Επιχειρήσεις | Ελλάδα
10-05-2021 | 18:43

Π. Αποστολίδης (AbbVie): Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιος «παίκτης» στο πεδίο των κλινικών μελετών

Μοιράσου το
Π. Αποστολίδης (AbbVie): Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιος «παίκτης» στο πεδίο των κλινικών μελετών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Για τη συμβολή των κλινικών μελετών στην οικονομική ανάπτυξη μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της AbbVie Πασχάλης Αποστολίδης, κατά την τοποθέτησή του στο Οικονομικό Συνέδριο των Δελφών, τονίζοντας τη σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία μετατροπής της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών.

Ειδικότερα, ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε εισαγωγικά στα σημαντικά οφέλη της φαρμακευτικής καινοτομίας για την εθνική οικονομία και τη δημόσια υγεία, υπογραμμίζοντας ότι η προώθηση της καινοτομίας και των επενδύσεων στην Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α), θα έπρεπε να είναι απαραίτητος πυλώνας μίας αποτελεσματικής φαρμακευτικής πολιτικής.

Παράλληλα, εστίασε στο γεγονός ότι στην ΕΕ επενδύονται ετησίως περίπου 36 δις ευρώ στον τομέα της Ε&Α και επισήμανε ότι η άνοδος της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό Μ.Ο. - από ουραγός που είναι σήμερα - συνεπάγεται επενδύσεις περίπου 500 εκατ. ευρώ και ετήσια αύξηση 1,1 δις στο ΑΕΠ, 270 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα και χιλιάδες νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον διεθνή κόμβο Κλινικών Μελετών της AbbVie που εδρεύει στην Αθήνα, όπου διεξάγονται πάνω από 40 κλινικές μελέτες και απασχολούνται περίπου 40 ταλαντούχοι επιστήμονες (περίπου το 1/3 του εργατικού δυναμικού της εταιρείας). Συνολικά, η εταιρεία, πραγματοποιεί επενδύσεις σε δραστηριότητες Ε&Α άνω των 6 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το 10,4% της συνολικής συνεισφοράς της στην εθνική οικονομία δημιουργείται από δραστηριότητες Ε&Α.

Στη συνέχεια, ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα σαφές όραμα για να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις σε Ε&Α, να προωθήσει κλινικές μελέτες και να επιλύσει τα θέματα γραφειοκρατίας σε περιφερειακό αλλά κυρίως σε νοσοκομειακό επίπεδο που θέτουν ακόμη εμπόδια.

Δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο κλινικής αριστείας, τονίζοντας ότι ως χώρα έχουμε ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: τα δεδομένα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το 2012, τα οποία χαρακτήρισε ως «χρυσωρυχείο», πολύτιμο για τη φαρμακευτική βιομηχανία και την επιστημονική έρευνα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ετησίως δαπανούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις εταιρείες για να αποκτήσουν πρόσβαση στην επεξεργασία πραγματικών δεδομένων (real world evidence).

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μεγάλο μέρος αυτής της «πίτας» και να γίνει παγκόσμιος παίκτης στο πεδίο των κλινικών δοκιμών. Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να αδράξει αυτήν την τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία, τονίζοντας ότι η εξερεύνηση του ελληνικού «χρυσωρυχείου» δεδομένων υγείας θα είναι επωφελής για όλους: τους ασθενείς που θα έχουν πρόσβαση στην καινοτομία, τους γιατρούς που θα έχουν καλύτερα φάρμακα και το δημόσιο σύστημα υγείας που θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και νέα εργαλεία για την παρακολούθηση της υγείας των πολιτών της.

 Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι με την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, την προώθηση του φακέλου ασθενούς και την επέκταση των μητρώων ασθενών σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα από τα καλύτερα εργαστήρια μελετών πραγματικών δεδομένων για όλες τις κατηγορίες φαρμάκων. Την προοπτική αυτή διασύνδεσε, μάλιστα, με την ανακοίνωση των επενδύσεων της Microsoft και της Cisco στην Ελλάδα, οι οποίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία μεγάλων δεδομένων (big data), εξασφαλίζοντας την απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και της τήρησης του GDPR.

Κατά τον κ. Αποστολίδη, η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων στον τομέα της Ε&Α και η μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο παίκτη στο πεδίο των κλινικών μελετών πρέπει να έχει απόλυτη προτεραιότητα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ως μία σημαντική προοπτική οικονομικής ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.