Σαχίνης: Οι επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ της ΕΥΔΑΠ, τα projects στην Αν. Αττική, το deal με Δημόσιο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαχίνης: Οι επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ της ΕΥΔΑΠ, τα projects στην Αν. Αττική, το deal με Δημόσιο
Οι αφορούν σε έργα μετασχηματισμού ύψους, 175 εκατ. ευρώ, σε έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική, ύψους 700 εκατ. ευρώ αλλά και σε αντικατάσταση δικτύων νερού για μείωση διαρροών, ύψους 200 εκατ. ευρώ

Μέσω εσωτερικού οργανωτικού μετασχηματισμού, ανάπτυξης νέων δράσεων, επέκτασης σε νέους Δήμους, αναζήτησης μοντέλου ενίσχυσης των εσόδων, συμμετοχής σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ (π.χ. το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα), κλεισίματος εκκρεμοτήτων που έρχονται από το παρελθόν (όπως η συμφωνία με το Δημόσιο για το κόστος αδιύλιστου νερού) αλλά και ενός επενδυτικού πλάνου που σε βάθος δεκαετίας θα φτάνει στο 1,1 δισ. ευρώ, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χ. Σαχίνη και τον κ. Αν. Τόσιο, αναπληρωτή CEO, βάζει τις βάσεις για την «επόμενη μέρα» της εισηγμένης.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια σχετικής ενημερωτικής συνέντευξης (διαδικτυακά) η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προωθεί επενδυτικό πλάνο 1,1 δισ. ευρώ με απώτερο στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 10% σε βάθος δεκαετίας (αν και ήδη στην 5ετία θα υπάρχουν αποτελέσματα) αλλά και στον δεκαπλασιασμό του ρυθμού προώθησης των επενδύσεων, από 25 εκατ. ευρώ ετησίως (με τα σημερινά δεδομένα) σε περίπου 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο στα επόμενα χρόνια. Η ΕΥΔΑΠ προσαρμόζει επίσης το καταστατικό της (μέχρι τώρα δεν είχε τη δυνατότητα) ώστε να συμμετέχει σε διαγωνισμούς με το μοντέλο ΣΔΙΤ, ποντάροντας στην μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία της. Ως εκ τούτου, φέρεται να έχει βάλει στο στόχαστρο το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας.

Ειδικότερα οι επενδύσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ αφορούν σε έργα μετασχηματισμού ύψους, 175 εκατ. ευρώ, σε έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική, ύψους 700 εκατ. ευρώ αλλά και σε αντικατάσταση δικτύων νερού για μείωση διαρροών, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Οι δύο πρώτοι άξονες σχετίζονται με «πράσινες» και «ψηφιακές» παρεμβάσεις, ως εκ τούτου η ΕΥΔΑΠ προσδοκά ότι εν μέρει θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όσον αφορά τα αποχετευτικά, απορροφούν πόρους (έως και 90%) από το ΕΣΠΑ και την Ε.Ε.

Αναφορικά με το «καυτό» θέμα του κλεισίματος της συμφωνίας με το Δημόσιο, ο κ. Σαχίνης ήταν αποκαλυπτικός, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε αναδείξει το insider ότι ο συμβιβασμός των δύο πλευρών θα «κλείσει» λίγο κάτω των 160 εκατ. ευρώ, καθώς αναφέρθηκε σε σχετικές προβλέψεις ύψους 157,5 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε, «είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ΕΥΔΑΠ και δημοσίου με τις οποίες κλείνει μια εκκρεμότητα σχεδόν 16 ετών, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει και τα επόμενα 20 χρόνια», αναφορικά με την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης αδιύλιστου νερού στην περιοχή αρμοδιότητάς της για την περίοδο 2021-2040. Το κόστος για τα επόμενα χρόνια ανέρχεται μεσοσταθμικά σε περίπου 33,5 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν στην περίοδο 2004-2013 έφτανε στα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο και στο χρονικό διάστημα 2013-2021 στα 46 εκατ. ευρώ ετησίως, άρα προκύπτει σαφής εξοικονόμηση, μεσοσταθμικά τουλάχιστον 35% χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη 7ετία-8εταία.

«Πρόκειται για μια win win συμφωνία για την ΕΥΔΑΠ, το Δημόσιο, αλλά και τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές αλλά και τους μετόχους, καθώς είμαστε μια εισηγμένη εταιρεία», δήλωσε η διοίκηση. Στο κομμάτι αυτό να σημειωθεί ότι υπάρχει και ενδεχόμενο συμψηφισμού μέρους του ποσού με απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ από το κράτος, ενώ η διοίκηση του ομίλου ανέφερε ότι «μέρος του ποσού της πρόβλεψης των 157,5 εκατ. ευρώ μπορεί να ανακτηθεί με άλλους τρόπους, δίχως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισηγμένη επέδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια του 2020, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας της πανδημίας. Όπως τονίστηκε και στη συνέντευξη, η εταιρεία κατέγραψε ισχυρό κύκλο εργασιών το 2020, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 330,3 εκατ. ευρώ από 323,7 εκατ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2%. Η εισηγμένη διαθέτει δυνατή ταμειακή θέση με 462 εκατ. ευρώ ταμείο και ταμειακά ισοδύναμα, ενώ χωρίς τις προβλέψεις απομείωσης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων λόγω πανδημίας και για το αδιύλιστο νερό στην περίοδο 2013-2020, ο δείκτης Adjusted EBITDA θα είχε διαμορφωθεί στα 111,8 εκατ. ευρώ από τα 110,3 εκατ. ευρώ το 2019. Πρόθεση της διοίκησης της εταιρείας είναι η διανομή μερίσματος στους μετόχους ή/και επιστροφής κεφαλαίου, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ (6,8% μερισματική απόδοση βάσει όμως τιμής στο ΧΑ 31/12/2020).

Στην παρουσίαση έγινε ειδική μνεία για τα έργα μετασχηματισμού, ιδίως για τα αποχετευτικά projects στην Ανατολική Αττική. Από τα έργα μετασχηματισμού 175-180 εκατ. ευρώ στην προσεχή 5εταία, ξεχωρίζουν έργα εκσυγχρονισμού λειτουργίας (δίκτυα, πάγια, έξυπνοι μετρητές κ.α.) ύψους 129-132 εκατ. ευρώ, έργα επιχειρησιακής αναβάθμισης 26-29 εκατ. ευρώ (ψηφιοποίηση για παράδειγμα) και κονδύλι 12 εκατ. ευρώ (για αξιοποίηση πόρων. Και αυτά εν μέσω προκλήσεων όπως οι ρυθμιστικές, οικονομικές, υγειονομικές αβεβαιότητες, οι σημαντικές καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς (κατά μέσο όρο απαιτείται μια διετία από την προκήρυξη ενός διαγωνισμού έως να έχουμε αίσιο τέλος, συν 5 έτη για την κατασκευή), οι δυσκολίες στα εργασιακά κ.α.

Ειδικά για τα μεγάλα αποχετευτικά έργα στην Ανατολική Αττική, υλοποιούνται, προωθούνται, σχεδιάζονται ή έπονται συνολικά projects 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4 νέα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, που αφορούν σε πάνω από 400 χιλ. κατοίκους και σε 1.300 χλμ δικτύων. Εντός του 2020 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τα δίκτυα σε Σπάτα-Αρτέμιδα-Παλλήνη (168 εκατ. ευρώ) ενώ μπήκε στη β’ φάση κατασκευής το έργο στα Γλυκά Νερά. Μέσα στο 2021 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης για τους Δήμους Ν. Μάκρης-Μαραθώνα (73 εκατ. ευρώ), εντός διμήνου αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην Παλλήνη (28 εκατ. ευρώ) και αναμένεται να γίνει η προκήρυξη για την κατασκευή ΚΕΛ σε Ραφήνα (90 εκατ. ευρώ) και Μαραθώνα (52 εκατ. ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι το διοικητικό δίδυμο της ΕΥΔΑΠ των Σαχίνη-Τόσιου, σχεδιάζει επέκταση στην Ανατολική Αττική με στόχο να διευρύνει το πελατολόγιο της εισηγμένης.

Να συμπληρώσουμε ότι η ΕΥΔΑΠ δίνει βαρύτητα και στο θέμα της αντικατάστασης δικτύου ή και στους λεγόμενους «έξυπνους υδρομετρητές», προβλέποντας μέσα στους επόμενους 12 μήνες εξελίξεις στο ως προς την αντικατάστασης παλαιών δικτύων αλλά και εγκατάσταση χιλιάδων «έξυπνων μετρητών» το διάστημα 2022-2023, ενώ ειδικά από το 2025 και έπειτα όλοι οι μετρητές θα αντικαθίστανται με νέας γενιάς τεχνολογία. Στην 5εταία (και μετά) έχει τεθεί στόχος για 200 χιλ. αντικαταστάσεις παλιών μετρητών με «έξυπνους» ανά έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider