Η τουρκική περιδίνηση, ο «Mr Dogus», η τύχη του Αστέρα Βουλιαγμένης και οι «σκληροί» Άραβες

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τουρκική περιδίνηση, ο «Mr Dogus», η τύχη του Αστέρα Βουλιαγμένης και οι «σκληροί» Άραβες
Οι «καταιγίδες» που χτυπάνε την τουρκική οικονομία και η ελεύθερη πτώση της λίρας αναζωπυρώνουν σενάρια για τις προθέσεις του Φερίτ Σαχένκ. Η συμμετοχή στο ξενοδοχειακό «φιλέτο», οι εταίροι του και οι… κρίσιμες λεπτομέρειες.

Κάθε φορά που η οικονομία στην Τουρκία κλυδωνίζεται, και αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, λόγω των αποφάσεων Ερντογάν για τα επιτόκια και τους κεντρικούς τραπεζίτες της χώρας (και όχι μόνο για αυτά) και ελέω της κατακόρυφης πτώσης της τουρκικής λίρας, αναβιώνουν τα σενάρια για την τύχη των… billionaire επενδυτών από τη γείτονα χώρα. Πόσω μάλλον, όσων έχουν (ακόμα) παρουσία στην ελληνική επιχειρηματική και οικονομική «σκηνή».

Ισως δε, να μην είναι άσχετο το γεγονός ότι για άλλη μια φορά στην αγορά έγινε λόγος για το μέλλον του μέχρι πρότινος πανίσχυρου Φερίτ Σαχένκ, επικεφαλής του ομίλου Dogus, φίλο του προέδρου Ερντογάν και άλλοτε στις λίστες του Forbes με περιουσία άνω των 6-8 δις δολαρίων, μετόχου κατά 33% της κοινοπραξίας που ελέγχει το τουριστικό/ξενοδοχειακό «φιλέτο» του Αστέρα Βουλιαγμένης. Ο οποίος κάποτε, όχι παλιά, ονειρευόταν να μετατρέψει τις ελληνικές θάλασσες (μέσω τουριστικών projects, επενδύσεων σε μαρίνες κ.α.) σε κοινό ελληνοτουρκικό πεδίο επενδύσεων.

Ωστόσο, ο «Mr Dogus» εδώ και καιρό φέρεται να κλυδωνίζεται παρασυρμένος από την πτώση της τουρκικής λίρας και τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα του επιχειρηματικού του ομίλου που είχε απλωθεί από τις τράπεζες, το retail, τα αυτοκίνητα και τα media μέχρι τον τουρισμό, την ενέργεια, το real estate και τις υποδομές. Με αποτέλεσμα, κάποιοι στην αγορά να θεωρούν πλέον ως πιθανότερο από ποτέ το «αντίο» του κ. Σαχένκ από το project του Αστέρα Βουλιαγμένης και να μιλούν για το «χρονικό μιας… προαναγγελθείσας αποχώρησης».

Σε αυτό το σημείο βέβαια, πρέπει να αναφερθεί ότι η εταιρεία Αστήρ Παλάς ανήκει στο επενδυτικό κεφάλαιο της AGC Equity Partners, η μετοχική σύνθεση της οποίας περιλαμβάνει, εκτός από τον τουρκικό όμιλο Dogus, κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από το Αμπού Ντάμπι και το Κουβέιτ, άλλα αραβικά κεφάλαια. Επίσης, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, αν και τα σενάρια αποχώρησής του μόνο νέα δεν είναι, ο ίδιος δεν είχε «κλειδώσει» το ενδεχόμενο να φύγει από το deal και άφηνε να εννοηθεί ότι παραμένει στην επένδυση. Μόνο που φαίνεται να υπάρχει και μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια που μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα.

Μεταξύ των μετόχων της κοινοπραξίας ακούγεται ότι υπάρχει συμφωνία βάσει της οποίας για να αποχωρήσει μία πλευρά πρέπει να λάβει «πράσινο φως» και από τους άλλους εταίρους. Δεν γίνεται απλά λόγος για δικαίωμα πρώτης προτίμησης, δηλαδή αν πουλήσει ο Τούρκος επενδυτής να έχουν οι Αραβες το δικαίωμα να αποκτήσουν το ποσοστό του. Αλλά και ότι δεν είναι εύκολο κάποιο μέρος να «βγει» από την κοινοπραξία χωρίς το «οκ» των άλλων πλευρών, εν προκειμένω των Αράβων. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται οι υπόλοιποι μέτοχοι να συμφωνήσουν σε τυχόν αποχώρηση του Σαχένκ, είτε αγοράζοντας αυτοί το ποσοστό του, είτε αφήνοντας χώρο για νέο επενδυτή.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα περιδίνηση της γειτονικής οικονομίας και η υποτίμηση της λίρας αναζωπύρωσαν σενάρια περί της τύχης της συμμετοχής του Φερίτ Σαχένκ στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Σε αυτό βέβαια, έχει… βοηθήσει και το παρελθόν. Από τη μία πλευρά, ο όμιλος Dogus προκειμένου να κλείσει τις οικονομικές τρύπες έχει ξεκινήσει εδώ καιρό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Επιχειρεί να διαχειριστεί το πρόβλημα ρευστότητας με μαζικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό αλλά και με αναδιάρθρωση δανεισμού. Από την άλλη πλευρά, ενώ κάποτε είχε επενδύσει στην Ελλάδα σε μαρίνες, σε ξενοδοχεία κ.λπ. και είχε μεγάλα σχέδια, σταδιακά άρχισε να αποεπενδύει, πούλησε και το μερίδιο στο Hilton (το 50% της κοινοπραξίας που είχε η Dogus με την ΤΕΜΕΣ), όπως και το εξαώροφο κτίριο στη γωνία των οδών Υψηλάντου και Γενναδίου, στο Κολωνάκι, με συνέπεια, να εγείρονται ερωτηματικά και για το μερίδιό του στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider