Εθνική Ασφαλιστική: Διόλου αναίμακτη η πώληση – Επιμένει στις ενστάσεις του για το τίμημα ο Σύλλογος Εργαζομένων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική Ασφαλιστική: Διόλου αναίμακτη η πώληση – Επιμένει στις ενστάσεις του για το τίμημα ο Σύλλογος Εργαζομένων
Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής υποστηρίζει πως η πώληση στο CVC Capital δημιουργεί ζημιά 855 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ. Αμφισβητεί και τα λεγόμενα της διοίκησης της ΕΤΕ για το ύψος της κερδοφορίας της ασφαλιστικής. 

Υπόθεση διόλου αναίμακτη αποδεικνύεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς συνεχίζονται οι δριμείες αντιδράσεις του Συλλόγου Εργαζομένων της ασφαλιστικής κατά της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας.

Η διοίκηση της ΕΤΕ υπέγραψε και ανακοίνωσε στις 26 Μαρτίου την πώληση του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners’ Fund VII. Το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή ανήλθε σε 505 εκατ. για το 100% της εταιρείας, δηλ. 454,5 εκατ. ευρώ για το 90% αυτής. Μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ. ευρώ συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026, ενώ ΕΤΕ και CVC υπέγραψαν και συμφωνία 15ετούς συνεργασίας στο bancassurance.

Με νέα ανακοίνωσή του σήμερα, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής επιμένει ότι η πώληση συνιστά «ξεπούλημα» της Εθνικής Ασφαλιστικής, το οποίο μάλιστα δημιουργεί ζημιά 855 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΕΤΕ είχε διευκρινίσει ότι το τίμημα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν διαμορφώθηκε στη βάση των λογιστικών κεφαλαίων, αλλά στη βάση των εποπτικών. Όπως εξηγούσε η Τράπεζα, σε πολλές περιπτώσεις, τα εποπτικά κεφάλαια (τα οποία οφείλουν να τηρούν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες για να προφυλάσσουν την ευρωστία τους) διαφέρουν από τα λογιστικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (όπως και στην Εθνική Ασφαλιστική) η διαφορά, για πολλούς και διάφορους λόγους, είναι μεγάλη.

Επομένως, εφόσον διαφέρουν μεταξύ τους, η βάση για την αποτίμηση δεν είναι τα λογιστικά κεφάλαια, αλλά το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων. Στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα εποπτικά κεφάλαια είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ και με αυτά θα πρέπει κάποιος να συγκρίνει το όποιο τίμημα, εξηγούσε η ΕΤΕ.

Τον ισχυρισμό της διοίκησης της ΕΤΕ για το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων της Εθνικής Ασφαλιστικής αντικρούει με τη σημερινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων της ασφαλιστικής.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος των Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα εποπτικά κεφάλαια της ασφαλιστικής ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ, καθώς στο ποσό που ανακοίνωσε η διοίκηση της ΕΤΕ θα έπρεπε να προσθέσει και κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ που αφορούν την αναβαλλόμενη φορολογία (DTC).

«Αν για παράδειγμα αφαιρούσαμε από τα εποπτικά κεφάλαια της ΕΤΕ που ανέρχονται στα 5,7 δις ευρώ τα 4,6 δις που αφορούν την αναβαλλόμενη φορολογία θα παρουσιαζόταν η εικόνα ότι τα εποπτικά κεφάλαια ήταν μόλις 1,1 δις ευρώ και άρα σύμφωνα με την νομοθεσία θα συνέτρεχε λόγος παύσης λειτουργίας της τράπεζας. Πέρα από αυτά, η πώληση βάσει των εποπτικών κεφαλαίων, τα οποία είναι υποσύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων μιας εταιρείας αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Ο σκοπός των εποπτικών κεφαλαίων είναι να διαθέτει η ασφαλιστική επιχείρηση επαρκή Κεφάλαια, ώστε η πιθανότητα χρεοκοπίας να είναι 1/200 (μια φορά στα διακόσια χρόνια) και όχι να υπολογιστεί η αγοραία αξία της εταιρείας», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αλλά οι ενστάσεις του Συλλόγου δεν σταματούν εδώ, αφού αμφισβητεί και τα λεγόμενα της διοίκησης της διοίκησης της ΕΤΕ για το ύψος της κερδοφορίας της ασφαλιστικής.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια η Εθνική Ασφαλιστική έχει επαναλαμβανόμενα κέρδη μετά φόρων που κυμαίνονται μεταξύ 40 και 50 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής κάνει λόγο για λάθος στοιχεία και για καθαρή κερδοφορία της ασφαλιστικής σταθερά πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, παραθέτοντας την πορεία κερδών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Συγκεκριμένα:

2013: 94.250 εκατ. ευρώ
2014: 82.205 εκατ. ευρώ
2015: 55.490 εκατ. ευρώ
2016: 65.523 εκατ. ευρώ
2017: 43.580 εκατ. ευρώ
2018: 70.991 εκατ. ευρώ
2019: 69.246 εκατ. ευρώ
2020: 68.284 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται ότι σήμερα η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε ότι για το 2020 τα κέρδη προ φόρων κέρδη της ανήλθαν σε 85,7 εκατ. ευρώ, (12μηνο 2019: 81,7 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά, μετά τους φόρους κέρδη, σε 66,7 εκατ. ευρώ, (έναντι 57,2 εκατ. ευρώ το 2019), βελτιωμένα κατά 16,6%.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής δηλώνει επίσης ότι η ζημιά που «γράφει» η ΕΤΕ από την πώληση της ασφαλιστικής ανέρχεται στα 855 εκατομμύρια ευρώ. Τα 490 εκατ. πέρασαν στη χρήση του 2019 και τα 365 εκατ. στη χρήση του 2020. Με δεδομένο ότι το 41% αφορά το ΤΧΣ η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στα 350,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο Σύλλογος Εργαζομένων διερωτάται γιατί οι επενδυτικοί οίκοι που αξιολόγησαν το εύλογον του τιμήματος για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις τους, όπως και γιατί δεν διερευνήθηκε η πώληση της ασφαλιστικής μέσω της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider