Ποια είναι η «Πολιτεία Καινοτομίας» στο παλιό εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ – Η σημασία του διαγωνισμού (ΣΔΙΤ)

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια είναι η «Πολιτεία Καινοτομίας» στο παλιό εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ – Η σημασία του διαγωνισμού (ΣΔΙΤ)
Το έργο αφορά την αξιοποίηση του διατηρητέου ακινήτου της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, στο ύψος του Φαλήρου.

Για τη Δευτέρα 19 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους επενδυτές για την ανάπτυξη του έργου «Πολιτεία Καινοτομίας», στο παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ, εκτός και αν δοθεί κάποια νέα παράταση, από το υπ. Ανάπτυξης, που «τρέχει» τον σχετικό διαγωνισμό. Μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιο και Ιδωτικού Τομέα), δρομολογείται η ανάπλαση της βιομηχανικής μονάδας, ώστε η παλιά «ΧΡΩΠΕΙ» να μετατραπεί σε πολυδύναμο χώρο, όπου θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις, επιτρέποντας την απρόσκοπτη ώσμωση μεταξύ επιστήμης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Το έργο αφορά την αξιοποίηση του διατηρητέου ακινήτου της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, στο ύψος του Φαλήρου. Ο ανάδοχος που θα προκύψει, πιθανώς στις αρχές του 2022, θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση της «Πολιτείας Καινοτομίας». Η «Πολιτεία Καινοτομίας» εκτιμάται ότι θα αφορά επένδυση της τάξεως τουλάχιστον των 60 εκατ. ευρώ, αν και κάποιοι ανεβάζουν το τελικό κόστος αρκετά υψηλότερα, ίσως και στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας. Το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, παραμείνει ανεκμετάλλευτο από τη δεκαετία του 1980, όταν η ιστορική βιομηχανία χρωμάτων διέκοψε τη λειτουργία της. Στόχος της ανάπλασης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων, που θα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως επίσης και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων. Ιδιοκτήτης της έκτασης των 17,9 στρεμμάτων ήταν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου, ο οποίος προχώρησε στην παραχώρησή της στο υπ. Ανάπτυξης.

Μένει να φανεί αν λόγω πολυπλοκότητας, δηλαδή καθώς αναζητείται ανάδοχος με εμπειρία στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και στη διαχείριση οικοσυστημάτων καινοτομίας, οδηγηθούν οι υποψήφιοι επενδυτές σε συμπράξεις εταιρειών, ενώ έχει ακουστεί ότι ήδη έχει προκύψει ενδιαφέρον από εταιρείες που θα ήθελαν να νοικιάσουν χώρους στην Πολιτεία Καινοτομίας.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα project για το οποίο έχει δείξει ενδιαφέρον η κυβέρνηση, και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί στα τέλη του 2020 το εγκαταλελειμμένο - επί πολλές δεκαετίες - ακίνητο, όπου θα δημιουργηθεί η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Αττική.

«Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία που λέει πολλά για την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του το γεγονός ότι επί σχεδόν 40 χρόνια αυτός ο χώρος, στο κέντρο της Αθήνας, παρέμενε πρακτικά εγκαταλελειμμένος. Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Ανάπτυξης, και ειδικά τον Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα, για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν, έτσι ώστε να δρομολογηθεί αυτό το σημαντικό έργο, να δημιουργηθεί σε αυτόν τον χώρο μία πραγματική Πολιτεία Καινοτομίας», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός είχε περιηγηθεί στον χώρο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστο Δήμα, ο οποίος σημείωνε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει και να αναδείξει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά και ιστορικά κτήρια της «ΧΡΩΠΕΙ», τα οποία άλλωστε είναι συνδεδεμένα με την διαδρομή της βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Τι είναι μία «Πολιτεία Καινοτομίας;» Είναι ένας φυσικός χώρος στον οποίο συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, επιστήμονες, επιχειρήσεις και ειδικότερα επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη και ο στόχος είναι σε αυτόν τον φυσικό χώρο να δημιουργούνται συνέργειες για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Η δημιουργία της πρώτης «Πολιτείας Καινοτομίας» έχει ως στρατηγικό στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο. Συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας σε προορισμό για την καινοτομία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύει την απασχόληση σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αναστροφή του brain drain, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε τομείς που μπορούν να παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Στο αντικείμενο του Τεχνικού Έργου που θα κατασκευάσει ο ιδιώτης, περιλαμβάνεται κάθε ενέργεια σχεδιασμού, διαμόρφωσης, αναμόρφωσης, κατασκευής και, γενικότερα, κάθε τεχνικής φύσεως ενέργεια που απαιτείται για την κατάλληλη αναμόρφωση του Ακινήτου προς το σκοπό της αποτελεσματικής λειτουργίας του Κέντρου Καινοτομίας. Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης ορίζεται σε τριάντα (30) έτη κατ’ ελάχιστο, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης για δεκαπέντε (15) επιπλέον έτη. Η χρηματοδότηση του Έργου θα γίνει αποκλειστικά με ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια του Υποψηφίου.

Ο διαγωνισμός χωρίστηκε σε:

«Α’ Φάση»: είναι η παρούσα φάση προεπιλογής του Διαγωνισμού, η οποία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας Πρόσκλησης και θα ολοκληρωθεί με την ανάδειξη των Προεπιλεγέντων, και

«Β΄ Φάση»: είναι η φάση του Διαγωνισμού που έπεται της προεπιλογής των Υποψηφίων και διαρκεί μέχρι το πέρας της διαδικασίας επιλογής του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης και ανάθεσης της Σύμβασης Σύμπραξης, και υποδιαιρείται σε δύο στάδια: − Στάδιο Β.Ι – Διάλογος, και − Στάδιο Β.ΙΙ – Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών.

Από το αρμόδιο υπουργεί έχει εκφραστεί η προσδοκία η δεύτερη φάση του διαγωνισμού η οποία θα γίνει με τη μορφή του ανταγωνιστικού διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων σχημάτων για την Πολιτεία Καινοτομίας (μετά θα πρέπει να καταθέσουν δεσμευτικές προτάσεις) να γίνει εντός του 2021.

Η ανάθεση της Σύμβασης Σύμπραξης θα γίνει με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider