Τα νέα δεδομένα στην αγορά αλλαντικών: Οι ανατιμήσεις, τα σχέδια της Νίκας και η «επιστροφή» της Creta Farms

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα νέα δεδομένα στην αγορά αλλαντικών: Οι ανατιμήσεις, τα σχέδια της Νίκας και η «επιστροφή» της Creta Farms
Στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος την τρέχουσα χρονιά είναι η ανοδική πορεία που καταγράφουν τους τελευταίους μήνες οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών.

Ανοδικά κινήθηκε κατά τη διάρκεια του 2020 η αγορά των αλλαντικών με τις πωλήσεις στο σούπερ μάρκετ να ενισχύονται εν μέσω πανδημίας κάτι που συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2021. Στις προκλήσεις ωστόσο που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος την τρέχουσα χρονιά είναι η ανοδική πορεία που καταγράφουν τους τελευταίους μήνες οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, αντίστοιχη με τη «έκρηξη» που είχε παρατηρηθεί και το 2019.

Σε αυτό αναφέρθηκε και στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της «Νίκας» και η Αγγελική Οικονόμου, διευθύνουσα σύμβουλος της αλλαντοβιομηχανίας, επισημαίνοντας πάντως πως η εταιρεία θα παραμείνει συνεπής στην τιμολογιακή πολιτική της καθώς και το 2019 είχε απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αυξήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση της Νίκας έγινε χωρίς τη συμμετοχή του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και μάλιστα εν μέσω σεναρίων των τελευταίων ημερών για deal Chipita - Mondelez, με τη Νίκας εφόσον γίνει η πώληση να επηρεάζεται, καθώς μέτοχος της είναι η Givenrise Investments Limited. Για τη συγκριμένη φημολογούμενη συμφωνία και εάν θα συμπεριληφθεί και η Νίκας ή θα εξαιρεθεί η κ. Οικονόμου δήλωσε ότι είναι θέμα του μετόχου σημειώνοντας πως «είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε».

Στα νέα δεδομένα για την αγορά αλλαντικών και η «επιστροφή» που επιχειρεί μετά του μεγάλη περιπέτειά του ο άλλοτε νούμερο ένα «παίκτης», η Creta Farms. Υπό τη νέα ιδιοκτησία του Δημήτρη Βιτζηλαίου η Creta Farms θα επιχειρήσει να ανακτήσει τα μερίδια που έχασε την προηγούμενη διετία και τα οποία πέρασαν στους ανταγωνιστές της. «Το πλάνο σίγουρα είναι να επιστρέψουμε εκεί που ήταν η Creta Farms στα καλά της» τόνιζε τον Νοέμβριο σε συνέντευξή του στο insider.gr ο κ. Βιντζηλαίος επισημαίνοντας ότι «η εταιρεία είχε 26% μερίδια, θεωρώ ότι μπορούμε να επιστρέψουμε και ίσως να πάμε και περισσότερο».

Από την πλευρά της, αναφερόμενη στην επιστροφή που επιχειρεί η κρητική αλλαντοβιομηχανία η κ. Οικονόμου σημείωσε πως η κάθε εταιρεία δίνει τη δική της μάχη, επισημαίνοντας πως η Creta Farms έχει ανακτήσει κάποια μερίδια ωστόσο «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει καταφέρει να φτάσει τα επίπεδα των προηγούμενων ετών». Σημειώνεται πως μετά την πτώση της Creta Farms, Yφαντής και Νίκας είναι οι αλλαντοβιομηχανίες που κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά.

«Το turn around της Νίκας είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας» σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της αλλαντοβιομηχανίας σχετικά με την πορεία της εταιρείας προσθέτοντας ότι ο κλάδος έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Πάντως η Νίκας, σύμφωνα με την κ. Οικονόμου δεν σχεδιάζει την είσοδο της σε άλλες προϊόντικες κατηγορίες εκτός των αλλαντικών, όπως για παράδειγμα στα vegan αλλαντικά. Μία κατηγορία στην οποία, αντίθετα, σχεδιάζει να εισέλθει η Creta Farms με τον κ. Βιτζηλαίο να σημειώνει ότι «για να παραχθούν vegan, η Ελλάδα, σε επίπεδο ομίλου, είναι το ιδανικότερο σημείο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider