ΕΛΠΕ: Στο τραπέζι η «έξοδος» από δύο χερσαίες παραχωρήσεις έρευνας υδρογονανθράκων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΠΕ: Στο τραπέζι η «έξοδος» από δύο χερσαίες παραχωρήσεις έρευνας υδρογονανθράκων
Σχέδια «εξόδου» από δύο τουλάχιστον παραχωρήσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, μελετούν σύμφωνα με πληροφορίες τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σχέδια «εξόδου» από δύο τουλάχιστον παραχωρήσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, μελετούν σύμφωνα με πληροφορίες τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ο λόγος για τα τα δύο χερσαία μπλοκ «Άρτα – Πρέβεζα» και «Β.Δ. Πελοπόννησος», με τη σχετική εισήγηση για αποχώρηση να συζητείται μάλιστα στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου.

Την ίδια στιγμή, σκέψεις για απόσυρση φέρεται να κάνουν τα ΕΛΠΕ και για την παραχώρηση στον Πατραϊκό Κόλπο. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι όποιες αποφάσεις είναι λιγότερο ώριμες από ό,τι στην περίπτωση των δύο χερσαίων «οικοπέδων».

Πηγές των ΕΛΠΕ, που ρωτήθηκαν από το insider.gr για το μέλλον και των τριών παραχωρήσεων, δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες. Όπως δήλωσαν, «η εταιρεία επεξεργάζεται τα θέματα αυτά και θα τοποθετηθεί όταν έχει κάτι επίσημο να ανακοινώσει».

Όλες οι ενδείξεις πάντως συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια θέλουν να περιορίσουν την έκθεσή τους στον κλάδο ερευνών υδρογονανθράκων, επικεντρώνοντας τις δραστηριότητές τους στις πλέον υποσχόμενες παραχωρήσεις. Ανάμεσα σε αυτά τα πιο ελπιδοφόρα μπλοκ, για παράδειγμα, φαίνεται να ανήκουν τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» στην Κρήτη, για τα οποία πρόσθεση του Ομίλου είναι να προχωρήσει στην πρώτη φάση των σεισμικών ερευνών, σε συνεργασία με τις ExxonMobil και Total, με τις οποίες αποτελεί κοινοπραξία.

Οι «Άρτα – Πρέβεζα» και «Β.Δ. Πελοπόννησος» αποτελούν τις δύο μοναδικές χερσαίες παραχωρήσεις των ΕΛΠΕ. Τα σχέδια αποχώρησης υπαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι κρίνεται οικονομικά ασύμφορη η έρευνά τους. Ρόλο επίσης φαίνεται να έχουν παίξει και γραφειοκρατικά εμπόδια, καθώς και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Στο μπλοκ στον Πατραϊκό Κόλπο, ο Όμιλος συμμετέχει κατά 50% στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία, με το υπόλοιπο 50% να ανήκει στην Energean, έπειτα από την εξαγορά από την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο της Edison E&P, και της απόκτησης του χαρτοφυλακίου του ιταλικού κολοσσού σε Αίγυπτο, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κροατία, Ελλάδα και Μάλτα. Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, το μπλοκ διαθέτει βεβαιωμένα αποθέματα της τάξης των 100 εκ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider