ΕΥΑΘ: Σημαντικές επενδύσεις και συμμετοχή σε διαγωνισμούς - Βελτιωμένα μεγέθη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΑΘ: Σημαντικές επενδύσεις και συμμετοχή σε διαγωνισμούς - Βελτιωμένα μεγέθη
Η εισηγμένη διεκδικεί τον διαγωνισμό για το φράγμα Χαβρία, που αποτελεί έργο ύψους 167 εκατ. ευρώ. Ποιες επενδύσεις προωθεί.

Σημαντικές επενδύσεις προωθεί η εταιρεία ύδρευσης ΕΥΑΘ, η οποία παράλληλα συμμετέχει σε μεγάλους διαγωνισμούς, όπως αυτός για την κατασκευή του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική. Να σημειωθεί ότι τα μεγέθη πρώτου 4μήνου της εισηγμένης εμφανίζονται βελτιωμένα, σε σχέση με αυτά του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, όπως προκύπτει βάσει όσων αναφέρθηκαν χτες στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, διεκδικεί τον διαγωνισμό για το φράγμα Χαβρία, που αποτελεί έργο ύψους 167 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμιευτήρα 32,6 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας νερού και την πρώτη φάση του δικτύου ύδρευσης, με στόχο την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών στο πρώτο (Κασσάνδρα) και στο δεύτερο (Σιθωνία) «πόδι» της Χαλκιδικής.

Επίσης, η ΕΥΑΘ γίνεται ιδιοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, αναπτύσσοντας στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής θερμικής ενέργειας 5 MW, όπως κι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 1MW με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 1.300 Mwh. Τα ενεργειακά αυτά έργα αποτελούν τμήμα του έργου εκσυγχρονισμού της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) με προϋπολογισμό 41 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προχωρά και στην επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ), η οποία θα επιτρέψει την αύξηση της παραγωγής ύδατος στις 300.000 κυβικά μέτρα από 150.000 κ.μ. Πρόκειται για έργο 21,4 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί σε 30 μήνες κι εκτιμάται ότι θα οδηγήσει, από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σε αύξηση του κύκλου εργασιών της ΕΥΑΘ σε ποσοστό 30%.

Ένα ακόμη από τα έργα, ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΑΘ περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της σύνδεσης των χαμηλών περιοχών Θεσσαλονίκης με τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού στη Σίνδο, ενώ αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι εργασίες στο συγκοινωνιακό κόμβο Κ16, το δυσκολότερο σημείο του έργου.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία συνδέει το αποχετευτικό δίκτυο των χαμηλών περιοχών της Δυτ. Θεσσαλονίκης με το βιολογικό καθαρισμό στη Σίνδο μέσω του κόμβου Κ17, ώστε τα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης να καταλήγουν στο βιολογικό στη Σίνδο. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι εργασίες στον κόμβο Κ16-το δυσκολότερο σημείο του έργου (3,7 εκατ. ευρώ).

Η ΕΥΑΘ ολοκληρώνει το σύστημα τηλεμετρίας του δικτύου της, με την εγκατάσταση νέων τοπικών σταθμών ελέγχου ύδρευσης σε αντλιοστάσια, δεξαμενές και γεωτρήσεις. Το έργο 2,4 εκατ. ευρώ θα συντελέσει στην μείωση του τιμολογούμενου νερού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider