Πώς η Fraport Greece σχεδιάζει να αναβαθμίσει το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η Fraport Greece σχεδιάζει να αναβαθμίσει το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη
Τι σημείωσε προ ημερών ο κ. Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής έκθεσης Prodexpo North. Οι εμπορικές χρήσεις, η προσέλκυση νέων αεροπορικών αλλά και νέων δρομολογίων εξωτερικού.

Η περαιτέρω αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης σε μια σειρά από «μέτωπα», η προσέλκυση νέων αεροπορικών αλλά και νέων δρομολογίων εξωτερικού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε μία προσπάθεια επιμήκυνσης της σεζόν, αποτελούν στόχους της Fraport Greece, όπως προκύπτει από όσα σημείωσε προ ημερών ο κ. Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής Prodexpo North.

Αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα» των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους (και μάλιστα κατά 3 μήνες νωρίτερα από τον προβλεπόμενο σχεδιασμό), το υψηλόβαθμο στέλεχος της Fraport Greece σημείωσε ότι η ανάπτυξη του αεροδρομίου «Μακεδονία» αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση της μητρικής γερμανικής εταιρείας λόγω του μητροπολιτικού ρόλου που παίζει στην ευρύτερη περιοχή. «Ως προς τον ίδιο τον προορισμό, βλέπουμε την ευρύτερη περιοχή και τις προοπτικές ανάπτυξης στο αεροδρόμιο», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στην επένδυση της DHL, ύψους 7 εκατ. ευρώ, κοντά στο αεροδρόμιο, η οποία αναβαθμίζει τον ρόλο του ως διαμετακομιστικό- εμπορευματικό κέντρο. Επιπρόσθετα, στόχος είναι η ανάπτυξης νέων εμπορικών χώρων στα πρότυπα διεθνών αεροδρομίων. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βήλος σημείωσε πως στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» δημιουργήθηκαν συνολικά 3.650 τ.μ νέοι χώροι retail (αύξηση 150% σε σχέση με το παρελθόν) και 3.000 τ.μ νέοι χώροι εστίασης (+155%), για τους οποίους προβλέπεται συνεργασία συνεργαστούμε με εγχώριες αλλά και ξένες αλυσίδες εστίασης.

Ως προς τον «ταξιδιωτικό» τομέα, ο κ. Βήλος αναφέρθηκε σε ενδιαφέρον που παρατηρείται από ξένες αεροπορικές εταιρείες για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και την πρόοδο των εμβολιασμών. Σημείωσε δε ότι πέραν της Aegean η οποία προσθέτει δρομολόγια, υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση για νέα slots από αεροπορικές, όπως η EasyJet, η Jet2, η Volotea αλλά και η British Airways. Μάλιστα, τόνισε ότι νέο δρομολόγιο για τη σύνδεση Θεσσαλονίκη – Μόσχα πρόσθεσε και η S7 Airlines από φέτος. Ο ίδιος ανέφερε πως πριν την πανδημία το 69%-70% των επιβατών του αεροδρομίου προέρχονταν από το εξωτερικό.

Αναφορικά με τη δυναμικότητα του «Μακεδονία», πλέον, με τις νέες επενδύσεις το αεροδρόμιο μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 45% περισσότερους επιβάτες (υπολογίζονται σε πάνω από 10 εκατομμύρια) σε σχέση με το υψηλό του 2019. Η αρχική δυναμικότητα ήταν στους 5 εκατ. επιβάτες, ενώ το 2019 έφτασε σε μία επιβατική κίνηση λίγο χαμηλότερα των 7 εκατ. επιβατών. Σημείωσε δε ότι έχουν γίνει επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέου terminal 34.000 τ.μ, έχουν αναπτυχθεί νέα συστήματα ασφαλείας, διπλάσιος αριθμός σημείων check in, πυλών αναχώρησης κ.ά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider