Ανεβάζει τον «πήχη» για την Alpha Bank η Eurobank Equities με το «βλέμμα» στα NPEs

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβάζει τον «πήχη» για την Alpha Bank η Eurobank Equities με το «βλέμμα» στα NPEs
Σε όρους αποτίμησης η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/E (τιμή προς κέρδη) για το 2021 στο 9,6x και με P/TBV (τιμή προς λογιστική αξία) στο 0,32x.

Με το «βλέμμα» στην περαιτέρω μείωση του όγκου των NPEs κινείται η Eurobank Equities, αυξάνοντας την τιμή στόχο για το τίτλο της Alpha Bank (σύσταση «buy») στα 1,58 ευρώ από 1,25 ευρώ προηγουμένως, αναμένοντας συνέχεια του «ράλι» κατά 38,9%.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως ο δείκτης NPE εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος περίπου στο 25% ακόμη και με το pro-forma project Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας αναμένει δείκτη NPE μικρότερο του 18% έως το τέλος του έτους και μονοψήφιο ποσοστό έως το 2022, χωρίς ωστόσο να δώσει ένα πλήρες guidance μέχρι τότε. Έτσι η Eurobank Equities υποθέτει πως θα υπάρξουν πρόσθετες ανόργανες ενέργειες ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ το 2022, με στόχο τη μείωση του δείκτη NPE του ομίλου στο 9%, βάζοντας ουσιαστικά μπρος και τις «κεφαλαιακές μηχανές» για την επίτευξη του στόχου της εξυγίανσης.

Παράλληλα, η υλοποίηση της τιτλοποίησης Galaxy αποτελεί ένα ισχυρό σήμα μιας πιο επιθετικής στρατηγικής, ενώ αναμένονται ακόμη περισσότερες κινήσεις σε αυτό το μέτωπο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής, ο δείκτης CET 1 του ομίλου θα μειωθεί περαιτέρω στο 12,4% στο τέλος του 2022 (αρκετά υψηλότερα από τις εποπτικές απαιτήσεις), επιτρέποντας περαιτέρω κινήσεις για τη μείωση των κινδύνων.

Έτσι, οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για το 2021 κάνουν λόγο για προ προβλέψεων έσοδα στα 778 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της πτώσης κατά 8% στα επιτοκιακά έσοδα (NII) κάτι που θα αντισταθμιστεί εν μέρει από μια αύξηση 8% στο σκέλος των προμηθειών και μείωση 4% του OpEx (λειτουργικών εξόδων), με τα κέρδη από συναλλαγές στα 200 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το CoR θα κινηθεί στις 180 μ.β, οδηγώντας έτσι σε καθαρά κέρδη 119 εκατ. ευρώ, μια τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και το 2022. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αναμένει υψηλότερα έσοδα από προμήθειες και συναλλαγές για τη φετινή χρονιά και χαμηλότερες προβλέψεις αυξάνοντας έτσι την εκτίμησή της για τα φετινά προ προβλέψεων έσοδα κατά 6,5%, αλλά μειώνοντας κατά 3% ως προς τον μέσο όρο για το 2022 - 2023.

Σε όρους αποτίμησης, η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/E (τιμή προς κέρδη) για το 2021 στο 9,6x και με P/TBV (τιμή προς λογιστική αξία) στο 0,32x. Ο δείκτης ROE (αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων) θα κινηθεί στο 2,5% για φέτος και στο 3,1% το 2022, σύμφωνα με την εικόνα που διατηρεί η χρηματιστηριακή.

Τέλος, η Eurobank Equities αναφέρει πως θα υπάρξει ένα σταδιακό re-rating στη μετοχή της τράπεζας, καθώς η διοίκηση θα αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το πλάνο της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider