Ελλάκτωρ: Η ανταλλαγή ανακοινώσεων και το «χάσμα» στη συνεννόηση

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Η ανταλλαγή ανακοινώσεων και το «χάσμα» στη συνεννόηση
Ο «πόλεμος» των ανακοινώσεων και των διαρροών ανάμεσα στα δύο μετοχικά μπλοκ στην Ελλάκτωρ, της Ολλανδικής Reggeborgh και των συμμάχων της, από τη μια πλευρά, και της Greenhill (των Μπάκου-Καύμενάκη), από την άλλη, καλά κρατεί και δεν διαφαίνεται άμεσα στον ορίζοντα με ποιον τρόπο μπορεί να «σβήσει η φωτιά».

Ο «πόλεμος» των ανακοινώσεων και των διαρροών ανάμεσα στα δύο μετοχικά μπλοκ στην Ελλάκτωρ, της Ολλανδικής Reggeborgh και των συμμάχων της, από τη μια πλευρά, και της Greenhill (των Μπάκου-Καύμενάκη), από την άλλη, καλά κρατεί και δεν διαφαίνεται άμεσα στον ορίζοντα με ποιον τρόπο μπορεί να «σβήσει η φωτιά». Μόνο που ο ορίζοντας, τουλάχιστον ο χρονικός, δεν είναι και τόσο μακριά καθώς στις 22 Απριλίου έχει οριστεί η επαναληπτική γενική συνέλευση που αναβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Εκτός πια, και αν προκύψει κάποια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, που ίσως να μην περιλαμβάνει απλά μια μίνιμουμ συνεννόηση, καθώς το χάσμα είναι βαθύ, αλλά και άλλου είδους διεργασίες, όπως τη… δημόσια πρόταση. Δηλαδή, κάποιος εκ των μετόχων να υποβάλει δημόσια πρόταση δίνοντας την ευκαιρία στην άλλον να πουλήσει τις μετοχές του και να αποχωρήσει, καθώς με τα όσα έχουν προηγηθεί φαίνεται ότι δεν χωράνε και τα δύο μπλοκ στην Ελλάκτωρ. Αλλά και αυτό το ενδεχόμενο είναι υποθετικό, καθώς για την ώρα καμία πλευρά επισήμως δεν έχει ταχθεί υπέρ μιας δημόσιας πρότασης, εκτός αν το σκέφτονται παρασκηνιακά.

Ωστόσο, όπως έχει επισημανθεί, η ΑΚΤΩΡ έχει ανάγκη από κεφάλαια και για την ώρα τόσο η αύξηση κεφαλαίου όσο και η έκδοση ομολογιακού δανείου, έναντι της ΑΜΚ, έχουν «παγώσει», όπως «παγωμένες» δείχνουν και οι σχέσεις των δύο πλευρών. Πως θα κυλήσουν τα πράγματα μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, εν όψει της Γ.Σ., θα φανεί προσεχώς. Μια φορά πάντως, οι ανάγκες για χρηματοδότηση φαίνονται πιεστικές και μέχρι στιγμής οι δύο αντιτιθέμενες πλευρές απέχουν από μια συνεννόηση με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κατασκευαστικό όμιλο.

Χτες, μέσω επιστολών, ανακοινώσεων ή διαρροών έλαβε χώρα νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στην πλευρά της Reggeborgh (και του Δ.Σ. της Ελλάκτωρ) και της Greenhill.

Αρχικά, χτες το πρωί η Reggeborgh Invest B.V. με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη λύπη της που η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ ΑΕ αναβλήθηκε για τις 22 Απριλίου μετά από αίτημα των ίδιων αυτών μετόχων που είχαν ζητήσει τη σύγκλησή της. Και δήλωνε την ανησυχία της ότι αυτή η περιττή αναβολή της γενικής συνέλευσης και η καθυστέρηση της λήψης απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της εταιρείας και να οδηγήσουν σε πρόσθετες ζημίες στα έργα της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά ανεύθυνη πράξη, στρεφόμενη άμεσα κατά των συμφερόντων της Ελλάκτωρ, των μετόχων της, των περίπου 6.000 εργαζομένων της και άλλων ενδιαφερομένων. Η Reggeborgh επιθυμεί να επαναλάβει - για άλλη μια φορά - την ισχυρή υποστήριξή της στην προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ και την εμπιστοσύνη της στη δυναμική του ομίλου στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική του σταθερότητα», κατέληγε η ανακοίνωση.

Κύκλοι της Greenhill Investments Limited, με τη σειρά τους, σχολίαζαν ότι «συμφωνούμε ότι είναι η ώρα που πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, όλοι. Συνιστά πράξη ευθύνης το γεγονός ότι μπροστά στο προφανές αδιέξοδο δόθηκε χρονικό περιθώριο ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία συναίνεση. Αντίθετα δεν θεωρούμε υπεύθυνη στάση την άρνηση διαλόγου με τον μεγαλύτερο μέτοχο που καλείται απλώς να τοποθετήσει τα υψηλότερα κεφάλαια, παραμένοντας στο περιθώριο. Εφόσον οι ανάγκες έχουν επείγοντα χαρακτήρα και η αύξηση κεφαλαίου επείγει, είναι περισσότερο αναγκαία η υπεύθυνη στάση με έναρξη διαβουλεύσεων ανάμεσα στους μεγάλους μετόχους. Αυτό εξυπηρετεί όλους τους μετόχους, αλλά κυρίως όσους ασκούν την διοίκηση και έχουν αναλάβει τις σχετικές ευθύνες. Αν είχαν συναίσθηση των ευθυνών θα είχαν σπεύσει στον διάλογο. Επίσης, ως πράξη υπευθυνότητας, η Reggeborgh θα μπορούσε να προσφέρει τα 50 εκατ. ευρώ που κατά τις εκτιμήσεις της απαιτούνται άμεσα, όπως είχε προαναγγελθεί. Γιατί δεν υλοποιήθηκε η γενναία αυτή εξαγγελία; Γιατί σήμερα η χρηματοδότηση αυτή συνδέεται με την αύξηση κεφαλαίου; Δεν εμπιστεύονται την Διοίκηση της εταιρείας που όρισαν; Γιατί σταμάτησε η διαδικασία για την έκδοση ομολόγου; Η ώρα υπεύθυνων απαντήσεων είναι τώρα.».

Αργά το βράδυ, με νέα του ανακοίνωση, το Δ.Σ της εταιρίας ΕΛΛΑΚΤΩΡ δήλωνε ότι συνεχίζει συστηματικά τις προσπάθειές του ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις στα επείγοντα ταμειακά θέματα της θυγατρικής εταιρίας ΑΚΤΩΡ. Επίσης, σημείωνε ότι «δυσάρεστη έκπληξη μας προκάλεσε η πληροφορία ότι αντί ο μέτοχος Greenhill Investments Limited να απαντήσει θετικά ή αρνητικά για την συμμετοχή της στο ομόλογο όπως ζητήθηκε από όλους τους μετόχους, προχώρησε σε απειλητικά μηνύματα προς την διοργανώτρια τράπεζα θέτοντας πλήθος νομικών ερωτημάτων, προειδοποιώντας ακόμα και με ποινικές διώξεις σε περίπτωση έκδοσης ομολόγου, ουσιαστικά προσπαθώντας να ακυρώσει την ενδιάμεση χρηματοδότηση της θυγατρικής εταιρίας ΑΚΤΩΡ. Παράλληλα, επιχειρείται να αποπροσανατολιστεί η επενδυτική κοινότητα αποδίδοντας την μη ολοκλήρωση της προσπάθειας διασφάλισης της ενδιάμεσης χρηματοδότησης σε τρίτους μετόχους, όταν με δική της αποκλειστικά παρέμβαση αναβλήθηκε η πρόσφατη ΓΣ και κατ’ επέκταση η σχετική απόφαση επί της προτεινόμενης ΑΜΚ, η οποία και συνιστούσε ευλόγως κύρια προϋπόθεση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider