Ελλάδα
28-05-2021 | 10:31

Self tests: Αποζημίωση ανά τεμάχιο για τη δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
Self tests: Αποζημίωση ανά τεμάχιο για τη δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αποζημίωση με 0,27 ευρώ (με ΦΠΑ) ανά self–test που διατέθηκε δωρεάν από τα φαρμακεία αποφασίστηκε κατά την σύσκεψη των συναρμόδιων Υπουργών με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Η αποζημίωση θα δοθεί αναδρομικά από την 8η Απριλίου, οπότε και άρχισε η διάθεσή τους στους δικαιούχους μέσω των φαρμακείων, για όσα tests θα διατεθούν δωρεάν.  

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, μέχρι χθες είχαν διατεθεί 19.000.000 self tests και η πρόβλεψη είναι ότι ο αριθμός τους θα ανέλθει στα 25-27.000.000

Το ποσό αυτό θα αποδοθεί ανά φαρμακείο εφάπαξ, με ένα συνδυαστικό και αναλογικό τρόπο, ενώ οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα περιγραφούν και θα οριστούν με Υπουργική Απόφαση.

Ταυτόχρονα,  ξεκινάει εντός της επόμενης εβδομάδας, ο διάλογος για τα θεσμικά ζητήματα του κλάδου, στην Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε από εκπροσώπους του ΠΦΣ και συναρμόδιους Υπουργούς, βάσει των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο έχει ήδη υπογραφεί με το Υπουργείο Υγείας.

Την επόμενη εβδομάδα τα δύο τελευταία self tests στην εκπαιδευτική κοινότητα

Στην χθεσινή συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων για την τροφοδοσία των φαρμακείων με αυτοδιαγνωστικά tests, αποφασίστηκε την επόμενη εβδομάδα να διατεθούν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα δύο τελευταία tests για το διάστημα από Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 μέχρι και την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, οπότε και τα σχολεία κλείνουν.

Ζητήθηκε επίσης τα tests που πωλούνται από τα φαρμακεία να δηλώνονται στην ίδια πλατφόρμα διάθεσης των δωρεάν Self tests, αλλά σε ξεχωριστό πεδίο. Την Τρίτη 01.06.2021 θα ενεργοποιηθεί το πεδίο στο οποίο θα πρέπει να δηλώνονται τα self tests τα οποία αγοράζουν οι πολίτες από τα φαρμακεία για διάφορους λόγους. Η καταχώρηση των self tests που αγοράζονται αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την αποκλειστική διάθεσή τους των  από τα φαρμακεία, αφού αποτελεί προϋπόθεση για τον έλεγχο της εγκυρότητας της δήλωσης αποτελέσματος.

Με την ρύθμιση αυτή ουσιαστικά τα self tests δεν θα μπορούν να διακινούνται σε χώρους εκτός των φαρμακείων (φαρμακαποθήκες, εταιρίες διάθεσης Ιατροτεχνολογικών προϊόντων), που μέχρι τώρα παρανόμως διακινούνταν και για τις περιπτώσεις αυτές οι φαρμακοποιοί έχουν προβεί σε δεκάδες καταγγελίες στον ΕΟΦ.

Ο ΠΦΣ τονίζει ότι θα διαφυλάξει με κάθε πρόσφορο μέσο την νομιμότητα και τα δικαιώματα των φαρμακοποιών που απορρέουν από αυτήν, σημειώνοντας ότι κάθε παραβίαση της  νομοθεσίας από όπου και αν προέρχεται θα καταγγέλλεται στις αρμόδιες αρχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.