«Τέλος χρόνου» για τους ενδιαφερόμενους του πακέτου 17 σχολείων ύψους 160 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τέλος χρόνου» για τους ενδιαφερόμενους του πακέτου 17 σχολείων ύψους 160 εκατ. ευρώ
Για σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου έχει οριστεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για μεγάλο διαγωνισμό της «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ»

Για σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου, εάν δεν προκύψει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, έχει οριστεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για έναν μεγάλο διαγωνισμό, ύψους σχεδόν 160 εκατ. ευρώ, ο οποίος αφορά στην κατασκευή «πακέτου» 17 σχολικών μονάδων, με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε εννέα δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ προωθείται από τον φορέα «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που εποπτεύεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ήδη έχει λάβει μια μικρή παράταση (αρχικά ήταν για 11 Μαΐου), ενώ έχουμε να κάνουμε με την Α΄ Φάση. Ως ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των Φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος έχει οριστεί η προσεχής Δευτέρα 7η Ιουνίου 2021.

Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 324 μήνες, δηλαδή 27 έτη. Τα δύο πρώτα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης θα αφορούν την κατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων.

Σημειώνεται ότι θα είναι τα πρώτα σχολεία που θα κατασκευαστούν με το μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη Βόρεια Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αττικής και άλλων περιοχών. Να αναφέρουμε ότι τα 17 σχολεία βρίσκονται σε περιοχές όπως, μεταξύ άλλων, οι Δήμοι Νεάπολης Συκεών, Λαγκαδά, Παύλου Μελά, Ωραιόκαστρου, Καλαμαριάς, Θέρμης, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Πυλαίας Χορτιάτη κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία έχει δοκιμαστεί στην Αττική, όπου ο όμιλος ΑΒΑΞ κατασκεύασε 10 σχολικά συγκροτήματα με ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ, πριν το 2019 προχωρήσει στην πώληση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας που έχει αναλάβει την πραγματοποίηση του έργου στον σουηδικό όμιλο Sterner Stenhus (πλέον, το πακέτο των σχολικών συγκροτημάτων βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της Premia Properties).

Η διαδικασία ανάθεσης περιλαμβάνει δύο φάσεις:

(α) την A’ Φάση (Υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος – Προεπιλογή), κατά την οποία θα υποβληθεί Φάκελος Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, από τους ενδιαφερόμενους και
(β) τη Β’ Φάση (Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών – Αξιολόγηση – Ανάθεση), με την οποία θα ζητείται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη σύναψη της Σύμβασης Σύμπραξης.

Ο ανάδοχος με την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού αντικειμένου θα αναλάβει την λειτουργία-συντήρηση και φύλαξη των σχολείων.

Αυτοί οι διαγωνισμοί έρχονται να προστεθούν σε αυτούς που έχουν προκηρυχθεί τα τελευταία χρόνια και αφορούν στην κατασκευή φοιτητικών κατοικιών, στην προώθηση Δικαστικών Μεγάρων, στην κατασκευή κτηρίων Πολικής Προστασίας, της Ακαδημίας Αθηνών, στη συντήρηση σχολικών κτιρίων, στο νέο κτίριο της ΓΓ Υποδομών κ.α. ύψους άνω του 1 δις ευρώ συνολικά.

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλους σχετικούς διαγωνισμούς έχουν δηλώσει το παρών ονόματα όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Archirodon, Intrakat, ΘΕΜΕΛΗ, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ και άλλα γκρουπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider