Τρ. Πειραιώς: Ψήφος εμπιστοσύνης με πολλαπλή υπερκάλυψη της ΑΜΚ – Αντλεί κεφάλαια 1,38 δισ. ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Ψήφος εμπιστοσύνης με πολλαπλή υπερκάλυψη της ΑΜΚ – Αντλεί κεφάλαια 1,38 δισ. ευρώ
Σε 1,15 ευρώ ορίστηκε από το Δ.Σ. της Τράπεζας η τιμή διάθεσης ανά μετοχή. Στις 29 Απριλίου η πιστοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στις 6 Μαΐου η απόδοση των νέων μετοχών στους δικαιούχους, 7 Μαΐου ξεκινά η διαπραγμάτευσή τους στο ΧΑ. «Η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ, η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Πειραιώς», δήλωσε ο CEO, Χρ. Μεγάλου.

Με πολλαπλή υπερκάλυψη, κατόπιν ευρείας συμμετοχής από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, με το ποσό των αντλούμενων κεφαλαίων να διαμορφώνεται στο ανώτερο εύρος των 1,38 δισ. ευρώ που είχε ορίσει ως στόχο η Τράπεζα.

Όπως ανακοίνωσε η Πειραιώς Financial Holdings A.E. (“Πειραιώς Holdings”), ολοκληρώθηκε επιτυχώς η Συνδυασμένη Προσφορά 1.200.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας €1,00 η κάθε μία (οι «Νέες Μετοχές») σε (i) θεσμικούς επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος («Διεθνής Προσφορά») και (ii) σε ειδικούς και μη ειδικούς επενδυτές στην Ελλάδα («Δημόσια Προσφορά» και από κοινού με τη Διεθνή Προσφορά, η «Συνδυασμένη Προσφορά»).

Με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας βιβλίου προσφορών διάρκειας τριών ημερών, και ακολούθως της διαβούλευσης με τους Γενικούς Συντονιστές της Διεθνούς Προσφοράς (Goldman Sachs Bank Europe SE και UBS Europe SE), το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Holdings όρισε την τελική τιμή διάθεσης σε €1,15 ανά Νέα Μετοχή. Η τελική τιμή διάθεσης διαμορφώνεται στο ανώτερο επίπεδο του αρχικού εύρους τιμών διάθεσης €1,00 – €1,15 ανά Νέα Μετοχή, σε συνέχεια της από 16 Απριλίου 2021 έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου της Πειραιώς Holdings. Ως εκ τούτου, η Πειραιώς Holdings αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια €1,38 δις από τη Συνδυασμένη Προσφορά.

​​​
Μετά την πιστοποίηση της καταβολής του ποσού της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Holdings την ή περίπου την 29η Απριλίου 2021, η Πειραιώς Holdings αναμένει ότι οι Νέες Μετοχές θα αποδοθούν στους δικαιούχους αυτών μέσω του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων την ή περίπου την 6η Μαΐου 2021, ενώ η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξεκινήσει την ή περίπου την 7η Μαΐου 2021. Η Πειραιώς Holdings θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις επόμενες ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα της εναπομείνασας διαδικασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με νεότερη ανακοίνωση.

Η Goldman Sachs Bank Europe SE και η UBS Europe SE ενεργούν ως Γενικοί Συντονιστές της Διεθνούς Προσφοράς. Η BNP Paribas, η J.P. Morgan, η Morgan Stanley, η Αmbrosia, ο Όμιλος AXIA Ventures, η Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε. και η Πειραιώς Χρηματιστηριακή Α.Ε. ενεργούν ως Κοινοί Συντονιστές της Διεθνούς Προσφοράς. Η Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε. και η Wood & Company ενεργούν ως Συνδιαχειριστές της Διεθνούς Προσφοράς.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Πειραιώς και στη στρατηγική του, καθώς και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς νέων μετοχών, η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών που συμμετείχαν, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Πειραιώς και τη στρατηγική του, καθώς και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να εκπληρώσει την κεντρική επιδίωξη να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα, έτοιμη για την επόμενη μέρα, με δυνατή κεφαλαιακή βάση ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO Χρ. Μεγάλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κάλυψη, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, της ΑΜΚ στο πολλαπλάσιο, και μάλιστα από σημαντικούς διεθνείς επενδυτές, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην πορεία ανάταξης του τραπεζικού συστήματος, που θα επιτρέψει τη δημιουργία κατάλληλου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη και θα διασφαλίσει ρευστότητα για την πραγματική οικονομία.

Την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, διατύπωσε και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το Ταμείο επισημαίνει ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με όρους αγοράς και το ίδιο, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που του παρέχει ο Νόμος και με γνώμονα την αποστολή του στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος, συμμετείχε μαζί με διεθνείς θεσμικούς επενδυτές υπό τους ίδιους όρους στην διεθνή προσφορά. Η σημαντική ζήτηση από υψηλής ποιότητας διεθνείς επενδυτές στο ανώτατο σημείο του εύρους της τιμής, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη στο φιλόδοξο πλάνο της Τράπεζας για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της και στην ικανότητά της να προσελκύει σημαντικά νέα κεφάλαια. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνθηκε η προνομιακή κατανομή στους υφιστάμενους μετόχους που συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider