία του SSM αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί να σηκώσουν 13 δις. ευρώ μέχρι το 2025 προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις MREL.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει 600 εκατ. ευρώ από το ντεμπούτο της με την έκδοση του ΑΤ1, σχεδιάζει να απευθυνθεί εκ νέου στις αγορές αργότερα μέσα στη χρονιά για να σηκώσει 300 εκατ. ευρώ με έκδοση senior ομολόγου.

«Δεδομένης της σημασίας της μετάβασης της Ελλάδας στην πράσινη ανάπτυξη, όπως υπαγορεύουν οι στόχοι του χρηματοδοτικού προγράμματος NextGenEU, η Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να αποφασίσει την έκδοση πράσινου ομολόγου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της εκδόσεων», αναφέρει η κα Μπερμπάτη.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πρόκειται να λάβει από το πρόγραμμα NextGenEU επιχορηγήσεις και δάνεια ίσα με το 17% του ΑΕΠ της για την περίοδο 2021 – 2026. «Υπάρχουν πολλά υποψήφια έργα τα οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις διαδικασίες. Έχουμε επίσης συζητήσει ομόλογα που συνδέονται με την βιωσιμότητα και συναλλαγές που μπορούν να υποστηρίξουν την χρηματοδότηση της απασχόλησης», λέει η κα Μπερμπάτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider